Logo image
Logo image

7 tapaa saada helpotusta vaivaisenluukipuihin

3 minuuttia
Vaikka vaivaisenluun kivusta on vaikea päästä eroon kun se ilmaantuu, on tapoja saada helpotusta luonnollisten keinojen avulla. Kokeile!
7 tapaa saada helpotusta vaivaisenluukipuihin
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaivaisenluu on epämuodostuma isovarpaassa, joka voi olla sekä kivulias että rumannäköinen. Se on käytännössä liiallisen luun kerääntyminen varpaassa, jossa on nestetäytteinen pussi varpaan juuressa.

Hoida ikävä vaivaisenluu luonnollisesti

On todettu, että useimmissa tapauksissa vaivaisenluut ovat perinnöllisiä. Epämuodostuma itsessään ei ole perinnöllistä, mutta sen sijaan tapamme kävellä, tai askelluksemme on. Jos sinulla on tämä ongelma, lue alta joitakin kotikonsteja sen parannukseen.

1. Kunnollinen ruokavalio

Some figure

Voi olla vaikea uskoa, mutta voit itse asiassa helpottaa vaivaisenluukipua syömällä tulehdusta lievittäviä ruokia kuten:

 • Oliiveja
 • Inkivääriä
 • Mustikoita
 • Valkosipulia
 • Mansikoita
 • Sipuleita

Sinun ei tarvitse syödä näitä kaikkia kerralla, mutta yritä noudattaa ruokavaliota, joka sisältää niitä.

2. Kamomilla

Some figure

Mikäli olet teen ystävä, sinun tulisi tietää että kamomillatee on täydellinen alentamaan tulehdusta vaivaisenluissa.

Valmista kupillinen ja nauti se ennen nukkumaanmenoa. Jos varpaasi on kipuillut koko päivän, tämä hoito auttaa sinua saamaan unta. 

3. Aspiriini

Muista, että aspiriini voi aiheuttaa allergisia reaktioita herkälle iholle. Mikäli tämä pätee sinuun, hyppää tämän hoidon yli.

Mutta jos ihosi ei reagoi siihen, jauha 3 tablettia, sekoita ne lämpimään oliiviöljyyn, ja hiero vaivaisenluillesi.

4. Vaivaisenluu harjoitukset

Jos haluat helpotusta vaivaisenluun kipuun, varvasharjoitusten tekeminen, varpaiden ylös- ja alasliikuttelu, voi olla suuri apu.

 • Liikuttele varpaitasi sormillasi eteen- ja taaksepäin noin 5 minuuttia.
 • Rullaa sitten palloa jalallasi 10 minuuttia.

5. Epsomsuola -jalkakylpy

Voit löytää epsomsuolaa erikoistuneista apteekeista tai luontaistuotekaupoista.

 • Liuota yksi tai kaksi ruokalusikallista suolaa kuumassa tai lämpimässä vedessä ja liota jalkojasi ainakin 20 minuuttia helpottaaksesi vaivaisenluukipua.
 • Jalkasi tuntuvat todennäköisesti paljon paremmilta muutamassa päivässä.
 • Tässä vaiheessa voit muuttaa tahdin joka kolmanteen päivään, vaikkakin kylpyjen tekeminen säännöllisesti on yhä suositeltavaa.

6. Eteeriset öljyt

Some figure

Vaivaisenluut tulevat känsien kanssa, jotka saattavat olla tuskallisia ja ärsyttäviä hieroessaan kenkiisi.

 • Estääksesi ihoasi kovettumasta, hiero sitä öljyllä, joka myös auttaa punaisuuteen.
 • Parhaita eteerisiä öljyjä ovat kookos, kamomilla, laventeli ja oliivi.

7. Kurkuma

Kurkuman erityiset ominaisuudet auttavat helpottamaan vaivaisenluiden ongelmia, sillä ne toimivat tulehdusta lieventävinä.

Voit nauttia kurkumaa teenä ja vahvistaa sen tehoa levittämällä sitä myös paikallisesti vaivaisenluihisi. 

