Logo image
Logo image

7 ruokaa, joiden avulla elät pidempään

4 minuuttia
Kaikki ruoat eivät tarjoa meille samoja ravintoaineita, minkä takia ruokavaliomme pitäisi sisältää monipuolisesti kaikkea. Mitä monipuolisempi ruokavalio meillä on, sitä enemmän ravintoaineita saamme ruoasta. Mutta meidän pitäisi oppia valitsemaan oikeat ruoat.
7 ruokaa, joiden avulla elät pidempään
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Monipuoliseen ruokavalioon pitäisi kuulua ruokia, jotka auttavat kehoasi tekemään töitä sen eteen että elät pidempään – tai toisin sanoen, että ruokasi olisi erittäin ravinteikasta. Mitä ravinteikkaampaa ruokaa ruokavalioon kuuluu, sitä tasapainoisempi se tulee olemaan.

Meillä on käytettävissämme monia vaihtoehtoja. Emme kuitenkaan onnistu tajuamaan, että parasta mitä voimme tehdä terveytemme ja hyvinvointimme eteen, on ylläpitää tasapainoista ruokavaliota, joka on täynnä ruokia, jotka pidentävät elinkaartamme samalla kun pysymme erossa roskaruoasta.

Terveellisistä ruoista saadaan proteiinia, hiilihydraatteja, ravintoaineita ja mineraaleja, joita tarvitsemme pitääksemme yllä tervettä energiatasoa ja elääksemme terveellisemmin ja pidempään.

Miksi ruokavalion tulee olla tasapainoinen?

Tasapainoinen ruokavalio auttaa meitä ehkäisemään sairauksia, kuten:

 • Liikalihavuutta
 • Korkeaa verenpainetta
 • Sydän- ja verisuonitauteja
 • Anemiaa
 • Osteoporoosia

Sinun pitäisi syödä monipuolisesti eri ruokaryhmistä, sillä jokaisessa ryhmässä on eri ravintoaineita jotka antavat keholle sitä mitä se tarvitsee toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Tasapainoiseen ruokavalioon tulee sisällyttää:

 • Riittävästi hedelmiä ja vihanneksia
 • Kalaa tai mereneläviä vähintään kahdesti viikossa
 • Terveitä rasvoja, kuten oliiveja ja rypsiöljyä
 • Pähkinöitä pienissä määrin
 • Punaista lihaa pienissä määrin
 • Antioksidantteja, kuten parsakaalia, vihreää teetä ja tomaattia

Lue lisää: Miten syödä edullisesti ja terveellisesti?

Joitakin ruokia syömällä elät pidempään

Alla löydät ruokia, jotka voivat auttaa sinua elämään pidempään. Ne ovat ruokia, joiden ravintoarvo on korkea ja jotka tunnetaan myös superruokina. Opi niiden ominaisuuksista ja lisää niitä päivittäiseen ruokavalioosi.

1. Parsakaali

Some figure

Parsakaali on vihannes, jossa on runsaasti A- ja D-vitamiinia, mutta siinä on myös antioksidantteja ja ravitsevia ominaisuuksia. Se muodostuu suureksi osaksi vedestä ja se on syy siihen, miksi voimme syödä parsakaalia suurissa määrin ilman, että meidän täytyy huolehtia vaa’an lukemasta.

Parsakaalissa on myös B-vitamiinia, josta on apua sydän- ja verisuonien terveyden kannalta. Tämä vihannes sisältää myös luteiinia ja zeaksantiinia, jotka ovat kaihia ja silmänpohjan rappeumaa estäviä luonnollisia ainesosia.

Kaiken kaikkiaan parsakaali on helposti valmistettava ruoka, jota voidaan hyvin keittää, grillata tai käyttää gratiineihin.

2. Tomaatit

Myös tomaatteja syömällä elät pidempään. Tomaatti sisältää pääosin vettä ja hiilihydraatteja, ja siinä on valtavasti A- ja C-vitamiinia sekä mineraaleja, kuten kaliumia.

Tomaateissa on myös runsaasti lykopeenia, karotenoidia joka toimii antioksidanttina. Se ehkäisee kroonisia sairauksia sekä sydän- ja verisuonitauteja.

Tomaattien sisältämä lykopeenin määrä riippuu siitä kuinka ne on viljelty. Toinen määrittävä tekijä on niiden kypsyys.

3. Linssit

Some figure

Linssit ovat kotoisin palkokasviperheestä ja ne ovat hyvä proteiinin lähde, joka on aivan yhtä tehokas kuin lihakin. Ne sisältävät mineraaleja, kuten magnesiumia, sinkkiä ja fosfaattia.

