Logo image
Logo image

7 neuvoa lehmänmaidon juonnin lopettamiseen

3 minuuttia
Voisiko lehmänmaidon juonnin lopettaminen sopia terveydellesi? Jos sinulla on intoleranssi lehmänmaitoproteiinille, tai jos olosi tulee huonoksi tätä juomaa nautittuasi, jatka lukemista. On tärkeää tietää, miten kalsiumia ja muita lehmänmaidon ravinteita saadaan muista ruoista.
7 neuvoa lehmänmaidon juonnin lopettamiseen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Moni joutuu lopettamaan lehmänmaidon juonnin siksi, että olo tulee siitä huonoksiehkäpä kyseessä on laktoosi-intoleranssi. Toisaalta moni jättää maidon muista kuin fyysisistä syistä.

On eräitä asioita jotka kannattaisi varmistaa, jotta muutos ei aiheuttaisi ravinnepuutoksia. Lisäksi maidon hylkääminen täysin voi rajoittaa ruoanlaittoa suuresti.

Nyt kerromme seitsemästä perusneuvosta, jotta voisit lakata juomasta lehmänmaitoa, mutta pitää ruokavaliosi silti ravinteikkaana ja tasapainoisena. Näin takaat, ettet kärsi kalsiumin tai muiden sellaisten ravinteiden puutoksista, joita lehmänmaidosta löytyy.

Kerromme myös helpoista tavoista lehmänmaidon korvaamiseksi kastikkeissa ja muissa ruoissa.

Some figure

1. Kokeile kasvimaitoja

Vaikka et joisi enää eläinperäisiä maitoja, voit jatkaa maidonjuontia – on tarjolla niin pähkinöistä, viljoista kuin hedelmistä valmistettuja tuotteita. Nämä ovat suosituimpiin kuuluvia:

 • Kookosmaito: Tämä maito muistuttaa eniten lehmänmaitoa koostumukseltaan ja maultaan, ja se on hyvin ravinteikasta.
 • Kauramaito: Yksi suosituimmista kasvijuomista, jossa on runsaasti kuitua. Se auttaa tasapainottamaan hermostoa sekä tekee olosta energisen.
 • Riisimaito: Tämän maidon maku on mieto ja makea. Riisimaito sopii niille, joiden ruoansulatus on herkkä tai jotka haluavat neutraalin makuisen maidon.
 • Mantelimaito: Yksi ravinteikkaimmista ja kermaisimmista vaihtoehdoista, jossa on runsaasti kalsiumia ja E-vitamiinia.
 • Soijamaito: Emme suosittele tätä, sillä ihmisen keho ei käsittele soijamaitoa hyvin, ja se voi aiheuttaa hormonaalisia ongelmia. Soijapapuja tulisi aina nauttia käyneinä.

Tarjolla on myös hasselpähkinästä, speltistä, kamutista, hirssistä ja kastanjasädekaislasta valmistettuja maitoja.

Lue aiheesta lisää: Energiaa antava aamupala ilman maitoa, jauhoja tai sokeria

2. Smoothiet ilman lehmänmaitoa

Some figure

Jos haluat aamiaisen tai välipalan, jossa ei ole lehmänmaitoa, kokeile vaikkapa terveellistä smoothieta joka on valmistettu hedelmistä ja kasviksista. Saat runsaan annoksen vitamiineja, ja olosi pysyy kylläisenä tuntikausia.

Seuraavassa on yksi loistava valinta:

Ainekset

 • 1 kypsä banaani
 • 5 hyvin kypsää mansikkaa
 • ½ punajuuri
 • 200 ml kasvimaitoa

Valmistus

 • Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi tehosekoittimessa.
 • Makeuta juoma halutessasi hunajalla tai stevialla.

3. Herkullinen tahini

Jos olet huolissasi kalsiumin vähäisestä saannista lehmänmaidon juonnin lopetettuasi, on monia kasvipohjaisia ruokia, joissa on runsaasti tätä mineraalia.

Yksi tällaisista tuotteista on seesaminsiemen, jota voidaan käyttää eri tavoilla: raakana, paahdettuna, öljyssä, kasvijuomassa tai levitettävänä voiteena, joka tunnetaan nimellä tahini.

4. Vältä kalsiumia kehosta poistavia tuotteita

Some figure

Sen lisäksi että nautit runsaasti kalsiumia sisältäviä, kasviperäisiä ruokia, vähennä niitä tuotteita, jotka estävät kalsiumia imeytymästä kehossasi tai jotka vievät sitä pois. Näihin kuuluvat:

 • valkoinen sokeri
 • jalostettu suola
 • kahvi
 • suklaa
 • virvoitusjuomat

5. Valmista oma jogurttisi

Some figure

Jos rakastat jogurttia, kannattaa valmistaa sitä itse. Voit tehdä tämän kahdella tapaa kasvijuomia käyttäen:

 • kiinteyttämällä kasvimaidon agarin avulla
 • hyödyntämällä käymisprosessia (probioottien avulla lämmössä), kuten tehdään lehmänmaidosta valmistetun jogurtin kohdalla.

Voit lisätä näihin jogurtteihin hedelmiä ja pähkinöitä, jotta saat vaihtelevia ja herkullisia yhdistelmiä aamuihin ja välipaloille.

Lue aiheesta lisää: ”Kultainen maito” – tämä juoma voi muuttaa elämäsi

6. Oluthiiva mausteena

Some figure

Juuston kanssa nautittaville ruoille suosittelemme kasviperäistä tuotetta nimeltä oluthiiva.

Tämä on lisäravinne, joka ensinnäkin antaa ruoalle suolaisen ja juustomaisen maun (se sopii esimerkiksi pastan, pizzan ja levitteiden kanssa), mutta siinä on myös runsaasti vitamiineja ja mineraaleja.

Oluthiiva on erittäin hyödyllinen tuote iholle, hiuksille ja hermostolle. Se vähentää ahdistuneisuutta sekä parantaa mielialaa masennuksesta kärsivillä.

7. Kaurapohjainen béchamelkastike

Yksi tavallisimmista ongelmista ruoanlaitossa silloin, kun lehmänmaito jätetään pois, on kastikkeiden valmistus. Voit ongelmitta käyttää kauramaitoa korvikkeena muun muassa lasagnessa.

Se maistuu ensinnäkin aivan yhtä hyvältä, mutta tuo myös oikeaa koostumusta ja kermaisuutta. Saat näin paljon paremmin ruoansulatukselle ja terveydelle sopivan béchamelkastikkeen, ja lasagnen nauttiminen voi jatkua.

Kokeile näitä vaihtoehtoja, jos harkitset lopettavasi lehmänmaidon juonnin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ocampo DAB., Paipilla AF., Marín E., Vargas Molina S., et al., Dietary nitrate from beetroot juice for hypertension: a systematic review. Biomolecules, 2018.
 • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
 • Lee ES., Song EJ., Nam YD., Lee SY., Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. J Microbiol, 2018. 56 (11): 773-782.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.