8 käytännön vinkkiä happorefluksin estämiseksi

Jotta voisit välttää happorefluksia, on hyvä käyttää löysiä vaatteita jotka eivät rajoita vatsaasi, sillä tiukat vaatteet voivat lisätä painetta kyseisellä alueella.
8 käytännön vinkkiä happorefluksin estämiseksi

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Happorefluksi syntyy silloin, kun vatsan hapot nousevat ruokatorvea pitkin suuhun. Tämä ilmiö kuvataan usein polttavana tunteena vatsan yläosassa. Lisänä ilmanee rintakipua, närästystä ja vaikeuksia nieltäessä. Tänään esittelemme parhaat keinot happorefluksin estämiseksi – jatka siis lukemista.

Kokeile näitä keinoja happorefluksin estämiseksi

Ongelman aiheuttavat heikot tai huonosti toimivat ruokatorven sulkijalihakset – tämä on lihasläppä, jonka tehtävänä on pitää ruoka ja nesteet vatsassa.

Vaikka kyseessä ei sinänsä olekaan sairaus, sitä voi ilmaantua aina silloin tällöin ja on tärkeää muistaa tietyt asiat jos happorefluksia halutaan estää ja jotta komplikaatioita ei ilmenisi.

On monia asioita joista happorefluksi voi johtua, ja tällä kertaa haluammekin kertoa kahdeksasta hyvästä vinkistä tämän happorefluksin estämiseksi. Jatka lukemista ja kokeile näitä ohjeita, jos kärsit happorefluksin aiheuttamasta epämukavuudesta itsekin!

1. Vältä ärsyttäviä ruokia

vältä lihaa happorefluksin estämiseksi

Huonot ruokailutottumukset ovat suurin syy vaikeisiin refluksijaksoihin.

Liian suurten annosten nauttiminen tai huonot ruokayhdistelmät ovat tavallinen syy närästykseen ja vatsan ärtymiseen.

Tämän vuoksi on parasta rajoittaa eräiden ruokien syöntiä:

  • teolliset lihat
  • jalostetut jauhot
  • makeiset ja leivonnaiset
  • mausteet
  • purkkiruoat
  • paljon natriumia sisältävät ruoat

2. Pudota painoa

Ylipainoiset ja liikalihavat tuppaavat kärsimään refluksista useammin.

Liika paino aiheuttaa painetta vatsassa, ja tämä aiheuttaa usein sen että vatsan hapot palaavat ylös ruokatorvea pitkin.

  • Pidä paino terveellisellä tasolla, jotta voisit estää ruoansulatuksen ongelmia ja refluksin ilmaantumista.

3. Lopeta tupakointi

lopeta tupakointi happorefluksin estämiseksi

Tupakoivien kannattaisi lopettaa tämä tapa, mikäli he haluavat hallita liiallista happoa vatsassa ja ruokatorvessa.

Tupakan sisältämät myrkylliset aineet vähentävät syljentuotantoa, ja sylki auttaa torjumaan vatsan happojen vaikutusta sekä estää närästystä.

Lisäksi tupakka aiheuttaa kurkun ja suun kuivumista, mikä sitten aiheuttaa lisää ongelmia ja voi johtaa refluksiin.

4. Käytä mukavia vaatteita

Vaikka moni ei tästä välitäkään, tiukkojen vaatteiden käyttö voi myös olla asia, joka vaikuttaa refluksin ilmaantumiseen.

Tiukat farkut, vyöt ja jotkut paidatkin lisäävät painetta vatsaa kohden, ja syönnin jälkeen tämä aiheuttaa sen, että vatsan hapot karkaavat.

  • Käytä löysempiä vaatteita ja avaa yksi tai kaksi nappia, jotta voisit helpolla keinolla estää refluksia.

5. Pidä ryhti hyvänä

naisen selkäkipu

Kehosi ryhti syödessäsi ja sen jälkeen on hyvin suuressa roolissa sen kannalta, kuinka ruoansulatuksesi toimii.

Hyvä ryhti auttaa ruoan liikkumista suusta vatsaan, ja painovoima vaikuttaa niin, että vatsan hapot ovat siellä missä niiden tulee olla.

  • Makaaminen tai huonossa asennossa oleminen syönnin jälkeen lisää vatsan supistuksia sekä todennäköisemmäksi sen, että vatsahapot nousevat pois vatsasta.

6. Juo haudukkeita

Happoa torjuvat ja ruoansulatusta edistävät ominaisuudet, joita monilla luonnollisilla aineksilla on, voivat olla hyvä apu refluksin estämiseksi ja sen hoitamiseksi.

Ne säätelevät vatsan pH-tasoa sekä auttavat pitämään ruokatorven sulkijalihakset hyvässä toiminnassa.

Eräitä suositelluista aineksista ovat seuraavat:

  • minttu
  • kardemumma
  • fenkoli
  • kaneli
  • inkivääri
  • sitruuna
  • sinapinsiemen
  • pellavansiemen

7. Vältä stressiä

vältä stressiä happorefluksin estämiseksi

Toistuvat stressaavat tilanteet ovat yksi suuri syy siihen, että happorefluksia ilmenee – tämä on silti asia, jonka moni jättää huomioimatta.

Jotkut ajattelevat, että näillä kahdella asialla ei ole ollenkaan yhteyttä toisiinsa, mutta tosiasiassa stressi on hyvin merkittävä tekijä refluksin kannalta.

  1. Kun olet stressaantunut, hermostosi saattaa reagoida, ja tämä muuttaa sellaisten prosessien toimintaa jotka tapahtuvat ruoansulatuskanavassa. Tämä aiheuttaa sitten ongelmia ruoansulatuksessa.
  2. Stressin aikana lisääntyy myös stimulanttien tuotanto, kuten adrenaliinin, mikä liittyy suurempaan vatsahappojen erittymiseen.

8. Rajoita alkoholinkäyttöäsi

Jos juot liikaa alkoholia, tuloksena saattaa olla vatsan peitteen ärtyminen, mikä voi aiheuttaa monia epämukavia ongelmia.

Ruoansulatuksen on vaikea käsitellä alkoholin sisältämät myrkylliset aineet, ja ne vaikeuttavat sen läpän toimintaa, joka estää vatsan happoja nousemasta ylös suuta kohden.

Oletko huomannut voimakkaan polttavan tunteen vatsassa ja kurkussa? Jos valitat tästä ongelmasta usein, noudata kaikkia näitä vinkkejä, jotta voisit pitää asian hallinnassa.

Jos oireet kuitenkin jatkuvat, tai jos niitä tulee ilman syytä, ota yhteyttä lääkäriin jotta voisit varmistaa että syynä ei ole jokin vakavampia ongelma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sethi S, Richter JE. Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Curr Opin Gastroenterol. 2017 Mar;33(2):107-111. doi: 10.1097/MOG.0000000000000337. PMID: 28146448.
  • Richter JE, Rubenstein JH. Presentation and Epidemiology of Gastroesophageal Reflux Disease. Gastroenterology. 2018 Jan;154(2):267-276. doi: 10.1053/j.gastro.2017.07.045. Epub 2017 Aug 3. PMID: 28780072; PMCID: PMC5797499.
  • Ness-Jensen E, Lagergren J. Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro-oesophageal reflux disease. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2017 Oct;31(5):501-508. doi: 10.1016/j.bpg.2017.09.004. Epub 2017 Sep 7. PMID: 29195669.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.