Linssien 8 merkittävää hyötyä elimistölle

31 tammikuun, 2019
Linssit ovat täynnä rautaa, muita mineraaleja ja kuitua, ja ne ovat loistavia myös painonpudotuksessa, sillä ne ovat niin täyttäviä.

Oletko kuullut linssien hyödyistä?

Linssit, tieteelliseltä nimeltään Lens culinaris, ovat palkokasveja, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa monien kulttuurien kulinaarisissa perinteissä. Tämä johtuu osittain niiden ravinteikkuudesta.

Niiden uskotaan olevan peräisin Kaakkois-Aasiasta. Niitä kasvatetaan kuitenkin kaikkialla Välimeren alueella, Amerikassa ja monissa muissa maailman kolkissa.

Linssit sisältävät vain vähän kaloreita, mutta paljon kuitua, aminohappoja ja antioksidantteja. Kaiken kaikkiaan ne ovat loistava lisä kaikkiin ruokavalioihin ja ne voivat tehdä paljon hyvää elimistölle.

Niitä on useaa eri lajia, mutta ne kaikki sisältävät merkittävän määrän vitamiineja, kivennäisaineita ja hiilihydraatteja. Nämä pitävät mm. energiatasot ylhäällä.

Koska moni ei vielä tiedä linssien hyödyistä, kerromme sinulle 8 hyvää syytä lisätä niitä ruokavalioosi.

Linssien hämmästyttävät hyödyt

1. Ne ehkäisevät ummetusta

Linssien hyötyihin kuuluu mm. ummetusta ehkäisevä vaikutus.

 

Ensinnäkin, linssien lisääminen säännölliseen ruokavalioon hyödyttää merkittävällä tavalla ruoansulatusta.

  • Niiden sisältämä kuitu edistää syömäsi ruoan sulatusta. Samalla se saa suoliston toimimaan, poistaen näin jätettä kunnolla.
  • Lisäksi linssit toimivat ruokana suolessa asuville hyville bakteereille. Ja kaiken tämän lisäksi ne vielä auttavat ehkäisemään ummetustakin.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: 5 kotitekoista smoothieta ummetuksen lievittämiseen

2. Ne auttavat alentamaan verensokeria

Toisin kuin yksinkertaiset hiilihydraatit, linssit ovat hyviä alentamaan verensokeria.

  • Linssien hitaasti imeytyvät hiilihydraatit, joihin tärkkelys kuuluu, edistävät sokerin muuntumista energiaksi, alentaen näin diabeteksen riskiä.

3. Ne auttavat parantamaan sydämen ja verisuonten terveyttä

Linssit auttavat parantamaan sydämen terveyttä.

 

Tämä palkokasvilaji ei sisällä lainkaan kolesterolia tai haitallista rasvaa. Näin ollen ne ovat loistavia sydämelle ja verisuonille.

  • Ensinnäkin ne sisältävät pienen määrän monityydyttymättömiä rasvoja. Tämä auttaa poistamaan haitallisia lipidejä, jotka muodostavat plakkia verisuonten seinämiin.
  • Lisäksi niiden sisältämä kuitu vähentää rasvan ja kolesterolin imeytymistä suolistossa, ehkäisten mm. korkeaa kolesterolia.

4. Ne auttavat rakentamaan lihasmassaa

Ei ole mikään yllätys, että urheilijat ja fitnessiin hurahtaneet ihmiset syövät linssejä. Ne ovat nimittäin hyödyllisiä lihasmassan kasvattamisessa ja vahvistamisessa.

Ne sisältävät biologisesti erittäin arvokasta proteiinia, mikä vaikuttaa positiivisesti lihasten palautumiseen kovatehoisen liikunnan jälkeen.

Hitaasti imeytyvät hiilihydraatit nostavat energiatasoja ja parantavat urheilusuoritusta.

5. Ne auttavat anemiaan

Linsseillä on positiivinen vaikutus anemian hoidossa.

 

Lisäksi linsseistä saa merkittävän määrän rautaa, magnesiumia ja sinkkiä. Nämä ovat välttämättömiä mineraaleja, jotka auttavat anemista kärsivien ihmisten toipumista. Näillä mineraaleilla on tehtävänsä punasolujen muodostumisessa, jotka vähenevät anemiassa.

Lisäksi ne edistävät solujen toimintaa ja vähentävät uupumuksen oireita.

6. Ne auttavat pudottamaan painoa

Vaikka linssit eivät ole mikään ihmekonsti painonpudotukseen, ne voivat olla siinä suuresti avuksi.

Koska ne sisältävät vain vähän kaloreita ja ovat erittäin ravinteikkaita, ne ovat hyviä painonpudotukseen ilman nälkää tai ravintoainepuutoksia.

Lisäksi ne eivät sisällä lähes lainkaan rasvaa, joten niitä voi syödä ilman pelkoa lihomisesta.

Lopuksi, niiden sisältämä kuitu auttaa pitämään kylläisenä pidempään, mikä on avainasia ruokahalun hillitsemisessä.

Suosittelemme lukemaan: 5 vihersmoothieta kehon puhdistukseen ja painonpudotukseen

7. Ne suojaavat hermostoa

Linssit auttavat parantamaan hermoston toimintaa.

Linssien lisääminen ruokavalioon on loistava tapa ehkäistä hermoston häiriöitä.

Ne sisältävät runsaasti B-ryhmän vitamiineja, jotka parantavat hermoyhteyksiä, suojaten niitä vapaiden radikaalien aiheuttamalta rappeutumiselta. Lisäksi ne auttavat edistämään ”hyvän olon” hormonien eritystä.

8. Ne tukevat hyvää ihon ja hiusten terveyttä

Linssien vitamiinit, mineraalit ja aminohapot vaikuttavat myös positiivisesti hiuksiin ja ihoon.

Näiden ravintoaineiden syöminen parantaa solujen uudistumista. Tämä on tärkeää, jos haluat ehkäistä ennenaikaista vanhenemista.

  • Lisäksi ne ovat hyödyllisiä ihon korjaantumisen nopeuttamisessa, jos sinulla on haavoja, sillä ne sisältävät proteiinia ja E-vitamiinia.
  • Niiden mineraalit vahvistavat hiuksia ja ehkäisevät liiallista hiustenlähtöä.

Kuinka usein syöt linssejä? Nyt kun tiedät kuinka hyvää ne tekevät elimistöllesi, ota ne osaksi ruokavaliotasi vähintään kaksi kertaa viikossa. Pidä kuitenkin mielessä, että niitä ei suositella kihdissä, nivelreumassa tai virtsahappoon liittyvissä ongelmissa, sillä ne sisältävät puriineja.

  • Castell, A. G. (2017). Lentils. In Non-Traditional Feeds for Use in Swine Production (1992). https://doi.org/10.1201/9780203711248
  • Han, H., & Baik, B. K. (2008). Antioxidant activity and phenolic content of lentils (Lens culinaris), chickpeas (Cicer arietinum L.), peas (Pisum sativum L.) and soybeans (Glycine max), and their quantitative changes during processing. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2008.01800.x