Logo image
Logo image

8 syytä kynsien haurauteen

3 minuuttia
Huono kynsien hoito voi olla syy siihen, että ne näyttävät sameilta tai ovat hauraat. Älä vahingoita kynsiäsi, ja muista pitää huolta niiden kosteutuksesta, jos haluat parantaa niiden kuntoa.
8 syytä kynsien haurauteen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kynsien haurauteen liittyvät hoitokeinot yleistyvät. Kynsienhoidosta on tullut suuri osa naisten kauneudenhoidon rutiineja, ja kynnet ovatkin nykyään osa huoliteltua ulkonäköä. Joskus jopa niin suurissa määrin, että ne voivat olla yksi ensimmäisistä asioista, jotka muut ihmiset huomaavat.

Mistä apu kynsien haurauteen

Kynsien haurauteen ja niiden yleiseen hyvinvoinnin edistämiseen voit käyttää erilaisia kosmetiikkateollisuuden kehittämiä hoitoja ja tuotteita, jotka pitävät ne vahvoina. Tekemällä tällaisia kynsihoitoja säännöllisesti pystyt välttämään kynsien haurastumista.

Tästä huolimatta monelle on kuitenkin vaikeaa pitää kynnet kauniin ja terveen näköisinä, sillä eräät huonot tavat voivat vaikuttaa niiden kuntoon merkittävästi.

Siten kannattaakin ensin selvittää, mikä on syynä kynsien vahingoittumiseen ja haurastumiseen ennen kuin aletaan käyttää suuria määriä rahaa erilaisiin kynsihoitoihin.

Nyt haluamme siis kertoa, mitkä ovat tällaisia kynsiä haittaavia tottumuksia – tässä tulevat kahdeksan yleisintä syytä kynsien haurauteen.

1. Sopimaton kynsilakan poistomenetelmä

Some figure

Kynsilakka mahdollistaa kynsien koristelun erilaisilla tyyleillä ja väreillä. Mitä tulee lakan poistoon, moni on tottunut siihen, että se revitään tai raaputetaan pois, mikä ei ole missään nimessä hyväksi kynsille.

Kyseinen tapa voi tietysti vaikuttaa aika harmittomalta, mutta se muuttaa kynnen sisäistä rakennetta suojaavaa pintaa, ja tämän seurauksena alkaa sitten näkyä murtumista.

 • On parasta käyttää aina kynsilakanpoistoainetta kun haluat eroon kynsilakasta, ja tulisi myös valita sellainen tuote, jonka kemikaalikoostumus ei ole haitaksi kynnelle.

2. Pureskelu johtaa kynsien haurauteen

Tämä on selvä asia kaikille, eli pureskelu on sellainen tapa, joka aiheuttaa hyvin paljon haurastumista ja murtumista kynsissä.

Vaikka tämä onkin joidenkin kohdalla yksi tapa saada ahdistusta ja stressiä poistumaan, se saa kynnen rakenteen epämuodostumaan sekä voi myös johtaa vakaviinkin tulehduksiin.

Kynnen luonnollisen kiilteen heikkeneminen voi estää sitä, että itse kynsi saa kasvaa.

3. Ilman suojakäsineitä siivoaminen

Some figure

Vaikka tämä tottumus onkin tavallinen ja usein se tuntuu haitattomalta, siivouksessa käytettyjen kemikaalien käyttö voi olla haitaksi kynsien terveydelle.

Monet niistä aineista, joita näissä tuotteissa on, vaikuttavat kynsien kiilteeseen sekä vahingoittavat kynsinauhoja.

 • On tärkeää, että kotitöiden aikana käytetään suojakäsineitä, ja etenkin silloin, kun käsitellään pesuaineita, valkaisuainetta ja muita vastaavia tuotteita.

4. Kynsien käyttäminen muiden välineiden sijasta

Kyllä, kynnet ovat tehokkaat apuvälineet monessa tilanteessa, ja ne voivatkin helpottaa montaa askaretta – kynsiä ei kuitenkaan koskaan tulisi käyttää samalla tavoin kuin välineitä.

