Logo image
Logo image

Meksikolaiset sopet - helppo resepti

3 minuuttia
Meksikolaiset sopet valmistuvat nopeasti. Ne tehdään maissitortilloista, joihin lisätään papuja, lihaa tai muita aineksia. Tänään kerromme, miten niitä valmistetaan!
Meksikolaiset sopet - helppo resepti
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Ovatko meksikolaiset sopet sinulle tuttuja? Nämä alkupalat ovat hyvin suosittu ruokalaji meksikolaisessa keittiössä. Kyse on pienistä ja paksuista maissitortilloista, jotka ovat kupin muotoisia ja paistettu voissa.

Maissitortilloja voi täyttää erilaisilla aineksilla. Niiden täytteenä voi käyttää esimerkiksi juustoa, papumuhennosta, siankamaraa sekä muuta lihaa. Ja tietenkin, kuten muissakin meksikolaisissa ruoissa, myös sopeissa käytetään tulista kastiketta.

Monien artikkeleiden mukaan sopet, kuten muutkin maissista valmistetut ruuat (enchiladat, quesadillat, tortillasipsit ja tacot) ovat suosittu tarjottava pienissä illanistujaisissa sekä suuremmissa juhlissa.

Näin valmistat perinteiset meksikolaiset sopet

Sopejen valmistaminen vie jonkin verran aikaa, joten niiden täytteet kannattaa olla mietittynä valmiiksi jo etukäteen.

Täytteenä voi käyttää esimerkiksi ruoantähteiksi jääneitä papuja, palapaistia tai kypsennettyä kanaa. Tämän reseptin voi myös jakaa kahteen osaan, joten voit valmistaa sopet jo edellisenä päivänä.

Tarvitset jämäkän muovisen pakastepussin, paistinraudan tai paistilevyn, tortillaprässin tai lasimuotin, jos et omista tortillaprässiä.

Valmistukseen on hyvä käyttää nixtamalisoitua maissijauhoa. Tämä tarkoittaa sitä, että se on jo valmiiksi kypsennettyä, joten sitä voi käyttää veden kanssa. Jotta siitä tulee emäksistä, tulee maissijauhoja keittää vedessä yhdessä limen kanssa.

Some figure

Ainekset taikinaa varten

 • 3,5 dl nixtamalisoituja maissijauhoja
 • 2,5 dl lämmintä vettä

Ainekset täytteitä varten

 • 1 dl ranskankermaa tai mausteista juustolevitettä
 • 1 dl juustoa
 • 0,5 dl pilkottua sipulia
 • Chili-kastiketta
 • 4 rkl kasviöljyä tai 2 rkl voita
 • 2 dl papumuhennosta (keitettyjä papuja, jotka on sitten kypsennetty öljyssä tai voissa)
 • 3,5 dl jauhelihaa tai jauhettua kanaa
 • 4,5 dl pilkottua salaattia
 • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Vaihtoehtoiset lisätäytteet

 • 1 avokado kuutioituna tai viipaloituna
 • 1 dl pilkottua tomaattia
 • 0,5 dl ohueksi viipaloitua retiisiä
 • Säilöttyä paprikaa ja porkkanaa

Näin kokoat meksikolaiset sopet

 1. Sekoita ensiksi kulhossa maissijauhot lämpimään veteen. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kiinteää. Mikäli tarpeen, lisää vettä varovasti, niin ettei taikinasta tule tahmeaa. Taikinan on tarkoitus olla sileää ja helposti käsiteltävää.
 2. Peitä valmis taikina kostealla liinalla, jotta se ei pääse kuivahtamaan.
 3. Jaa taikina samankokoisiksi palloiksi. Kun taikinapallot ovat valmiita, peitä ne jälleen liinalla.
 4. Leikkaa seuraavaksi muovinen pakastepussi kahdeksi samankokoiseksi neliöksi.
 5. Aseta pakastepussin pala tortillaprässiin ja sen päälle taikinapallo, ja taikinapallon päälle toinen pakastepussin pala. Sulje tortillaprässi kevyesti. Ota sitten tortillataikina pois prässistä ja poista pakastepussimuovit. Toista sama uudelleen. Tee näin kaikki tortillat.
 6. Jos kotoasi ei löydy tortillaprässiä, voit käyttää lasimuottia. Laita pakastepussin pala pöytätasolle ja valmista tortillat samalla tavalla kuin tortillaprässin avulla.
 7. Kuumenna tämän jälkeen paistinrauta tai paistilevy keskilämmöllä, ja aseta tortillalevyt sille yksi kerrallaan. Käännä tortilalevyjä hetken päästä. Tortillalevyjä ei kannata paistaa liian kauaa, jotta taikina ei pääse kuivahtamaan. 
 8. Poista tortillalevyt paisinraudalta paistinlastaa apuna käyttäen ja laita ne astiaan, jossa ne pysyvät lämpimänä. Tee tortilalevyistä kupin muotoisia sormia apuna käyttäen.