Linssit ovat myös täynnä B-ryhmän vitamiineja, kuten muun muassa foolihappoa. Nämä vitamiinit ovat tärkeässä osassa solujen, hormonien ja punasolujen muodostumisessa.

Lisäksi ne vahvistavat immuuni- ja hermojärjestelmää auttaen myös suoliston toiminnassa, mikä ehkäisee ummetusta. Niiden hiilihydraatit tarjoavat keholle myös energiaa, joka muuttuu suuremmaksi tehokkuudeksi.

Lue myös: Linssien 8 merkittävää hyötyä elimistölle

4. Kikherneet

Tämä palkokasvi sisältää lesitiiniä, joka on erityinen kolesterolitasoa alentava ja veren triglyseriditasoa tasapainottava rasva.

Kikherneissä on myös liukoisia kuituja, jotka ovat rasvaa poistavia kuitutyyppejä. Niissä on runsaasti Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja, jotka suojaavat sydän- ja verisuonijärjestelmää ja ehkäisevät rasvaplakkia muodostumasta verenkiertoon.

Lisäksi kikherneet poistavat myrkkyjä, jotka voivat johtaa kirroosiin tai hepatiittiin tehden niistä valtavan avun maksalle. Ne myös sisältävät runsaasti magnesiumia, joka parantaa verenkiertoa sekä lihasten, suonten ja valtimoiden elastisuutta.

5. Avokadot

Some figure

Tässä hedelmässä on lipidejä, jotka nostavat sen kaloripitoisuutta.

Samaan aikaan avokadot sisältävät tyydyttymättömiä rasvoja, kuten öljyhappoa. Niissä on myös mineraaleja, kuten magnesiumia ja kaliumia, jotka auttavat kalsiumin imeytymisessä sekä sydän- ja verisuonten terveydessä.

Kun on kyse vitamiineista, tämä hedelmä on erityisen täynnä E-vitamiinia, mahtavia antioksidantteja sekä C- ja B6-vitamiinia.

6. Lohi

Some figure

Lohi tai “rasvainen kala” on täynnä Omega-3 -rasvahappoja, mikä tekee siitä kolesterolia ja veriplasman triglyseriditasoa alentavan ruoan. Tämä kala ehkäisee myös verenhyytymiä muodostumasta. Lisäksi, aivan kuten mikä tahansa muukin kala, lohi on mainio proteiinin lähde.

Lohessa on B-ryhmän vitamiineja, jotka auttavat kehoa imemään energiaa antavia ravintoaineita. Se auttaa kehoa imemään myös rasvoja ja hiilihydraatteja.

7. Tumma suklaa

Some figure

Tasapainoinen ruokavalio ei välttämättä tarkoita sitä, että sinun täytyy jättää suklaa pois. Itse asiassa tumma suklaa sisältää ravintopitoisia aineksia, kuten proteiinia, rasvoja, hiilihydraatteja ja muita tarvitsemiamme ravintoaineita. Sen pääainesosia ovat kaakaopavut ja hiilihydraatit.

Kaakaovoi on täynnä steariinihappoa, joka on tyydyttynyt rasvahappo, eikä se kohota kolesterolia. Se sisältää myös teobromiinia, ainetta, joka toimii verenpuhdistajana ja stimuloi verenkiertoa.

Lisäsuositukset

 • Jaa ruoka pieniin aterioihin päivän aikana. Pyri syömään 5 ateriaa.
 • Välttele paistettuja, rasvaisia tai väriaineita sisältäviä ruokia.
 • Juo 2-3 l vettä päivässä.
 • Liiku vähintään kolmesti viikossa.

Noudata näitä terveellisiä vinkkejä, niin elät pidempään ja terveemmin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stephen J Crozier et al. “Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products”, Chemistry Central Journal, 20115:5
 • Raatz SK et al. “Dose-dependent consumption of farmed Atlantic salmon (Salmo salar) increases plasma phospholipid n-3 fatty acids differentially”, J Acad Nutr Diet. 2013 Feb;113(2):282-7.
 • Mark L. Dreher & Adrienne J. Davenport, “Hass Avocado Composition and Potential Health Effects”, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 53, 2013 – Issue 7, Pages 738-750
 •   Rani Polak et al. “Legumes: Health Benefits and Culinary Approaches to Increase Intake”, Clin Diabetes. 2015 Oct; 33(4): 198–205.
 • Erica N. Story et al. “An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene”, Annu Rev Food Sci Technol. 2010; 1:

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.