Kun revit lappuja, avaat tölkkejä tai teet muuta vastaavaa kynsilläsi, saatat heikentää niiden rakennetta, mikä sitten lisää murtumisen todennäköisyyttä.

 • Yritä käyttää siis muita välineitä tällaisen asioiden hoidossa – vieläkin parempaa olisi käyttää käsineitä kynsien suojana.

5. Kynsien huono kosteutus

Some figure

Näyttävätkö kyntesi sameilta ja kuivilta? Myös kosteutuksen puutteellisuus voi saada ne hauraiksi jo lyhyessä ajassa.

Aivan kuten koskee ihoakin, kynsiä tulisi kosteuttaa jatkuvasti, jotta ne voisivat kasvaa hyvin ja jotta voitaisiin vähentää sitä rasitusta, jonka ympäristö niille aiheuttaa.

 • Laita kosteuttavaa voidetta kynsien pintaan, ja lisäksi muista juoda enemmän vettä, jos haluat kosteuttaa kynsiäsi.

6. Kiinnitätkö huomiota kynsinauhoihisi?

Kynsinauhat ovat hyvin tärkeä osa kynsiä, ja siten niidenkin hoito on oleellista. Ne antavat suojaa kynsille ulkoisia tekijöitä vastaan.

Tästä huolimatta jotkut kuitenkin jättävät kynsinauhat ulkopuolelle hoitaessaan kynsiään, tai sitten ne saatetaan poistaa leikkureiden ja pinsettien avulla.

 • Ihanteellista olisi pitää kynsinauhat kosteutettuina, ja tulisi käyttää oikeanlaisia tuotteita niiden pitämiseksi kunnossa.
 • Jotta voisit poistaa kuolleet ihosolut, joita saattaa kertyä, käytä erityistä kynsinauhan poistoon tarkoitettua tuotetta.

7. Liika geelikynsien käyttö

Some figure

Näiden kynsien liika käyttö saattaa aiheuttaa haittaa kynsien luonnolliselle rakenteelle.

Vaikka ne saavatkin kädet näyttämään loistavilta sekä kestävät myös kauan, kynsistä lähtee pois tärkeitä ravinteita, kun ne otetaan pois.

 • On hyvin tärkeää käyttää tällaisia lisiä vain asiantuntijan avulla sekä valita oikeat tuotteet niiden poistoon, jotta oikeille kynsille ei tulisi tästä vahinkoa.

8. Väärä tapa viilata kynsiä

Kynsiviilat ovat loistava apu kynsien kunnon kohentamiseksi silloin, kun niitä käytetään oikein.

Ongelmana on se, että jotkut käyttävät niitä kynnen pinnan puhdistamiseen, minkä seurauksena voi olla heikentymistä, rikkoutumista ja jopa tulehduksia.

Toisaalta taas on niin, että jos tavoitteena on neliskanttisempi kynnen muoto, viilataan helposti liian lähelle ihoa sekä siten poistetaan tärkeitä kohtia kynnen rakenteesta.

 • Jos et tiedä, kuinka viilaus tulisi tehdä, jotta siitä ei koidu haittaa, pyydä apua kynsihoitajalta.

Onko sinulla ongelmia saada kynnet pysymään vahvoina ja terveinä? Kenties syynä on se, että yksi tai useampi nyt mainitsemistamme tavoista vahingoittavat kynsiäsi.

Jos näin on, yritä saada kyseiset tottumukset pois arjestasi, ja ole myös tarkkana silloin, kun valitset käsittelyjä kynsillesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bra, Fernández. “Uñas frágiles y quebradizas. Cátedra de Dermatología. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Rosario; 2009.”
 • Fonseca, E. “Uñas frágiles y quebradizas.” Piel 13 (1999): 51-6.
 • Tosti, Antonella, F. Bardazzi, and R. Morelli. “Dos problemas frecuentes en onicología: perionixis y uñas quebradizas.” Monografias de Dermatologia 4.5 (1991): 294-302.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.