Logo image
Logo image

8 ruokaa, joilla torjut unettomuutta

3 minuuttia
Onko sinulla ollut vaikeuksia nukkua kunnolla viime aikoina? Mikäli vastasit kyllä, kannattaa lisätä tässä artikkelissa mainitsemiemme ruokien saantia, jotta voisit niiden avulla parantaa untasi luonnollisesti.
8 ruokaa, joilla torjut unettomuutta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hyvälaatuinen uni on elintärkeä asia, jos haluat pitää yllä fyysistä ja psyykkistä terveyttäsi. Hoida ja ehkäise unettomuutta parhaasi mukaan!

Kunnolla nukkuminen mahdollistaa sen, että energiavarastosi uudistuvat. Vaikka moni ei tätä neuvoa noudatakaan, uni on avainasia sen kannalta, että kehosi voisi suorittaa monia sellaisia toimintoja joita se ei pysty hoitamaan mihinkään muuhun aikaan vuorokaudesta.

Viime vuosina on kuitenkin voitu havaita, että uniongelmista kärsivien ihmisten lukumäärä on lisääntynyt. Ikävä kyllä tämä kehitys koskee myös unihäiriöiden esiintymistä.

Moni uskoo, että on tavallista nukkua huonosti. Heidän kannattaisi kuitenkin olla tietoisempia niistä seurauksista, joita puutteellisella unensaannilla on ja jotka voivat johtaa sekä lyhyen että pitkän aikavälin ongelmiin.

Vaikka toiset eivät huonon unen haitallisia vaikutuksia ehkä tiedostakaan, ärtyneisyys ja tehokkuuden väheneminen ovat selkeitä seurauksia vähäisestä nukkumisesta.

Lisäksi unettomuus lisää riskiä saada vakavampia sairauksia, jotka vaikuttavat ihmisen kognitiiviseen hyvinvointiin sekä sydämen ja verisuonten terveyteen.

Onneksi on kuitenkin suuri valikoima sellaisia ruokia, jotka ovat avuksi torjumaan unettomuutta – näiden luonnollisten apujen ansiosta voit välttää lääkkeiden puoleen kääntymisen. Näiden ruokien säännöllinen nauttiminen auttaa kehoasi rentoutumaan sekä parantaa unta koskevia tapojasi.

Oletko nyt valmis saamaan selville, mitä nämä unen kannalta hyödylliset tuotteet ovat? Jatka lukemista, ja kohenna unensaantiasi luonnollisesti!

1. Lämmin maito

 

Some figure

Lämpimän maidon juonti ennen nukkumaanmenoa on yksi parhaista luonnollisista hoidoista unettomuuteen. Tämä juoma ei ainoastaan ole herkullinen, sillä se tarjoaa myös luonnollisia aineita, jotka stimuloivat unta ja lepoa.

Maidossa on suuri määrä tryptofaania, joka on elintärkeä aminohappo, ja se auttaa stimuloimaan melatoniinin ja serotoniinin tuotantoa kehossa – nämä ovat kaksi merkittävää välittäjäainetta hyvän unirytmin saavuttamiseksi.

Lue aiheesta lisää: 7 syytä miksi juoda lasillinen hunajamaitoa ennen nukkumaanmenoa

2. Pähkinät

Nämä tuotteet sisältävät runsaasti kaloreita ja terveellisiä rasvoja, ja pähkinöissä on myös oiva määrä melatoniinia. Tämä on aine, joka kertoo aivoillesi, että nyt on aika nukkua.

Jos syöt kourallisen manteleita tai muita pähkinöitä ennen kuin menet nukkumaan, voit vähentää stressiä, lievittää nälkää sekä nukkua paremmin.

Älä valitse sokeroituja tai suolattuja pähkinöitä, sillä nämä eivät ole terveellinen vaihtoehto.

3. Keitetyt kananmunat

 

Some figure

Yksi tekijä joka liittyy unettomuuteen saattaa olla näläntunne, joka voi häiritä unta keskellä yötä.