Ainekset

Mitä tulee tehdä

 • Sekoita kaksi ainesta yhteen ja levitä lempeällä hierovalla liikkeellä.
 • Viimeistelläksesi poista pyyhkeellä ja lämpimällä vedellä.

Vältä vaivaisenluu näillä ohjeilla

Some figure

Jos epäilet, että kipu tai tuntemasi kyhmy on vaivaisenluu, ensimmäinen mitä sinun tulisi tehdä, on yrittää estää sen edistyminen antamalla jalallesi enemmän tilaa kengässä ja käymällä erikoislääkärin vastaanotolla, joka voi antaa sinulle neuvoja parhaista tavoista sen hoitamiseen.

On olemassa jalkalääkäreitä, joilla on erityisosaamista vaivaisenluista ja he voivat antaa sinulle parhaita neuvoja siitä, kuinka vakava tapauksesi on.

Seuraa allaolevia vinkkejä saadaksesi extra-apua vaivaisenluiden ehkäisemiseen:

 • Valitse mukavat kengät. Naisten täytyy ehkä luopua vähän tyylistä, mutta terveytesi tulee ensin. Sekä miesten että naisten tulisi käyttää kärjistä neliskanttisempia kenkiä, jotka sopivat jalkaan hyvin.
 • Käy ortopedillä. Hän voi kertoa sinulle, millaisia kenkiä sinun tulisi pitää vähentääksesi vaivaisenluista tulevaa kipua, ja kuinka välttää niiden pahenemista.
 • Pidä erityisiä pohjallisia, silikonista tai muusta pehmeästä materiaalista valmistettuja toppauksia, kustomoituja pohjallisia, ja päiväsaikaan tai yöllä pidettäviä korjaavia välineitä. Nämä ovat kaikki mahtavia vaihtoehtoja vaivaisenluiden kipujen helpottamiseen ja niiden pahenemisen ehkäisyyn hoitamalla niitä.
 • Käytä kuumia ja kylmiä hauteita. Sen lisäksi, että ne antavat alueelle tauon kivusta, ne myös saavat verenkiertosi toimimaan.

Muista, että tärkeintä on ennaltaehkäisy. Jos jo tiedät, että vaivaisenluut esiintyvät suvussasi, tiedät että todennäköisesti myös sinä saat niitä.

On viisasta kiinnittää huomiota kaikenlaisiin epänormaaleihin havaintoihin jalan alueella, kuten kipuun, turtuneisuuteen ja punaisuuteen, ja käydä säännöllisesti jalkalääkärin tarkastettavana.

Vaivaisenluun kipujen helpottaminen ei ole mahdotonta, mutta se vaatii kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta. Valitettavasti kun ne ovat ilmaantuneet, ne voivat muuttua jokapäiväiseksi kidutukseksi. Joten valitse yltä helpotuskeino ja ala toimiin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Berger, M. R. (1984). Bunions. Orthopaedic Nursing3(5), 17–24. https://doi.org/10.1097/00006416-198409000-00003
 • Bunion: Strengthening Foot Muscles to Reduce Pain and Improve Mobility. (2016). Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy46(7), 606–606. https://doi.org/10.2519/jospt.2016.0504
 • Hart, E. S., Deasla, R. J., & Grottkau, B. E. (2008). Current concepts in the treatment of hallux valgus. Orthopaedic Nursing27(5), 274–280. https://doi.org/10.1097/01.NOR.0000337276.17552.1f
 • Maroto, M. R., Park, D. K., & Lee, S. (2012). Hallux Valgus (Bunion). In Essential Orthopaedics(pp. 776–780). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-1-4160-5473-3.00185-4
 • Sell, C. (2015). Chemistry of essential oils. In Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Second Edition (pp. 165–194). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b19393
 • Chainani-Wu, N. (2003). Safety and Anti-Inflammatory Activity of Curcumin: A Component of Tumeric ( Curcuma longa ) . The Journal of Alternative and Complementary Medicine9(1), 161–168. https://doi.org/10.1089/107555303321223035

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.