Logo image
Logo image

8 hyötyä ananaksen päivittäisestä syönnistä

3 minuuttia
Jos syöt ananasta, saat runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja kuitua, jotka parantavat terveyttäsi monella tapaa. Älä kuitenkaan nauti tätä hedelmää kovin runsaasti, vaan yksi kupillinen päivässä on hyvä määrä.
8 hyötyä ananaksen päivittäisestä syönnistä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ananas on yksi kaikkein herkullisimmista trooppisista hedelmistä, joita kaupoista löytyy. Sen erinomaisen maun lisäksi on useita hyviä syitä siihen, että ananasta kannattaa syödä säännöllisesti, ja tällä kertaa haluammekin kertoa näistä tärkeimmistä.

Yksi parhaista asioista ananaksessa on se, että tätä hedelmää voidaan nauttia monella erilaisella tavalla:

 • tuoreena
 • mehuissa
 • keitettynä
 • säilöttynä

Jos nautit ananasta, saat käyttöösi kaikki sen sisältämät loistavat vitamiinit, mineraalit sekä liukenevan ja liukenemattoman kuidun, kuten myös sen bromelaiinin.

Kaikki nämä ovat hyväksi sen kannalta, että kehosi voisi toimia kunnolla, ja ne tukevat sinua useilla erilaisilla tavoilla – jatka lukemista ja ota ananas osaksi säännöllistä ruokavaliotasi!

1. Ananas parantaa vastustuskykyäsi

Some figure

C-vitamiinin tiedetään vähentävän alttiutta sairauksille, sillä se stimuloi ihmisen vastustuskykyä sekä torjuu vapaita radikaaleja antioksidanttivaikutustensa ansiosta.

Lue aiheesta lisää: Painonpudotusta edistävä smoothie: ananas ja chia-siemenet

2. Se voi estää syöpää

Sen lisäksi että saat ananaksesta suojaa vapaita radikaaleja vastaa sen sisältämän C-vitamiinin ansiosta, ananas saattaa auttaa myös torjumaan syöpää. Saat siitä monia antioksidantteja, ja lisäksi ananas tarjoaa kaikki seuraavat ravinteet:

 • A-vitamiini
 • beetakaroteeni
 • bromelaiini
 • useat flavonoidit
 • suuri määrä mangaania

On hyvä muistaa, että mangaani, jota ananaksesta saadaan, on avuksi vapaiden radikaalien vaikutuksen torjumiseksi soluissa.

Tämä vaikutus estää terveitä soluja muuttumasta syöpäsoluiksi, ja prosessi koskee etenkin niitä soluja, jotka aiheuttavat suu-, kurkku- tai rintasyöpää.

3. Se parantaa ruoansulatusta

Some figure
ananaksessa
 • ummetus
 • ripuli
 • ärtyvän suolen oireyhtymä
 • ateroskleroosi
 • verihyytymät
 • korkea verenpaine

Tämän lisäksi ananaksen syönti stimuloi peristalttisia liikkeitä ja mahan nesteiden erittymistä, mikä auttaa sinua käsittelemään syömäsi ruoan tehokkaammin.

4. Se torjuu vilustumista ja yskää

Ananaksen sisältämä bromelaiini vähentää limaa, jota kertyy hengitysteihin ja poskionteloihin.

Tämän vuoksi ananas auttaa välttämään niitä sairauksia, jotka aiheuttavat kyseisiä oireita, ja se tukee kehon prosesseja liman poistossa, jotta elimistö olisi vähemmän altis tulehdukselle.

5. Se auttaa pitämään luut vahvoina

Ananaksen sisältämät suuret määrät kalsiumia ja mangaania tekevät tästä hedelmästä ihanteellisen tuotteen luiden vahvistamiseksi, ja se auttaa niitä uudistumaan silloin kun ne ovat vahingoittuneet sekä parantaa luiden kasvun prosessia.

Mangaani on se mineraali, jota ananaksessa on kaikkein eniten. Jos nautit yhden annoksen tätä hedelmää, saat enemmän kuin 70 % päivittäisestä tarpeestasi tätä elintärkeää mineraalia.

6. Se pitää huolta silmiesi terveydestä

Some figure
ananas on tässä mielessä mahtava apu, sillä se hoitaa näköä tehokkaasti.

Tämä vaikutus johtuu siitä, että ananasta nauttimalla voit estää sellaisia silmien toiminnan häiriöitä, jotka ovat ikääntymisen seurausta.

Silmänpohjan rappeutuminen on ikääntyneempiä ihmisiä tyypillisesti vaivaava sairaus, mutta ananaksen sisältämä beetakaroteeni voi auttaa viivyttämään näkökykyyn liittyviä ongelmia.

Jos olet tarkkana ruokavalioosi sisällyttämiesi beetakaroteenin määrien kanssa, voit ikääntyessäsi nähdä maailman edelleen erittäin kirkkaana.

7. Se hallitsee verenpainetta

Kalium on yksi ananaksen sisältämistä monista ravinteista, ja se on yksi kaikkein tärkeimmistä mineraaleista kehon toiminnan kannalta. Kalium on avainasemassa verisuonten laajentumisen kannalta.

Tämä tarkoittaa sitä, että se pitää verisuonesi vapaina stressistä ja rasituksesta. Se myös edistää verenkierron hyvää toimintaa.

Kun verisuonesi ovat rennot, seuraavat asiat pääsevät tapahtumaan:

 • Korkea verenpaine säilyy hallinnassa.
 • Vältät verihyytymiä, jotka saattavat tukkia veren virtauksen.
 • Vähennät plakin kertymistä suoniisi.
 • Estät vakavia sairauksia, kuten ateroskleroosia, sydänkohtauksia ja halvauksia.

Lue aiheesta lisää: Näin parannat verisuonten terveyttä

8. Se hallitsee ja lievittää niveltulehdusta

Tämä on ehkäpä yksi kaikkein tunnetuimmista ananaksen hyödyistä hyvinvoinnin edistämistä koskien. Ananaksen syönti voi auttaa vähentämään tulehdusta nivelissä ja lihaskudoksessa, ja tämä koskee etenkin niitä alueita, joissa vaikuttaa niveltulehdus.

Bromelaiini, joka on yleensä yhteydessä proteiiniyhdisteiden hajottamiseen, saa aikaan sellaisen vaikutuksen, että ananaksella on erinomaiset tulehduksia torjuvat kyvyt.

Tämä hedelmä voi siten estää kovaa kipua sekä vähentää epämukavaa oloa. Sinun on näin mahdollista tehdä päivittäiset asiasi olosi mukavammaksi tuntien.

Vältä kuitenkin syömästä ananasta ylenmäärin!

Some figure

Yksi annos ananasta vastaa sitä määrää, joka mahtuisi pieneen kahvikupilliseen. Jos juot ananasta mehuna, on hyvä idea yhdistää se muutamiin kasviksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carcamo, G. I., & Mena, C. P. (2006). Alimentación saludable. Horizontes Educacionales. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000371.pub6.

 • Benítez Rubio, M. R., & Medranda De Lázaro, I. (2007). Minerales y vitaminas. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/j.jhydrol.2017.02.036.

 • Nutrición. (2017). Archivos de Bronconeumologia. https://doi.org/10.1016/S0300-2896(17)30365-4.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.