Logo image
Logo image

Kuinka ehkäistä hiivatulehduksia

4 minuuttia
Noin 75 % yli 15-vuotiaista naisista on kärsinyt tai tulee kärsimään hiivatulehduksesta jossain vaiheessa elämäänsä. Lue lisää tästä yleisestä vaivasta, sen ehkäisystä ja hoitokeinoista.
Kuinka ehkäistä hiivatulehduksia
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hiivatulehduksia aiheuttaa Candida –niminen hiivasieni. Hiivasienet ovat paljon yleisempiä kuin saattaisit kuvitella.

Hiivatulehdukset ovat ryhmä pinnallisia sairauksia, joihin lukeutuu myös erilaisia suun alueen vaivoja. Tähän ryhmään kuuluu kuitenkin myös joitakin sellaisia sairauksia, jotka voivat olla kohtalokkaita ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, kuinka voit ehkäistä ja hoitaa hiivatulehduksia.

Mitä sinun tulee tietää hiivatulehduksista

Some figure

Kun Candida –hiivasienet pääsevät lisääntymään liiaksi elimistössä, ne voivat aiheuttaa joitakin sairauksia. Yksi näistä on emättimen hiivatulehdus. Tämä hiivasieni voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia myös iholla, hengityselimissä ja ruoansulatusjärjestelmässä.

Ensiksikin sinun tulee tietää, että tämä sieni elää sisälläsi. Siitä ei ole mitään haittaa, jos se pysyy hallinnassa.

Kun huomaat emättimen hiivatulehduksen oireita, sinun tulee tarkkailla oireitasi sekä puhua asiasta gynekologillesi. Hiivatulehduksen oireita ovat:

 • Kutina ja ärsytys
 • Haavaumat (raapimisesta)
 • Kipu, tulehdus ja punoitus
 • Paksu valkoinen emätinvuoto
 • Kirvely virtsaamisen aikana
 • Kipu yhdynnän aikana tai sen jälkeen
 • Toistuvat pahat hajut emättimestä

Hiivatulehdukset ovat hyvin tavallinen vaiva naisilla. Sinun ei tulisi siis olla huolissasi, kun saat saat sellaisen ensimmäistä kertaa. Noin 75 % yli 15-vuotiaista naisista on kärsinyt tai tulee kärsimään hiivatulehduksesta jossain vaiheessa elämäänsä.

Sen oireet saattavat kuitenkin olla häiritseviä ja jopa kivuliaita. Jos näin tapahtuu, kiinnitä niihin huomiota, jos ne palaavat jatkuvasti takaisin.

On tiettyjä elämänvaiheita ja tilanteita, jolloin hiivatulehduksen voi saada paljon todennäköisemmin. Näihin kuuluu:

 • Raskaus
 • Diabetes
 • Antibiootti– tai kortikosteroidihoidot
 • Immuunijärjestelmän ongelmat
 • Hormonaaliset muutokset

Kuinka voit estää hiivatulehduksia?

Tämän genitaalialueen vaivan hoitaminen saattaa vaatia lääkitystä ja viedä aikaa.

On aina helpompaa pyrkiä ehkäisemään vaivoja, kuin hoitaa niitä. Tämä pätee myös hiivatulehduksiin. Tässä joitakin hyödyllisiä päivittäisiä tapoja, jotka auttavat ehkäisemään Candidan kasvua elimistössäsi:

1. Katso, mitä lääkkeitä syöt

Joidenkin sairauksien hoitoon tarvitaan antibiootteja. Jos sinun on syötävä niitä, juttele asiasta lääkärillesi selvittääksesi, mitä vaikutuksia ja haittavaikutuksia käyttämilläsi lääkkeillä on. Monet antibiootit tappavat hyviä bakteereja, mukaan lukien niitä, jotka pitävät Candidan ja muiden sienien määrän elimistössä normaalina.

Kysy lääkäriltäsi, onko vaivasi hoitamiseen olemassa mitään toista lääkevaihtoehtoa. Yritä vaihtaa lääkkeesi sellaiseen, josta ei ole haittaa elimistön hyville bakteereille.

Jos sellaista ei ole, harkitse probioottien syömistä edistääksesi hyvien bakteerien kasvua.

2. Ylläpidä hyvää intiimihygieniaa

Tämä on erittäin tärkeä asia hiivatulehdusten ehkäisemisessä. Kannattaa käyttää pelkkää vettä tai neutraalia saippuaa ja välttää hajustettuja tai liian voimakkaita saippuoita. Myös vaahtokylpyjä tulisi välttää.

Emätinhuuhtelun tekemistä ei myöskään suositella, mutta sinun tulisi huuhdella intiimialue seksin jälkeen.

Sinun tulisi myös noudattaa hyvää hygieniaa joka kerta vessassa käydessäsi. Pyyhi aina edestä taaksepäin välttääksesi peräaukon bakteerien leviämisen emättimen puolelle.

