Logo image
Logo image

9 hermoja hoitavaa yrttiä

4 minuuttia
Kärsimyskukkaa suositellaan niskakivun lievittämiseen. Tämä yrtti on avuksi myös päänsärkyjen ja kuukautiskipujen helpottamisessa. Ginseng auttaa tasapainottamaan kehon toimintoja.
9 hermoja hoitavaa yrttiä
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Nykypäivänä on helppoa “menettää järkensä” – kaikki ne päivittäiset lukemattomat ongelmat, vastuu, stressi, työn aiheuttama paine, kilpailu ja ärsykkeet tunkevat ihmisen elämään päivän jokainen sekunti. Vaikka voikin kuulostaa hyvältä ratkaisulta paeta maaseudun rauhaan ja jättää työhuolet kauas taakse, ei tämä vaihtoehto ole suurimmalle osalle todellinen mahdollisuus.

On kuitenkin olemassa eräitä yrttejä, jotka ovat suureksi avuksi hermojen tyynnyttämisessä sekä ahdistuneisuuden vähentämisessä. Jatka lukemista, sillä tällä kertaa kerromme mitä yhdeksää hermoja hoitavaa yrttiä sinun kannattaa koittaa parantaaksesi oloasi luonnollisesti ja nautinnollisella tavalla.

9 ahdistusta ja hermoja hoitavaa yrttiä

Ihmiset tuntevat itsensä ahdistuneiksi tai hermostuneiksi monista syistä, ja tämä voi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia elimistössä. Olet ehkä vähän aikaa sitten vaihtanut työpaikkaa, olet juuri menossa naimisiin, tai odotat vaikkapa treffejä jonkun sellaisen henkilön kanssa, josta todella pidät. Tai ehkäpä käyt juuri läpi jotakin epämiellyttävää asiaa töissä, aloitat omaa yritystäsi tai valmistaudut johonkin hyvin vaikeaan tenttiin.

Kaikissa näissä tapauksissa (ja hyvin monissa muissakin elämäntilanteissa) luonto voi olla suureksi avuksi olon parantamisessa. Seuraavaksi kerromme eräistä yrteistä, joiden tiedetään rauhoittavan hermoja ja ahdistuneisuutta – kannattaa kokeilla, mikäli tarvitset olon parannusta.

Kärsimyskukka

Kärsimyskukka vaikuttaa keskushermostoon, ja samalla se rentouttaa elimistön eri lihaksia. Kun nautit kärsimyskukkaa, edistät hermoihin liittyvän kivun poistumista – esimerkiksi selkäkivun, joka voi olla huonon ryhdin seurausta. Tämä yrtti on hyvä myös päänsärkyjen ja kuukautiskipujen kannalta, ja sen uutetta voi ostaa luontaistuotekaupoista. Lisää vain muutama pisara lasilliseen vettä, kupilliseen teetä tai vaikkapa tuorepuristettuun appelsiinimehuun.

Ginseng

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaisesti ginsengiä käytetään tasapainottamaan ihmisen kehon yin ja yang. Yleistä luuloa vastoin tämä yrtti ei aiheuta elimistössä hermostuneisuutta tai kiihtymistä, vaan itse asiassa se toimii juuri päinvastaisella tavalla.

Se auttaa masennuksesta, surusta tai kroonisesta uupumuksesta kärsiviä saamaan lisää elinvoimaa. Samalla sillä on rauhoittava vaikutus niihin ihmisiin, jotka ovat stressaantuneita tai ahdistuneita. On suositeltavaa nauttia ginsenguutetta laimentamalla muutama pisara lasillisessa vettä, mehua tai teetä.

Some figure

Rautayrtti

Rautayrtin kukalla on lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sen lisäksi että se rentouttaa kehoa, rautayrtti auttaa ratkaisemaan sellaisia ongelmia kuten stressiä, hermostuneisuutta ja ahdistuneisuutta, kuten myös unettomuutta. Jotkut ihmiset valitsevat tämän tuotteen sen ruoansulatusta edistävien ominaisuuksien vuoksi, sillä se vähentää ilmavaivoja sekä helpottaa ähkyä.

Voit valita tuoreita kukkia ja lehtiä, joita kannattaa lisätä moniin ruokalajeihin tai jopa mausteeksi erilaisiin mehuihin ja limonadeihin. Jos ostat kuivattuja lehtiä, nauti niitä teen muodossa (lisää kourallinen lehtiä kupilliseen kiehuvaa vettä). Voit myös yhdistää rautayrtin virmajuureen, kamomillaan tai minttuun.

