Logo image
Logo image

7 keinoa estää kenkien aiheuttamia rakkoja

3 minuuttia
Sen lisäksi että kookosöljy estää kenkien hankaamista, se ehkäisee myös tulehduksia ja edistää verenkiertoa.
7 keinoa estää kenkien aiheuttamia rakkoja
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Rakkoja syntyy lähes aina uusia kenkiä käytettäessä, kun ne vielä pehmenevät ja mukautuvat jalan muotoon. Niitä on kuitenkin tärkeä hoitaa, sillä niillä on usein taipumusta tulehtua.

Rakot ovat kivuliaita ihovaurioita, jotka usein muodostuvat kantapäiden ylle kenkien hankaamisesta johtuen. Ne eivät ole vakava ongelma eivätkä kestä pitkään, mutta ne voivat olla niin kivuliaita, että kenkien ottaminen pois jalasta on välttämätöntä rakon rauhoittamiseksi.

Ehkäise rakkoja jo ennalta

Onneksi on olemassa joitakin ratkaisuja ja ehkäiseviä toimenpiteitä, joilla ihoa voi suojata ennen kuin rakko syntyy. Tässä artikkelissa haluamme jakaa 7 suositusta joita voit hyödyntää seuraavalla kerralla kun pidät uusia tai jäykkiä kenkiä.

Pane muistiin!

1. Käytä kosteusvoidetta

Some figure

Kosteusvoiteen levittäminen kumpaankin kantapäähän ja kenkiin voi ehkäistä hankautumista ja rakkojen muodostumista.

Kosteusvoide pitää ihon liukkaana ja ehkäisee jäykän materiaalin aiheuttamia hiertymiä.

Kuinka sitä käytetään

 • Ennen kuin laitat kengät jalkaan, levitä hieman kosteusvoidetta kengän sille alueelle, joka on kosketuksissa kantapään kanssa.
 • Levitä sitä myös riskialueelle ihossa hellävaraisin pyörivin liikkein.

Katso myös: Poista känsät luonnollisin keinoin

2. Käytä aloe veraa

Aloe vera -geelin kosteuttavat ominaisuudet ovat hyödyllisiä ihon suojaamiseksi kenkien aiheuttamilta hiertymiltä. Sillä on myös antimikrobinen vaikutus, joka ehkäisee tulehduksia.

Kuinka sitä käytetään

 • Levitä runsas määrä aloe vera -geeliä kantapäihin.
 • Hankaa sitä ihoon hellävaraisesti hieroen, kunnes se on hyvin imeytynyt.
 • Jos rakko on jo ilmaantunut, käytä kaksi kertaa päivässä.

3. Kookosöljy

Some figure

Luonnonkosmetiikan käyttäjien keskuudessa kookosöljyä pidetään yhtenä parhaiten kosteuttavista voiteista. Kantapäihin levitettynä se vähentää ihon hankautumista kenkiä vasten ja näin rakkoja.

Itse asiassa se on loistava hoito mihin tahansa pinnalliseen haavaan, sillä se suojaa tulehduksilta ja auttaa paranemisprosessissa.

Kuinka sitä käytetään

 • Hiero kookosöljyä hankaukselle altistuville alueille.
 • Halutessasi voit laittaa sitä hieman myös kengän sisään materiaalin liukastamiseksi.

4. Talkkijauhe

Vaikka talkkijauhe tunnetaan paremmin kyvystään neutralisoida ja ehkäistä jalkojen pahoja hajuja, se on myös loistava keino ehkäistä kenkien aiheuttamia rakkoja.

Se imee itseensä hien aiheuttamaa kosteutta. Umpinaisten kenkien käyttämisestä johtuva hikoilu on myös yksi hankausta edesauttava tekijä.

Kuinka sitä käytetään

 • Laita riittävästi talkkijauhetta kengän kantaosaan ja iholle.

5. Vaseliini

Some figure

Jalkojen kosteuttaminen vaseliinilla auttaa pitämään ihon pehmeänä ja ehkäisee kuolleita soluja ja vaurioita, kuten rakkoja.

Vaseliinin öljyinen koostumus liukastaa jalkoja kenkiä käytettäessä, ehkäisten näin ihon jatkuvaa hankautumista nahkaa tai muuta jäykkää materiaalia vasten.

Kuinka sitä käytetään

 • Ota hieman vaseliinia sormenpäihin ja levitä sitä kantapäihin ja muihin hankaukselle altistuviin osiin.

Suosittelemme lukemaan: 20 käyttötapaa vaseliinille

6. Alkoholi

Alkoholi toimii pehmentämällä kenkiä, jotka on valmistettu nahasta tai muusta samankaltaisesta ihoa vaurioittavasta materiaalista.

Sen käyttöä ei suositella huokoisiin materiaaleihin, sillä se voi aiheuttaa läiskiä.

Kuinka sitä käytetään

 • Kostuta paperitukko alkoholilla ja laita se kengän sisään.
 • Anna vaikuttaa useita tunteja ennen kuin laitat kengät jalkaan.

7. Jääpussi

Some figure

Oletko ostanut kengät, jotka ovat hieman liian ahtaat? Koska saat niistä todennäköisesti rakkoja, paras vaihtoehto on yrittää suurentaa niitä hieman ennen käyttöä.

Jääpussi on yksinkertainen ratkaisu materiaalin venyttämiseksi hieman, jotta kengät ovat mukavammat jalassa.

Kuinka sitä käytetään

 • Täytä kaksi muovipussia puolilleen vedellä ja sulje ne hyvin.
 • Laita yksi pussi kumpaankin kenkään siihen kohtaan, jossa kengät tuntuvat kaikkein ahtaimmilta. Laita kengät sitten pakkaseen.
 • Kun ne jäätyvät, poista pussit, kuivaa mahdollinen kosteus ja käytä kenkiä.

Kuten näet, on olemassa hyvin yksinkertaisia vinkkejä, joilla voi ehkäistä kenkien aiheuttamia kivuliaita vaurioita. Valitse näistä houkuttelevin vaihtoehto ja käytä sitä ehkäisevänä toimenpiteenä ongelmaa vastaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fife B. El milagro del aceite de coco. Málaga: Editorial Sirio, 2013.
 • Martínez M, Betancourt Badell J Alonso González N. Ausencia de actividad antimicrobiana de un extracto acuoso liofilizado de Aloe vera (sábila). Rev Cubana Plant Med. 1996; 1(3): 18-20.
 • Musmeci R, Lezcano M. Acción antimicrobiana del gel de aloe vera sobre staphylococcus aureus, escherichia coli, pseudomonas aeruginosa y candida albicans.
 • Rustan M, Mangeaud A, Consig C. Micosis superficiales: estudio retrospectivo de corte transversal en la ciudad de Córdoba, Argentina. Dermatol. Argent. 2015, 21 (1): 44-51
 • Taberner R, Vila A, Puig L. Protocolos de actuación en micosis superficiales y de las uñas. Barcelona: Ed. P. Permanyer, 2006.
 • Tizón Bouza E, Dovale M, Fernández García M, et al. Atención de enfermería en la prevención y cuidados del pie diabético. Atención Primaria. 2004; 34(5): 263-271.
 • Agarry O, Olaleye M, Bello-Michael C. Comparative antimicrobial activities of aloe vera gel and leaf. African Journal of Biotechnology. 2005; 4(12): 1413-1414.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.