Esivalmistetut sopet

 1. Kuumenna öljy tai voi paistinpannulla. Laita sopet pannulle ja paista kevyesti 30 sekunnin ajan kummaltakin puolelta. Tässä ajassa sopesit ruskistuvat ja lämpiävät. Ota sitten sopesit pois pannulta ja aseta ne lautaselle talouspaperin päälle, joka imee ylimääräisen rasvan.
 2. Nyt on aika täyttää sopet. Voit käyttää täytteenä naudanlihaa tai kanaa, salaattia, juustoa tai mitä tahansa haluamaasi raaka-ainetta. Lisää lopuksi sopejen päälle tulinen kastike. 

Kaktussopet

Meksikolaiset sopet voidaan valmistaa myös tuoreesta kaktuksesta maissitortillojen sijaan. Tässä reseptissä kaktukset toimittavat tortillojen virkaa.

Useiden tutkimusten mukaan kaktus on funktionaalinen elintarvike, josta on tullut yhä suositumpaa niin Euroopassa kuin Aasiassakin. Se on hyödyllinen apu monien sairauksien hoidossa, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia, mineraaleja sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua.

Ainekset

 • 10 palaa kaktusta
 • puolikas salaatin pala
 • hyppysellinen pippuria
 • 2,5 dl papumuhennosta
 • tuorejuustoa
Some figure

Ohjeet

 1. Ensiksi sinun tulee muotoilla kaktuksen palat kupin, kannen tai muun pyöreän esineen avulla.
 2. Leikkaa veitsellä kaktusta pyöreän muotoiseksi.
 3. Pilko salaatti, lisää suola ja laita sivuun odottamaan.
 4. Lämmitä paistinrauta keskilämmöllä, lisää hyppysellinen pippuria jokaiseen leikkaamaasi kaktuksen palaan ja aseta ne kuumalle paistinraudalle. Kypsennä niitä kummaltakin puolelta, kunnes niiden väri on muuttunut. 
 5. Kun ne ovat valmiita, ota ne pois liedeltä, aseta ne puiselle levylle tai lautaselle ja levitä niiden päälle papumuhennosta.
 6. Levitä lopuksi tuorejuusto ja salaatti ja nauti!

Kaktussopet ovat perinteisiä sopeja kevyempiä, koska ne eivät sisällä maissijauhoja. Aivan kuten edellisessäkin reseptissä, myös kaktussopeihin voit laittaa täytteeksi lihaa, kastikkeita tai muita haluamiasi raaka-aineita.

Valmista herkulliset meksikolaiset sopet itse

Kuten huomaat, meksikolaiset sopet ovat helppo alkupala valmistaa itse. Voit silti tehdä niitä, vaikkei keittiöstäsi löytyisikään kaikkia tarvittavia välineitä tai aineksia, kuten tortillaprässiä tai paistinrautaa.

Täytteenä voit käyttää naudanlihaa, kanaa, kasviksia, palkokasveja tai mitä tahansa sinulle mieluisia aineksia. Kokeile siis tätä ainutlaatuista ja herkullista reseptiä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Calleja Pinedo, M., & Valenzuela, M. B. (2016). La tortilla como identidad culinaria y producto de consumo global. Región y sociedad28(66), 161-194.
 • Maki-Díaz, G., Peña-Valdivia, C. B., García-Nava, R., Arévalo-Galarza, M. L., Calderón-Zavala, G., & Anaya-Rosales, S. (2015). Características físicas y químicas de nopal verdura (Opuntia ficus-indica) para exportación y consumo nacional. Agrociencia49(1), 31-51.
 • Cuevas Mejía, J. D. J. (2014). Maíz: Alimento fundamental en las tradiciones y costumbres mexicanas.
 • Acle, R. S., & Montiel, A. V. (2018). Influencia de la gastronomía mexicana en el consumo étnico en España. Revista interamericana de ambiente y turismo14(2), 89-101.
 • Luna Montaño, R. (2020). Asociación entre la inseguridad alimentaria y la doble carga de malnutrición: revisión sistemática (Master’s thesis, Universidad Iberoamericana Ciudad de México. Departamento de Salud).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.