Mäkikuisma

Tästä kasvista saa monia ravinteita, kuten esimerkiksi flavonoideja. Sen tärkein anti on kuitenkin hypericin, joka estää dopamiiniksi kutsutun entsyymin vaikutuksen. Tämä saa ihmisen mielentilan kohenemaan. Mäkikuisma myös vähentää elimistön tuottamaa adrenaliinia, ja siten se on erinomainen tuote ahdistuneisuuden, hermostuneisuuden ja masennuksen hoidossa.

Voit ostaa mäkikuismaa eteerisenä öljynä, jota kannattaa hieroa iholle pyörivin liikkein. Muista kuitenkin aina sekoittaa sitä pieneen määrään manteliöljyä tai oliiviöljyä. Voit vaihtoehtoisesti hengittää öljyä aromaterapiaa saadaksesi – tätä varten sinun tulisi kuumentaa muutama tippa veteen sekoitettuna liedellä ja hengittää muodostuvaa höyryä. Jotkut ihmiset juovat myös hypericin-hauduketta, jota saadaan laittamalla muutama lehti kupilliseen vettä (mutta huomaa, että tässä ei kuitenkaan tulisi ylittää kolmen kupillisen päivittäistä annosta).

Virmajuuri

Virmajuuri on yksi kaikkein tunnetuimmista yrteistä hermostuneisuuden ja ahdistuneisuuden hoidossa. Tämän kasvin ominaisuudet sopivat hyvin stressin vähentämiseen, sillä se saa olon tuntumaan rauhallisemmalta. Virmajuuri edistää hyvää unenlaatua sekä levollista oloa, ja lisäksi sitä suositellaan kuukautiskipujen vähentämiseen. Valmista tätä teetä käyttäen kourallinen kuivattua virmajuurta yhtä litraa kiehuvaa vettä kohden. Juo hauduketta sitten korkeintaan kolme kupillista päivässä.

virmajuuri rauhoittaa hermoja
Basilika

Monikaan ihminen ei tiedä tämän yrtin rauhoittavista vaikutuksista. Sitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa mahtavan tuoksun ja maun vuoksi, mutta basilikalla on myös ruoansulatusta edistäviä ominaisuuksia. Basilikatee onkin erinomainen juoma vatsan toiminnan edistämiseksi, ja tämä pätee etenkin jonkin suuren aterian jälkeen lounaan tai illallisen aikaan. Basilika rentouttaa hermostoa sekä auttaa saamaan paremmin lepoa. Se on myös ihanteellinen tuote niin kutsutun “stressivatsan” hoidossa.

Sitruunaruoho

Tämä on kestosuosikki, jota suositellaan ahdistuneisuudesta, hermostuneisuudesta tai stressistä kärsiville. Sitruunaruohosta valmistettu tee on erinomainen apu, jos haluat saada paremmin unta, tuntea itsesi rentoutuneemmaksi sekä välttää unettomuutta. Jos et pidä tämän yrtin mausta, voit valmistaa teetä käyttäen ruokalusikallisen kuivattua sitruunaruohoa ja lisäten toisen ruokalusikallisen yhtä seuraavista yrteistä: kamomilla, virmajuuri tai rautayrtti.

Valkoinen orapihlaja

Tällä kukalla on lukuisia hyviä ominaisuuksia, ja niistä on hyödyksi etenkin sen kyky lievittää ja estää sydän- ja verisuonitauteja. Se auttaa alentamaan verenpainetta sekä parantamaan verenkiertoa, sillä valkoinen orapihlaja mahdollistaa sydämen tehokkaamman lyömisen.

Tällä yrtillä on rauhoittavia vaikutuksia sympaattisessa hermostossa, ja sitä annetaan sellaisille potilaille, joilla on kohtalaisen vähän ahdistuneisuutta tai hermostuneisuutta. Voit käyttää tätä kasvia mehuissa tai vedessä, tai voit lisätä sitä johonkin teehen.

Sitruunamelissa

Some figure

Sitruunamelissa on paljon siitepölyä sisältävä kasvi, ja se vetääkin puoleensa mehiläisiä, mistä johtuu nimi “melissa” (tämä tarkoittaa mehiläistä kreikaksi). Tällä yrtillä on kyvykkäitä rentouttavia ominaisuuksia, ja sitä käytetäänkin stressin, ahdistuneisuuden ja unettomuuden lievittämisessä. Sitruunamelissalla on myös kouristuksia vähentäviä vaikutuksia, joten sitä suositellaan sellaisille ihmisille, jotka harrastavat paljon urheilua tai muuta fyysistä aktiiviteettia. Kaiken tämän lisäksi sitruunamelissaa käytetään myös helpottamaan vatsan kramppaamista. Toisin sanoen todella mahtava luonnontuote!

Kokeile hermoja hoitavaa yrttiä, mikäli haluat luonnollista apua olosi rauhoittamiseen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.