3. Vaihda siteet ja tamponit tarpeeksi usein

Some figure

Sinun on huolehdittava hyvästä henkilökohtaisesta hygieniasta erityisesti kuukautisten aikana.

Vältä saman siteen tai tamponin käyttöä useita tunteja. Vaihda se joka kerta kun se on likainen tai kun käyt vessassa.

4. Käytä puhtaita pyyhkeitä

Kylpypyyhkeet voivat myös edistää hiivan kasvua. Jos et vaihda niitä säännöllisesti, ne muuttuvat likaisiksi ja kosteiksi.

5. Käytä puuvillaisia alusvaatteita

Jotkut synteettiset materiaalit, kuten elastaani, lisäävät hikoilua genitaalialueella. Tämä edistää bakteerien ja sienten kasvua.

On aina parempi pitää luonnonmukaisia puuvillaisia alusvaatteita. Niiden ei tulisi myöskään olla liian tiukkoja. Näin intiimialue saa riittävästi ilmaa ja kaikki kosteus pääsee haihtumaan.

Sama koskee housuja; tiukat housut eivät edistä hien kuivumista. Ne lisäävät myös alueen lämpötilaa. Tämä lisää Candidan kasvua.

6. Kontrolloi verensokeritasojasi

Some figure

Diabeteksen ja hiivatulehdusten välillä on vahva yhteys. Kun verensokeritasosi huitelevat pilvissä, elimistössäsi oleva hiiva pääsee lisääntymään nopeammin, jolloin riski saada hiivatulehdus kasvaa.

Luontaishoitoja hiivatulehduksiin

Jos kärsit toistuvasti Candidan aiheuttamista hiivatulehduksista, muista noudattaa kaikkia edellä mainittuja vinkkejä estääksesi tulehdusta palaamasta.

Tässä joitakin kotikonsteja, joita voit hyödyntää taistellaksesi jo olemassa olevaa hiivatulehdusta vastaan:

Jogurtti

Jogurtin syöminen on hyväksi terveydellesi. Sisältämiensä probioottien ansiosta tämä maitotuote auttaa elimistöäsi taistelemaan lukuisia sieniä vastaan. Jogurttia voidaan myös käyttää ehkäisemään infektioita. Jotkut naiset levittävät jogurttia myös paikallisesti hoitoa tarvitsevalle alueelle.

Vetyperoksidi

Tällä kemikaalilla on kyky parantaa haavoja. Siksi se on hyödyllinen, jos kärsit raapimisen aiheuttamista haavaumista. Se voi myös hoitaa minkä tahansa muunkin hiivatulehduksen aiheuttaman haavan tai kudosvaurion.

Levitä sitä joko vanupallon avulla tai käytä emätinhuuhtelussa. Jos haluat laimentaa sitä, sekoita sen joukkoon sama määrä vettä.

Luonnonyrtit

Some figure

On olemassa erityisesti kahdenlaista teetä, joita sinun kannattaa juoda tämän vaivan hoitamiseksi: auringonhattu- ja raunioyrttitee. Ensiksi mainitulla on kyky vahvistaa immuunijärjestelmää. Toinen puolestaan lievittää polttelua ja kutinaa.

Voit juoda niitä joka päivä, kun sinulla on hiivatulehdus.

Eteeriset öljyt

Voit myös hyödyntää kahta suositeltua eteeristä öljyä hiivatulehduksia vastaan: teepuuöljyä ja kookosöljyä. Muista laimentaa ne vedellä ennen käyttöä. Voit myös käyttää miedompaa öljyä, kuten manteli- tai oliiviöljyä, niiden laimentamiseen.

Ne sopivat loistavasti emättimen hiivatulehduksen hoitoon. Kylvyn jälkeen levitä öljy vanupallon avulla. Muistathan huuhdella sen pois jälkeenpäin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • C. Johnson, Enero 2018, “Ten ways to prevent yeast infection”, en web Webmd
 • Xie HY, Feng D, Wei DM, Mei L, Chen H, Wang X, Fang F (November 2017). “Probiotics for vulvovaginal candidiasis in non-pregnant women”. Cochrane Database Syst Rev11: CD010496
 • Pappas, PG; Kauffman, CA; Andes, DR; Clancy, CJ; Marr, KA; Ostrosky-Zeichner, L; Reboli, AC; Schuster, MG; Vazquez, JA; Walsh, TJ; Zaoutis, TE; Sobel, JD (16 December 2015). “Clinical Practice Guideline for the Management of Candidiasis: 2016 Update by the Infectious Diseases Society of America”. Clinical Infectious Diseases: civ933
 • Fermín Esteban Navarro, “Candidiasis vulvo- vagial: hongos”, en web Unidadelamujer, 2014

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.