Jos syöt runsaasti proteiinia sisältävää ruokaa, kuten keitetyn kananmunan, voit paremmin pitää yllä tunnettasi kylläisyydestä. Tällä tavoin nälkä ei sitten iske silloin, kun sinun tarvitsee nukkua.

Lisää siis aterioihisi kananmunaa ja laita lisäksi myös kasviksia tai muuta ruoansulatukselle helposti käsiteltävää ruokaa.

4. Hunaja

Luonnonmukaisesti tuotettu hunaja on yksi suosittu luonnollinen makeuttaja, ja se on kaikkein suositeltavin vaihtoehto, jos haluat parantaa unesi laatua.

Hunaja sisältää glukoosia, joka on erään tyyppinen luonnollinen sokeri, ja se kertoo aivoille, että nyt tulee vähentää oreksiinin tuotantoa. Tämä tekijä liittyy hereilläoloon.

Lisäksi hunaja sisältää luonnollisia rauhoittavia aineita jotka rentouttavat aivojasi, jotta voisit levätä paremmin ja ilman keskeytyksiä.

5. Kreikkalainen jogurtti

 

Some figure

Aivan kuten maitokin, kreikkalainen jogurtti on terveellinen tryptofaanin lähde – tämä aine on aminohappo joka liittyy unensaantiinSe sisältää myös runsaasti kalsiumia ja kaliumia, ja nämä kaksi mineraalia auttavat rentouttamaan lihaksesi sekä torjuvat stressiä.

Toisin kuin tavallinen jogurtti, tämä tuote sisältää vähemmän laktoosia ja sokeria, ja siinä on myös enemmän korkealuokkaista proteiinia.

6. Tumma suklaa

Kohtuullinen tumman suklaan nauttiminen on muodostunut terveelliseksi tavaksi sekä fyysisen että psyykkisen terveyden kannalta.

Tämä ruoka on hyvä antioksidanttien ja muiden aktiivisten aineiden lähde, jotka suojaavat kehoa useilta sellaisilta sairauksilta, jotka liittyvät solujen vanhenemiseen.

Kun syöt sitä pienissä määrissä ennen nukkumaanmenoa, voit hoitaa unettomuutta, sillä se stimuloi serotoniinin tuotantoa. Tämä on hormoni, jotka rentouttaa kehoa ja mieltä.

7. Banaani torjuu unettomuutta

 

Some figure

Banaaneja pidetään parhaina luonnollisina unilääkkeinä. Sen lisäksi että ne auttavat saamaan unen päästä kiinni, niillä ei ole mitään haitallisia sivuvaikutuksia, etkä myöskään tule banaaneista riippuvaiseksi.

Tämän hedelmän suuri ravinteiden määrä tekee banaanista todellista superruokaa. Lisäksi siinä on suuria määriä tryptofaania ja terveellisiä mineraaleja.

Lue aiheesta lisää: Banaani ja kaneli voivat auttaa uniongelmissa

8. Kana

Kana on myös yksi terveellinen tryptofaanin lähde – tämä aine on yksi avaintekijöistä uneen liittyvien häiriöiden hoidossa.

Kanansyönnin vaikutukset ovat voimakkaammat jos nautit tätä tuotetta iltapäivällä, ja jos syöt lisäksi hiukan täysjyväleipää ja kasviksia.

Onko sinulla joskus ollut vaikeuksia nukkua kunnolla? Kokeile lisätä ruokavalioosi enemmän tässä artikkelissa mainitsemiamme tuotteita, ja voit takuulla havaita niiden vaikutukset unesi laadussa ja määrässä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ruiter, M. E., Vander Wal, G. S., & Lichstein, K. L. (2009). Insomnia in the elderly. In Principles and Practice of Geriatric Sleep Medicine. https://doi.org/10.1017/CBO9780511770661.028
  • Miller, E. H. (2004). Women and insomnia. Clinical Cornerstone. https://doi.org/10.1016/S1098-3597(04)80015-2
  • Pigeon, W. R., Carr, M., Gorman, C., & Perlis, M. L. (2010). Effects of a Tart Cherry Juice Beverage on the Sleep of Older Adults with Insomnia: A Pilot Study. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2009.0096

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.