7 punajuurien hyötyä

Tiesitkö, että punajuuret voivat olla mahtava vaihtoehto energiajuomille kun tarvitset energiaa? Lisäksi ne jopa auttavat sinua kasvattamaan keuhkojesi kapasiteettia urheillessasi. Kokeile! 
7 punajuurien hyötyä

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Punajuuria käytetään usein salaateissa, keitoissa, smoothieissa ja säilöttynä. Punajuuret soveltuvat käytettäviksi jopa luonnollisena väriaineena.

Huolimatta siitä tosiasiasta, että punajuuret ovat herkullisia, halpoja ja helposti saatavilla, on olemassa ihmisiä jotka eivät syö niitä kovin paljoa.

Hyödynnä herkulliset punajuuret

Punajuurten syöminen auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi saada vitamiineja, mineraaleja ja orgaanisia yhdisteitä joita tarvitset jokapäiväisessä elämässäsi. Lisäksi ne ovat vähäkalorisia, eikä niissä ole kolesterolia.

Tässä on 7 parasta punajuurten hyötyä: 

1. Punajuuret parantavat sydämesi terveyttä

punajuuret parantavat sydämesi terveyttä

Ensinnäkin, punajuurten sisältämä kuitu auttaa vähentämään huonoa kolesterolia ja triglyseridejä. Samanaikaisesti se lisää hyvää kolesterolia kehossasi. Tämä vähentää sydämeesi liittyvien ongelmien riskiä. 

Lisäksi punajuurissa oleva betaiini auttaa vähentämään homokysteiinitasoja. Homokysteiini on kemikaali, joka on haitallinen verisuonillesi.

Tämän kasviksen syöminen auttaa sinua ehkäisemään sydänsairauksia monilla tavoin. Näihin sairauksiin lukeutuu valtimonrappeumatauti, sydänkohtaukset ja aivoinfarktit.

2. Ne auttavat ehkäisemään tietyn tyyppisiä syöpiä

Seuraavaksi voit auttaa kehoasi ehkäisemään ihon, keuhkojen ja suolen syöpää jos alat syödä punajuuria säännöllisesti.

Tämä johtuu siitä, että tässä juuressa on beetasyaniiniksi kutsuttua pigmenttiä. Tämä pigmentti on kykenevä taistelemaan syöpää aiheuttavien solujen kasvua vastaan. 

Lisää punajuuria ruokiisi tai mehuna 2 tai 3 kertaa viikossa. Tämän tekeminen estää solujen mutaatiota ja hidastaa tietyn tyyppisten kasvainten kasvua.  

3. Ne kasvattavat vastustuskykyä

punajuuret vahvistavat vastustuskykyä

Lisäksi punajuuret ovat erittäin rikas C-vitamiinin lähde. Tämä vitamiini on suuri apu astman oireiden ehkäisemisessä. Lisäksi se on myös tehokas antioksidantti.

Tämä tarkoittaa, että ne stimuloivat immuunijärjestelmääsiLisäksi ne myös kasvattavat valkosolujesi aktiviteettia.

Oletko jatkuvasti sairas? Mikäli olet, on todennäköistä että kehosi ei ole valmistautunut taistelemaan ja voittamaan viruksia, bakteereja, sieniä ja myrkkyjä jotka ovat ympäristössäsi. Punajuuret voivat auttaa!

4. Punajuuret auttavat vähentämään silmien ongelmia

Punajuurissa on beetakaroteenia. Tämä ehkäisee sokeutta, joka aiheutuu silmänpohjan vaurioista. Se myös vähentää harmaakaihista kärsimisen todennäköisyyttä.

Vaikka nämä kaksi ongelmaa ovat erittäin yleisiä ikääntyessä, mutta sinun ei tarvitse alistua kärsimään niistä.

Mikäli sinulla jo on silmäongelmia, tiedät että sinulla on silti aikaa hidastaa niiden etenemistä. 

Lääkärisi ohjeiden noudattamisen lisäksi lisää tämä juoma ruokavalioosi ainakin kerran viikossa: 

Ainekset

 • 1 suuren tai 2 pienen appelsiinin mehu
 • 1 pieni punajuuri
 • 2 porkkanaa

Ohjeet

Laita kaikki tehosekoittimeen tai mehustimeen, ja sekoita/mehusta kunnes saat tasaisen juoman. Juo se sitten välittömästi.

