Logo image
Logo image

7 mielenkiintoista tapaa käyttää hiiltä kotona

3 minuuttia
Tiesitkö, että hiiltä voi käyttää esimerkiksi hampaiden valkaisuun ja pahojen hajujen poistamiseen? Pahoittelut grilli, joudumme lainaamaan hiiliäsi!
7 mielenkiintoista tapaa käyttää hiiltä kotona
Viimeisin päivitys: 10 tammikuuta, 2019

Hiili tuo yleensä mieleen kesägrillauksen ja hiilillä kärisevät makkarat, mutta hiiltä voi käyttää muuhunkin kuin ruuanlaittoon ja polttoaineena. Tässä artikkelissa tutustumme seitsemään vaihtoehtoiseen tapaan käyttää hiiltä.

Yllättäviä käyttötapoja hiilelle kotioloissa

Hiiltä voi käyttää mm. ilman puhdistamiseen, puutarhan lannoittamiseen ja hauskoihin vapaa-ajan harrastuksiin, kuten hiilellä piirtämiseen lasten kanssa.

Alta löydät listan hiilen mielenkiintoisimmista käyttötavoista:

Some figure

1. Hiili poistaa hometta

Jos kotisi kärsii kosteusongelmista, voit käyttää hiiltä liian kosteuden poistamiseen. Homeen poistaminen voi olla vaativa ja hidas prosessi, ja jos kosteutta ei saa poistettua kotoa tuuletusaukkojen tai ikkunoiden avulla, voi siitä muodostua pitkäaikainen ongelma.

Hometta kertyy etenkin WC- ja suihkutiloihin, pyykinpesutilaan ja kellariin. Homeesta tulee päästä eroon kerralla, ja hiili onkin tässä ehdottoman hyödyllinen apuväline. Pese ja puhdista pinnat joilla hometta esiintyy perusteellisesti: käytä ruokasoodaa, valkaisuainetta tai etikkaa. Seuraavaksi voit antaa hiilen tehdä tehtävänsä.

Tämä on helppoa: kaada muutama pala hiiltä astiaan ja aseta alueille, joille kosteutta kertyy, esimerkiksi sängyn alle, kylpyhuoneen kaapin päälle jne. Hiili imee kosteutta ja kutistuu käytön myötä. Korvaa hiilenpalat uusilla, kun ne ovat kadonneet.

2. Hiiltä puutarhaan

Jos omistat kauniin pikku pihan tai puutarhan, jonka hoitaminen vaatii paljon työtä etkä saa kaipaamiasi tuloksia, voit kokeilla tätä luonnollista puutarhurin apua. Jos kompostisi haisee ammoniakille, se kaipaa hiiltä tasapainottamaan koostumusta. Sekoita pieni määrä hiiltä biojätteeseen.

Voit myös paloitella hiilen pieniin osiin ja ripotella ruoholle, sekä kukkien ja puiden juurelle. Näin kasvit saavat kaipaamansa kosteuden ja pidät rikkaruohot loitolla.

Some figure

Jos pidät huonekasveja ja leikkokukkia talossa, voit pitkittää niiden elämää hiiltä käyttämällä. Aseta pieni pala hiiltä ruukun tai maljakon pohjalle, lisää multa tai vesi, sekä kasvit. Hiili sopii etenkin vaikeahoitoisten orkideojen hoitoon, sillä ne pitävät hiilen emäksisyydestä.

3. Hiiltä veden puhdistamiseen

Hiili puhdistaa vettä ja poistaa esimerkiksi kemiallisia jätteitä, kemikaaleja ja hyönteismyrkkyjä vedestä. Hiiltä voikin käyttää niissä tilanteissa, kun veden laatu ei ole parhaimmillaan.

Hiiltä voi käyttää esimerkiksi retkeillessä tai telttaillessa, kun käytetään vettä puroista ja joista. Muista kuitenkin, ettei hiili pysty poistamaan bakteereja, viruksia tai mineraaleja.

Some figure

4. Työkalujen ja huonekalujen hoitaminen hiilellä

Jos kodissasi on tummat puulattiat tai tummia puukalusteita, vihaat varmasti vaikeasti poistettavia tahroja ja jälkiä, joita näille pinnoille ilmaantuu. Sinun ei tarvitse kuitenkaan etsiä käsiisi asiantuntijaa, sillä voit huoltaa ja puhdistaa puupinnat hiilellä hankaamalla.

Hiili piilottaa tahrat siksi aikaa, että saat hoidettua ongelman perinpohjaisesti.

Hiiltä voi käyttää lisäksi työkalujen huoltoon, sillä se ehkäisee niiden ruostumista ja hajoamista. Kokeile hiiltä esimerkiksi haravoiden ja muiden pihatyökalujen siistimiseen. Hiero hiiltä suoraan työkaluille käytön jälkeen.

5. Poista epämiellyttävät hajut

Haiseeko jääkaappi, jäteastia tai pyykkikori ummehtuneelle? Hiilellä heität hyvästit inhottaville hajuille käden käänteessä.

Hiili ei ime itseensä pelkästään kosteutta, vaan se toimii myös pahojen hajujen poistoon. Aseta pala hiiltä kulhoon tai kangaspussiin ja jätä pahalle haiseville alueille kotona.

6. Valkaise hampaat

Some figure

Jos haluat hehkuvan valkoiset hampaat, voit kokeilla lääkehiiltä. Älä käytä iholla tai suussa grillaukseen tarkoitettua hiiltä, vaan osta apteekista lääkehiilikapseleita – näin varmistut hiilen turvallisesta käytöstä kauneudenhoidossa.

  • Jauha pala lääkehiiltä tai käytä valmiiksi jauhettuja kapseleita. Kostuta hammasharja ja sirottele harjaan lääkehiilipölyä. Harjaa hampaat tavalliseen tapaan, ja kiinnitä erityistä huomiota niihin kohtiin, joilla ilmenee tahroja.
  • Huuhtele suu hyvin lämpimällä vedellä ja toista hoito kerran tai kaksi viikossa.

7. Taidetta hiilellä

Jos lapset kärsivät tylsyydestä, voit opettaa heitä piirtämään hiilellä joko paperille tai pahville. Näin lasten taiteellinen puoli pääsee esiin ja he nauttivat uudesta, jännittävästä puuhasta.

Suojaa pöytä tai muut pinnat muovikankaalla ennen hiilen käyttöä, tai muuten hiili voi jättää jälkeensä tahroja. Pue lapsille päälle vaatteet, joiden tahriintuminen ei haittaa. Hiilellä voi piirtää myös asfalttiin tai pihan laatoitukseen, sillä se huuhtoutuu pois vedellä.

Muita mahtavia käyttötapoja hiilelle:

  • Lääkehiiltä käytetään myrkytysten hoitoon, sillä hiili estää vaarallisten aineiden imeytymisen.
  • Hiili voi lievittää ilmavaivoja ja turvotusta.
  • Hiiltä voi käyttää hyönteisten puremien hoitoon.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.