Logo image
Logo image

Sisäänpäin kasvavien varpaankynsien hoito

3 minuuttia
Jos sinulla on joskus sisäänpäin kasvavia varpaankynsiä, on hyvin tärkeää hoitaa niitä oikealla tavalla, jotta ongelma ei muutu vakavammaksi terveyshaitaksi. On onneksi olemassa muutamia kotihoitoja, jotka voivat auttaa sisäänpäin kasvavien kynsien palauttamisessa normaaleiksi nopeammin.
Sisäänpäin kasvavien varpaankynsien hoito
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sisäänpäin kasvava varpaankynsi on arkikielinen nimitys terveysongelmalle, jonka tieteellinen nimi on onychocryptosis. Tämä pulma on yleensä hyvin kivulias ja myös epämiellyttävä, ja se koskee pääasiassa isovarvasta, joka turpoaa ja useimmissa tapauksissa myös tulehtuu. Sisäänpäin kasvavien varpaankynsien hoito on tärkeää toteuttaa oikealla tavalla, jotta voisit välttää vakavammat ongelmat. Tässä artikkelissa kerrommekin perusteellisesti tällaisten kynsien hoidosta, jotta voisit palauttaa ne normaaliin tilaansa sekä vähentää ongelman aiheuttamaa kipua. Lue siis lisää, jos sisäänpäin kasvavat varpaankynnet ovat ilmiö, joka koskettaa itseäsi!

Sisäänpäin kasvavien varpaankynsien hoito vaiheittain

 • Ensiksi sinun tulisi etsiä käsiisi suuri astia, jossa voit upottaa jalkasi kuumaan veteen 15-20 minuutin ajaksi. Tämä osa hoitoa on tarkoitettu lievittämään kipua sekä ennen kaikkea estämään mahdollista tulehdusta kyseisellä alueella. Voit käyttää myös hiukan bakteereja poistavaa saippuaa, jos haluat tehostaa tuloksia.
 • Noin 20 minuutin kuluttua kuivaa jalkasi ja liu’uta kyntesi alla hammaslankaa. Tämä tulisi tehdä säännöllisesti, ja lanka täytyy vaihtaa joka päivä. Lanka edistää sitä, että kynsi voisi kasvaa ihon yläpuolella.
 • Leikkaa kyntesi suoralla leikkurilla ja viilaa ne neliön muotoisiksi – älä jätä pyöreää reunaa, sillä tämä lisää todennäköisyyttä kynnen sisäänpäin kasvamisesta.
 • Käytä paikallista antibioottia, jotta saisit helpotusta kipuusi. Voit myös osta geelejä, voiteita ja muita tuotteita apteekista, jos haluat lisäapua.
 • Kun jatkat kynnen hoitoa, tulisi sinun parhaasi mukaan yrittää käyttää avoimia jalkineita, jotka eivät hankaa kyseistä aluetta, sillä tämä voi pahentaa ongelmaa. Vältä tiukkojen ja suljettujen kenkien käyttöä.

Kotikonstit sisäänpäin kasvavien varpaankynsien hoitamiseksi

Some figure

 

Sen lisäksi, että teet edellä kuvatut toimet sisäänpäin kasvavan kynnen hoitamiseksi, kannattaisi sinun harkita myös seuraavia kotikonsteja. Niiden avulla pystyt nopeuttamaan kyntesi paranemisprosessia.

 • Sipulimehu
  Purista mehu yhdestä sipulista ja laita sitä suoraan kynnellesi. Anna mehun kuivua, ja toista tämä hoito säännöllisesti, jotta saisit siitä parhaat tulokset.
 • Suolavesi
  Valmista suolavesiliuosta ja laita sitä suoraan kynnen alueelle joka ilta ennen kuin menet nukkumaan. Kääri sitten varpaasi kankaaseen tai vastaavaan, ja anna suolan vaikuttaa seuraavaan päivään asti.
 • Sitruuna
  Hiero sitruunanpalasella kärsinyttä aluetta, ja laita siihen sitten kääre tai sideharsoa, jolla voit saada sitruunan pysymään paikoillaan noin tunnin ajan.
 • Valkosipuli
  Valkosipuli tunnetaan siitä, että se on hyvin tehokas luonnollinen antibiootti. Se voi auttaa sinua vähentämään tulehtuneisuutta (tässä tapauksessa kyntesi alla olevaa) sekä lievittämään sisäänpäin kasvavan kynnen aiheuttamaa turvotusta. Laita siis hiukan valkosipulia suoraan kyntesi alueelle, jotta voisit hyödyntää sen loistavia ominaisuuksia tässäkin ongelmassa.
 • Teepuuöljy
  Tämä eteerinen öljy toimii luonnollisena antibioottina, ja se voi auttaa sinua vähentämään tulehtuneisuutta. Laita muutama tippa teepuuöljyä kynnen alueelle.
 • Porkkana
  Pese ja murskaa yksi porkkana, kunnes saat aikaiseksi tahnan, ja laita sitä kyntesi alueelle. Peitä kynsi kääreellä, ja anna sen olla muutaman tunnin ajan. Toista tätä käsittelyä kaksi kertaa päivässä.

Muita suosituksia sisäänpäin kasvavien varpaankynsien hoitoon

Some figure

 

 • Jos kipu on todella sietämätön, mene aina lääkärin vastaanotolle, jotta saisit ongelmaasi sopivaa kipulääkettä.
 • Jos kärsit diabeteksesta, tulisi sinun huolehtia siitä, että lääkäri valvoo sisäänpäin kasvavan kyntesi hoitoa.
 • Kun olet kotona, yritä aina kävellä paljain jaloin. Näin annat kynnellesi enemmän ilmaa, ja siten pystyt pitämään bakteerit kurissa kyseisellä alueella. Muista, että bakteerit lisääntyvät nopeammin kuumissa ja kosteissa ympäristöissä, joten vältä suljettujen kenkien käyttöä kaikin keinoin.
 • Yritä olla käyttämättä korkeakorkoisia kenkiä tai muita epämukavia jalkineita. Jos näytät elegantilta korkeissa koroissa, on tämä tietysti hienoa, mutta käytön jälkeinen kipu ei ole sen arvoista. Älä koskaan pakota jalkaasi kireään ja kipua tuottavaan kenkään.
 • Muista, että kynsiä koskeva hygienia on ensiarvoisen tärkeää sisäänpäin kasvavaan kynteen liittyen. Sinun tulee siis tarkastella kynttäsi säännöllisesti sekä puhdistaa ja leikata se oikealla tavalla. Seuraa kaikkia näitä vinkkejä kunnolla, jotta voisit estää sisäänpäin kasvavien varpaankynsien ilmenemisen tulevaisuudessa.

Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle apua – kannattaa hyödyntää nämä yksinkertaiset ohjeet, mikäli kärsit sisäänpäin kasvavasta kynnestä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Heidelbaugh, J. J., & Lee, H. (2009). Management of the ingrown toenail. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/j.jmathb.2017.08.004
 • Bryant, A., & Knox, A. (2015). Ingrown toenails: The role of the GP. Australian Family Physician.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.