Tiukkojen vaatteiden käyttämisen 9 vaaraa

Tiesitkö, että tiukat farkut saattavat olla haitaksi terveydellesi? Vaikka ne ehkä ovatkin kivannäköiset ja muodissa, tiukka vaatetus voi kuitenkin aiheuttaa monia terveysongelmia. Lue niistä tästä artikkelista.
Tiukkojen vaatteiden käyttämisen 9 vaaraa

Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Tiukat vaatteet voivat olla muodikkaat, saatat pitää siitä miltä ne näyttävät ylläsi, tai ehkäpä olet lihonut hieman ja vaatteesi ovat siksi liian tiukkoja.

Ongelma tiukoissa vaatteissa on siinä, että niiden käyttäminen on haitaksi terveydellesi, ja siksi on tärkeää pyrkiä välttämään niitä.

Miksi niistä on haittaa? Kerromme sen sinulle tässä artikkelissa.

Tiukat vaatteet: terveyshaitat

Ihoa myötäilevät farkut, jotka tekevät olosi seksikkääksi, naisellisia avuja korostava paita tai rakastamasi tiukka minihame… Kuulostaa ehkä hyvältä tähän asti, mutta tosiasiassa tällaiset tiukat vaatteet voivat olla haitaksi terveydellesi. Tämä pätee erityisesti silloin, jos käytät “paksuja” kankaita (kuten farkkua), sillä ne häiritsevät verenkiertoa ja edistävät suonikohjujen syntymistä.

Hyvä vaihtoehto ei myöskään ole venyvien mutta tiukkojen vaatteiden suosiminen, sillä nekin puristavat kroppaa eivätkä anna veren kiertää kunnolla.

Tiukkaan vaatetukseen liittyviä ongelmia ovat:

1. Ne estävät laskimoverenkiertoa

nappi ei mene kiinni

Alaraajojen laskimoverenkierto on tärkeä elimistön toiminto, joka esimerkiksi estää nilkkoja turpoamasta.

Heikentynyt laskimoverenkierto on vaarallinen, sillä se voi tehdä olosta myös väsyneen ja uupuneen. Kun jalkojasi tai vyötäröäsi puristavat tiukat vaatteet, sydämen on työskenneltävä kovemmin saadakseen veren palaamaan takaisin.

2. Ne edistävät suonikohjujen syntymistä

Tämä on hyvin tavallinen ongelma naisilla. Keltarauhashormoni saa suonet laajenemaan enemmän kuin normaalisti. Kun vaatteet ovat liian tiukkoja, verenkierto heikkenee ja voi pahentaa ongelmaa.

Erään tutkimuksen mukaan 31 % naisväestöstä kärsii suonikohjuista. Ongelmaa voivat pahentaa ehkäisypillerit, liian tiukat housut ja seisominen liian pitkiä aikoja.

3. Ne edistävät selluliitin muodostumista

kireät farkut

Tämäkin on yksi naisten suurimmista ongelmista.

Itse asiassa tiukat vaatteet eivät varsinaisesti aiheuta selluliittia, mutta ne kiihdyttävät sen muodostumista. Tämä johtuu siitä, että ne häiritsevät verenkiertoa ja edistävät rasvamuhkuroiden syntymistä reisiin.

4. Ne eivät anna sinun hengittää kunnolla

Tiukkojen vaatteiden aiheuttama paine keuhkoissa ja henkitorvessa voi estää sinua hengittämästä kunnolla.

Kun ilmanvaihto rinnan alueella ei ole riittävän tehokasta, se voi kerääntyä ja kiihdyttää solujen hapettumista. Tämä voi aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista.

Ja kaiken tämän lisäksi pinnallinen hengitys ei myöskään vie aivoille riittävästi happea. Tämä voi aiheuttaa stressiä ja keskittymiskyvyn puutetta.

Tiukat vaatteet eivät siis missään nimessä edistä rentoutumista, vaan päinvastoin.

5. Ne aiheuttavat selkäkipua

tiukat vaatteet

Saatat ajatella, että tiukat vaatteet ja selkäkipu eivät voi mitenkään liittyä toisiinsa, mutta pienellä testillä voi selvittää, että tiukka vaatetus todella on yksi alaselän ja lantion alueen kipujen aiheuttajista.

Tiukkojen vaatteiden käyttäminen estää sinua suorittamasta joitakin liikkeitä, mikä kuormittaa tiettyjä lihaksia ja saa selkärankasi työskentelemään normaalia kovemmin.

Lantiosi puristuu ja sillä on vaikeuksia kannatella kehosi painoa, mikä olisi normaalisti sen tehtävä. Jos käsivarsilla ja jaloilla ei ole vapautta liikkua, päivän päätteeksi sinulla on kipuja ja kihelmöintiä.

6. Ne hidastavat ruoansulatusta

Kun housusi ovat liian tiukat tai vyösi liian kireällä, vatsasi ei pysty laajentumaan syömisen aikana tai sen jälkeen. Vatsa laajenee ruoansulatusprosessien aikana johtuen näihin prosesseihin tarvittavista hapoista.

Tästä syystä tiukat vaatteet aiheuttavat tavallisesti ruoansulatusvaivoja, liikahappoisuutta ja närästystä. Ne voivat johtaa myös ummetukseen, vatsakipuun ja vatsan turvotukseen.

7. Ne mahdollistavat sienten kasvun

Vartaloa myötäilevien vaatteiden käyttäminen nostaa kehon lämpötilaa ja lisää kosteutta. Intiimi alueilla tämä edistää sienten ja bakteerien kasvua, mikä voi aiheuttaa pahoja hajuja tai hiivatulehduksia.

Miehillä tiukat alusvaatteet tai housut voivat vaikuttaa siemennesteen määrään ja laatuun sekä aiheuttaa kipua kiveksissä.

8. Ne aiheuttavat iho-ongelmia

lihonnut

Myös ihosi voi kärsiä, kun se ei pysty “hengittämään” kunnolla.

Kun housut tai hame ovat liian tiukkoja ja valmistettu lisäksi hengittämättömästä materiaalista, voi seurauksena olla monia ongelmia. Ne voivat saada aikaan mm. punoitusta, kutinaa ja jopa sisäänkasvaneita karvoja säärissä (koska karva ei kykene kasvamaan tavalliseen tapaan).

9. Ne lisäävät hikoilua

Ja viimeiseksi, tiukat vaatteet voivat aiheuttaa pahoja hajuja kainaloissa, jaloissa ja intiimialueilla.

Nailonista tai elastaanista valmistetut vaatekappaleet ovat vielä pahempia, ja niistä voi tulla kaikenlaisten bakteerien kasvualusta.

Hylkää tiukat farkut ja valitse jotakin mukavampaa päällepantavaa. Kehosi kiittää sinua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lubbe, J., Valiton, A., Pedrazetti, P., Arechalde, A., & Harms, M. (2000). [Vulvodynia and facticious urticaria]. Ann Dermatol Venereol. https://doi.org/MDOI-AD-05-2000-127-4-0151-9638-101019-ART88 [pii] ET  – 2000/06/14

  • Antonio, A. M., Alves, J., Matos, D., & Coelho, R. (2015). Idiopathic perniosis of the buttocks and thighs – clinical report. Dermatology Online Journal.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.