5. Niillä on seksuaalista halua lisääviä ominaisuuksia

Punajuurten syöminen toimii seksuaalisena vahvistajana. Tämä johtuu sen korkeasta booripitoisuudesta. Tämän elementin on todettu suuresti kasvattavan seksuaalisia hormoneja.

Tämä auttaa sinua:

 • Kasvattamaan libidoasi
 • Parantamaan hedelmällisyyttäsi
 • Kasvattamaan sperman liikkuvuutta

Mikäli sinä ja kumppanisi yritätte tulla saada lasta ettekä ole onnistuneet siinä, varmista että syöt punajuuria useammin. 

6. Ne kasvattavat energiatasoja

Punajuuret sisältävät suuren määrän hiilihydraatteja, jotka antavat kehollesi terveellisiä hiilihydraatteja. 

Päivinä, jolloin tarvitset lisää energiaa, sinun tulisi ajatella tämän juureksen käyttöä sen sijaan, että nauttisit energiajuomia tai prosessoituja ruokia. 

Kehosi pystyy antamaan energiaa kaikille tarpeellisille toiminnoilleen, jotta ne toimivat oikealla tavalla. Se kuitenkin tekee tämän vain, jos se saa tarpeeksi hiilihydraatteja. Kehosi pystyy myös imemään happea paremmin. Tämä auttaa sinua hengittämään urheillessasi.

Jos sinulla on himo johonkin rapsakkaan ennen juoksemaan menoa, kokeile syödä punajuurisipsejä. Nämä ovat myös mahtavia tyydyttämään välipalanhimon elokuvissa ilman, että ne antavat sinulle ylimääräisiä kaloreita.

7. Ne auttavat ehkäisemään aivoinfarkteja

Kaliumin puute kehossasi kasvattaa aivoinfarktin riskiä. Tässä juuressa on sen verran kaliumia kuin tarvitset.

Tästä syystä on hyvä idea nauttia ruokia, jotka sisältävät paljon tätä mineraalia.

Kalium on erittäin tärkeää siitä syystä, että se laajentaa verisuonia. Tämä tarkoittaa, että se auttaa verisuoniasi rentoutumaan, ja alentaa verenpainettasi. Tämä vähentää veritulppien todennäköisyyttä. Kaiken kaikkiaan ne voivat jäädä jumiin ja aiheuttaa esteitä valtimoihin. Tällä tavoin ne voivat aiheuttaa paljon ongelmia.

Älä syö liikaa punajuuria

liika on liikaa

Huolimatta hyödyistä joita saat punajuuria syömällä, on erittäin tärkeää ettet syö niitä liikaa. Tämä kasvis sisältää oksalaatteja. Ne ovat elementtejä, jotka voivat tukkeuttaa tiettyjä kehon nesteitä.

Sinun ei tulisi syödä punajuuria, jos sinulla on munuais- tai sappirakko-ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fuentes-Barría, H., Muñoz Peña, D., Aguilera Eguía, R., & González Wong, C. (2018). Influencia de los compuestos bioactivos de betarraga (Beta vulgaris L) sobre el efecto cardio-protector: Una revisión narrativa. Revista chilena de nutrición45(2), 178-182.
 • Madaleno, I. M., & Montero, M. C. (2012). El cultivo urbano de plantas medicinales, su comercialización y uso fitoterapéuticos en la ciudad de Río Cuarto, provincia de Córdoba, Argentina. Cuadernos Geográficos50, 63-85.
 • Muscia Saez, V. (2018). Consumo de óxido nítrico en deportistas.
 • Ros Lluch, N., Chimenos Küstner, E., & López López, J.. (2009). Alimentos contra el cáncer oral. Avances en Odontoestomatología25(3), 155-162. Recuperado en 06 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0213-12852009000300005&lng=es&tlng=es.
 • Villanueva-Tiburcio, Juan Edson, Condezo-Hoyos, Luis Alberto, & Asquieri, Eduardo Ramirez. (2010). Antocianinas, ácido ascórbico, polifenoles totales y actividad antioxidante, en la cáscara de camu-camu (Myrciaria dubia (H.B.K) McVaugh). Food Science and Technology30(Suppl. 1), 151-160. https://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612010000500023

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.