7 avokadolajiketta

Oletko avokadon ystävä? Yllätyt, kun kuulet, että tätä herkkua on satoja eri lajikkeita. Tässä artikkelissa kerromme niiden eroista.
7 avokadolajiketta

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Avokadot on yksi maailman suosituimmista ruoista. Se on erittäin maukas hedelmä, joka on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat tunnetuimmat 7 avokadolajiketta ja mitkä ovat niiden ominaisuudet.

Avokado on Lauraceae-heimoon kuuluva puu. Etymologisesti sen nimi tulee nahuatl-kielen sanasta ahuacatl, joka tarkoittaa “kiveksiä”.

Se on 8-10 metriä korkea puu, joka kasvaa lämpimässä ilmastossa. Sen hedelmät ovat yleensä päärynän muotoisia ja vaihtelevat kooltaan lajikkeesta riippuen. Useimmissa niistä on suuri pyöreä siemen sisällä.

Avokadoista voidaan valmistaa guacamolea, kastikkeita, täytteitä, salaatteja ja jopa jälkiruokia. Itse asiassa, vaikka esimerkiksi Meksikossa ja Kolumbiassa tätä hedelmää syödään suolan kanssa, Brasiliassa avokadoja syödään sokerin kanssa tai sitä käytetään smoothieiden valmistukseen.

 7 avokadolajiketta

On olemassa monia erilaisia ​​avokadoja, joilla on monia erilaisia ​​ominaisuuksia. Espanjan maatalousministeriön julkaisun mukaan kasvitieteilijät ovat luokitelleet yli 500 avokadolajiketta.

Useimmat ovat päärynän muotoisia. On kuitenkin olemassa myös pyöreitä ja pitkänomaisia ​​kurkun muotoisia lajikkeita. Niitä on myös eri kokoisia. Vaikka jotkut ovat peukalon pituisia, toiset painavat jopa kaksi kiloa! Tarkastellaanpa seitsemää avokadolajiketta hieman tarkemmin.

1. Hass

Tämä on luultavasti maailman suosituin avokadolajike. Sillä on karhea kuori, joka muuttuu kypsänä tummanvihreästä mustaksi. Sille on ominaista mieto maku ja voinen rakenne, joka sopii ihanteellisesti guacamoleen.

Se on yleensä keskikokoinen tai pieni, noin 10 senttimetriä. Mitä tulee viljelyyn, se on joustava puu, joka sopeutuu hyvin eri alueille. Alunperin se tulee Kaliforniasta. Sillä on pitkä sadonkorjuuaika ja myös pitkä säilyvyys sadonkorjuun jälkeen.

Maailmassa on noin 500 avokadolajiketta.
Hass-avokadolajike on yleisin ja sillä on parhaat viljelytulokset.

2. Cocktailavokado

Tämä on yksi ainutlaatuisimmista saatavilla olevista avokadolajikkeista. Aluksi sen koko on 4-7 senttimetriä pitkä ja sen muoto on pitkänomainen.

Siinä ei ole kuoppaa tai siemeniä, ja sen kuori on niin ohut, että sen voi syödä. Erityisen pienen kokonsa ansiosta se on loistava vaihtoehto ruoanlaittoon, erityisesti alkupalojen valmistukseen. Se ei ole yleisin lajike markkinoilla.

3. Pekoniavokado

Tällä avokadolla on sileä kuori ja se on syys-talvilajike kausiluonteisissa maissa. Se painaa 150-300 grammaa.

Sille on ominaista intensiivisen vihreä väri ulkopuolelta ja keltainen sisältä. Se on erittäin helppo kuoria ja sillä on kermainen koostumus.

Se tunnetaan myös siitä, että siinä on vähemmän rasvaa kuin muissa avokadoissa. Se on suosituin avokadolajike painonpudotusruokavalioihin.

4. Pinkerton

Pinkertonilla on täydellinen pitkänomaisen päärynän muoto. Sen kuori on paksu ja tummanvihreä.

