Logo image
Logo image

7 vinkkiä terveelliseen painonpudotukseen

3 minuuttia
Liikunta on yksi parhaista tavoista pudottaa painoa, sillä se nopeuttaa aineenvaihduntaa ja auttaa polttamaan rasvaa jopa nukkuessa.
7 vinkkiä terveelliseen painonpudotukseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Painonpudotus on prosessi, joka riippuu monista tekijöistä. Vaikka ruokavalio onkin pääroolissa, on monia muitakin hyödyllisiä asioita, jotka vaikuttavat myös lopputulokseen.

Koska ihmiset ovat innokkaita tekemään monia muutoksia pienellä aikavälillä, valitsevat monet tiukan ja vaarallisen dieetin noudattamisen painon pudottamiseksi. Vaikka se auttaa pudottamaan painoa nopeasti, tuo se melkein aina paljon negatiivisia terveysvaikutuksia.

Tästä syystä on tärkeää ymmärtää, että ruokavalioon pitäisi tuoda pysyviä muutoksia poistamatta ruokaryhmiä tai lisäämättä joitakin “lisäravinteita”, jotka oletettavasti tehostavat aineenvaihduntaa.

Vinkit terveelliseen painonpudotukseen

Onko terveelliseen painonpudotukseen olemassa vinkkejä?

Tietenkin on! Vaikka painonpudotukseen ei olekaan ihmekeinoja, voi näiden vinkkien sisällyttäminen päivittäiseen elämään olla erittäin hyödyllistä ihmisille, jotka taistelevat ylipainoa vastaan.

Jatka lukemista saadaksesi vinkkejä terveelliseen painonpudotukseen!

1. Syö terveellinen aamiainen

Aamiainen on yksi päivän pääaterioista. On selvää, että se on erittäin tärkeä painonpudotusta ajatellen.

Some figure
 • Päivän ensimmäinen ateria antaa kehollesi energiaa ja ravintoaineita, joita tarvitset ollaksesi aktiivinen koko päivän ajan.
 • Sen päivittäinen syöminen stimuloi ruoansulatustasi ja vähentää ruoan tuomaa ahdistusta.
 • Energiansa ansiosta aamiainen tehostaa aineenvaihduntaa. Se siis auttaa sinua polttamaan rasvaa.

2. Juo vettä aterioiden välillä

Some figure

Yksi parhaista vinkeistä onnistuneeseen ja turvalliseen painonpudotukseen on veden päivittäinen juonti. Se on hyvin helppoa!

 • Vesi auttaa elintärkeiden terveydellisten toimintojen suorittamisen lisäksi puhdistamaan verta.
 • Se auttaa myös poistamaan myrkyt, jotka vaikuttavat aineenvaihdunnan aktiivisuuteen.
 • Se on juoma, jossa ei ole yhtään kaloreita, toisin kuin sokerisissa juomissa, ja se saa sinut tuntemaan olosi kylläiseksi pidempään ja tuo sinulle lisää elinvoimaa.

3. Liikunta

Emme voi painottaa sitä tarpeeksi: liikunta on paras tapa täydentää painonpudotusdieetti. Liikunta lisää kehosi energiankulutusta, mikä auttaa sinua “polttamaan” kaloreita, joita et tarvitse.

Some figure
 • Mikä tahansa liikunta stimuloi aineenvaihduntaasi. Hyödyt enemmän liikuntasuunnitelmasta, johon sisältyy sekä aerobisia harjoituksia että painonnostoa.
 • Ihanteellista olisi liikkua vähintään kolme kertaa viikossa.

Sinun kannattaa myös lukea: 6 vinkkiä rintojen kiinteyttämiseksi

4. Syö enemmän tuoreita hedelmiä ja vihanneksia

Some figure

Tuoreiden hedelmien ja vihannesten syömisestä on todella paljon hyötyä. Ne eivät ole vain hyviä vähäkalorisia vaihtoehtoja. Ne ovat myös tärkeitä välttämättömien ravintoaineiden lähteitä, jotka auttavat sinua pudottamaan painoa.

 • Niiden päivittäinen syöminen stimuloi ruoansulatusta ja minimoi taipumusta painonnousuun.
 • Sisältämiensä kuitujen ja veden ansiosta ne ovat erittäin täyttäviä ruokia, jotka vähentävät naposteluhimoa.
 • Niiden antioksidantit vähentävät kolesterolin kerääntymistä sekä parantavat verenkiertoa ja sydämen terveyttä.

5. Syö useampi mutta pienempi ateria päivässä

Some figure

Kuka sanoi, että sinun tarvitsee nähdä nälkää pudottaaksesi painoa? Vaikka jotkut ihmiset ajattelevatkin, että syödäkseen vähemmän kaloreita, heidän täytyy vain syödä vähemmän, ei kuitenkaan ole hyvä idea olla syömättä pitkän aikaa.

 • Pitääksesi aineenvaihdunnan aktiivisena on suositeltavaa, että jaat ateriasi useampaan osaan. Voit syödä 5 tai 6 pientä ateriaa päivässä.
 • Tällaisen ateriamäärän syöminen on sinulle hyödyllisempää kuin kolmen valtavan annoksen syöminen.

6. Juo vihreää teetä

Vihreä tee on yksi luonnollisista “apukeinoista” yrittäessäsi pudottaa painoa. Se ei aiheuta ei-toivottuja sivuvaikutuksia ja se on täynnä ravintoaineita. Se on jopa osa niin kutsuttua “rasvanpolttoryhmää”.

Some figure
 • Sen pääedut johtuvat sen antioksidanttisista ainesosista, jotka estävät rasvasoluja muodostumasta.
 • Diureettisten ja puhdistavien ominaisuuksiensa ansiosta vihreä tee taistelee tulehduksia vastaan ja estää myrkkyjä kerääntymästä.

7. Nuku riittävästi

Some figure

Hyvät yöunet vaikuttavat myös kehonpainoon. Vaikka monet ihmiset ajattelevatkin, että unella ei ole mitään tekemistä painon kanssa, voivat uniongelmat oikeastaan vaikuttaa negatiivisesti painonhallintaan.

 • Alle riittävän unimäärän (7-8 tuntia yössä) nukkuminen hidastaa aineenvaihduntaa ja vähentää psyykkistä ja fyysistä energiaa.
 • Unettomuus ja unenaikaiset keskeytykset lisäävät ruokahalua saaden sinut syömään enemmän.

Jos yrität pudottaa painoa tehokkaasti ja nopeasti, pidä nämä suositukset mielessäsi. Ole kärsivällinen ja kurinalainen. Siten saat toivotunlaisia tuloksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Slade, P. D. (1994). What is body image? Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/0005-7967(94)90136-8
 • Blundell, J. E., & King, N. A. (1998). Effects of exercise on appetite control: Loose coupling between energy expenditure and energy intake. International Journal of Obesity.
 • Boone, L., Claes, L., & Luyten, P. (2014). Too strict or too loose? Perfectionism and impulsivity: The relation with eating disorder symptoms using a person-centered approach. Eating Behaviors. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2013.10.013

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.