Sen hedelmäliha on melko kermainen, joten se sopii ihanteellisesti kastikkeiden valmistukseen. Siinä on myös pieni siemen, joten siinä on runsaasti hedelmälihaa. Se on yksi rasvaisimmista lajikkeista, ja se korjataan marraskuun ja helmikuun välisenä aikana.

5. Lorena

Tämä on hyvin yleinen avokadotyyppi Latinalaisessa Amerikassa (etenkin Kolumbiassa ja Venezuelassa). Sillä on sileä pinta ja ohut syvänvihreä kuori, mikä tekee siitä erittäin helpon kuorimisen.

Liha on väriltään vaaleankeltaista, mieto maku ja rakenne, eikä se ole niin kermainen ja se on koostumukseltaan melko kevyt. Ominaisuuksiensa ansiosta se on yksi parhaista lajikkeista käytettäväksi salaateissa ja kokonaisia ​​paloja vaativissa ruoissa. Se tunnetaan myös papellilloavokadona.

6. Reed

Tämä on yksi Espanjan laajimmin viljellyistä ja kulutetuimmista avokadolajikkeista. Se on alunperin kotoisin Kaliforniasta.

Tälle lajikkeelle on ominaista, että se on muodoltaan pyöreämpi kuin muut. Se korjataan yleensä kesällä. Se on melko suuri verrattuna muihin avokadoihin, koska se voi painaa jopa 550 grammaa.

Liha on voimakkaan ja miellyttävän makuista. Sen kuori on kuitenkin paksu, eikä sitä ole aina helppo kuoria pois, joten on parasta odottaa, kunnes se on hyvin kypsä.

7. Vahva avokado

Tämä avokado on arvostettu, koska sen siemen on keskikokoinen ja irtoaa helposti. Sen iho on sileä ja siinä on pieniä pilkkuja.

Tämä avokado on muodoltaan kuin pitkänomainen päärynä, ja se painaa 200–450 grammaa. Se on yksi alhaisimman rasvapitoisuuden, mutta korkean öljyhappopitoisuuden omaavista lajikkeista. Lisäksi sen maku on samanlainen kuin saksanpähkinällä.

Avokadon syömisen edut

Avokado on luokiteltu “superruoaksi” sen poikkeuksellisten terveyshyötyjen vuoksi. Sen merkittävin ominaisuus on, että se sisältää huomattavan määrän terveellisiä rasvoja, jotka auttavat ylläpitämään sydämen ja aivojen terveyttä.

Sillä on myös anti-inflammatorisia ominaisuuksia, se auttaa säätelemään verensokeria, edistää ravintoaineiden imeytymistä ja tarjoaa vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten kaliumia, kalsiumia, foolihappoa sekä B5-, B6- ja E-vitamiineja.

Harvardin yliopiston tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 110 000 osallistujan tietoja, havaittiin, että ihmiset, jotka syövät vähintään kaksi annosta avokadoa viikossa, voivat vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Itse asiassa luvut puhuvat 16 % pienemmistä riskeistä.

Avokadoa voidaan käyttää korvaamaan epäterveellisiä dippejä, kuten juustoja tai kastikkeita, jotka sisältävät epäterveellisiä tyydyttyneitä rasvoja.

Valmista avokadoa eri tavoin!

Nyt kun tunnet jo 7 avokadolajiketta ja niiden ominaisuudet, on aika ryhtyä ruokien valmistamiseen! Vaikka guacamole on tunnetuin ruokalaji, se ei ole ainoa asia, jota voit valmistaa tästä herkullisesta hedelmästä.

Uskalla innovoida ja käyttää sitä pannukakussa, jäätelössä, sosekeitoissa, hampurilaisissa, kastikkeissa ja täytteissä hyödyntääksesi sen kaikkia ravitsemuksellisia ominaisuuksia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.