Logo image
Logo image

Hedelmä- ja jogurttismoothiet - miksi niitä kannattaa nauttia?

3 minuuttia
Kun valmistat hedelmä- ja jogurttismoothieita, on tärkeää olla tietoinen niihin käytettävien raaka-aineiden alkuperästä sekä ominaisuuksista. Jos et nimittäin ole tarpeeksi tarkka, voi yksinkertainen virhe vahingoittaa smoothien laatua. Oletko valmis kokeilemaan erilaisia hedelmä- ja jogurttismoothieita?
Hedelmä- ja jogurttismoothiet - miksi niitä kannattaa nauttia?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sisällyttämällä hedelmä- ja jogurttismoothiet oikealla tavalla ruokavalioosi, voivat ne tarjota tiettyjä terveydellisiä hyötyjä. Niiden vääränlainen nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa negatiivisia seurauksia, etenkin jos teet virheen smoothien valmistamisessa. On siis tärkeää valita oikeat raaka-aineet ja niiden yhdistelmät smoothien valmistamiseen.

Terveelliseen ruokasuunnitelmaan voi sisällyttää melkeinpä kaikenlaisia ruoka-aineita. Monipuolisuuden varmistaminen miellyttävällä tavalla tapahtuu olemalla tarkka jokaisen raaka-aineen kulutusmäärissä. Tämä tulee tietenkin huomioida myös smoothieista nauttiessa.

Hedelmä- ja jogurttismoothiet ja niiden ominaisuudet

Hedelmä- ja jogurttismoothieista puhuttaessa emme voi olla mainitsematta niiden sisältämiä probiootteja ja antioksidantteja. Probioottien on osoitettu omaavan positiivisia vaikutuksia suoliston mikrobistoon samalla auttaen parantamaan myös yleisterveyttä.

Probiootit auttavat erityisesti parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa, mikä taas edesauttaa vähentämään infektiotautien riskiä. Antioksidantit taas ovat tärkeitä aineksia vapaiden radikaalien neutralisointiprosessissa solutasolla.

Sen lisäksi antioksidantit auttavat ylläpitämään oksidatiivista tasapainoa, ehkäisemään ennenaikaista ikääntymistä sekä monien kroonisten sairausten ilmenemistä. Tämä on osoitettu Clinica Chimica Acta -julkaisussa esitetyssä tutkimuksessa. Sen mukaan antioksidanttien säännöllinen saanti vaikuttaa liittyvän parempaan terveydentilaan.

Emme voi myöskään unohtaa näiden smoothieiden sisältämää proteiinia. Ne sisältävät korkean biologisen arvon omaavia proteiineja kaikkine tärkeine aminohappoineen, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan.

Asiantuntijoiden mukaan näiden ravintoaineiden säännöllinen saanti liittyy alentuneeseen riskiin kehittyä lihasmassaa vaarantavia ongelmia. Yksi vakavampia ongelmia, joita se auttaa vähentämään on sarkopenia.

Some figure
Hedelmä- ja jogurttismoothieita voi kohtuullisesti nautittuna sisällyttää tasapainoiseen ja terveelliseen ruokavalioon.

Kuinka valmistaa hedelmä- tai jogurttismoothie oikein?

Hedelmä- tai jogurttismoothieta valmistaessa tulee huomioida muutama seikka. Ensinnäkin smoothieihin kannattaa käyttää koko hedelmä, ei ainoastaan sen mehua. Kuitu auttaa varmistamaan hitaamman vatsan toiminnan, mikä taas auttaa vähentämään fruktoosin vaikutusta metaboliseen terveyteen ja veren glukoosipitoisuuteen.

Smoothieihin kannattaa aina valita värikkäitä hedelmiä, kuten marjoja. Ne sisältävät runsaasti antioksidanttisia fytoravintoaineita, sillä niissä on eniten pigmenttiä. Näin voimme edistää yleistä terveyttämme hyödyllisiä vaikutuksia omaavilla raaka-aineilla.

Smoothieihin käytettävän jogurtin laatua on tärkeää tarkkailla. Paras vaihtoehto olisi käyttää luonnonjogurttia, mutta myös kreikkalainen jogurtti sopii smoothieihin, mikäli koostumuksesta halutaan hieman tuhdimpaa. Tällainen jogurtti ei kuitenkaan ole paras mahdollinen vähäkaloriseen ruokavalioon.

Suosittelemme välttämään käyttämästä makeutettuja jogurtteja. Sokerit eivät tee hyvää, sillä ne kuormittavat haimaa. Erilaiset makeutusaineet sen sijaan muokkaavat lisäksi suoliston mikrobistoa.

Milloin hedelmä- ja jogurttismoothieita kannattaa nauttia?

Paras aika nauttia hedelmä- tai jogurttismoothie on iltapäivällä. Aamulla ja illalla elimistö ei ole valmistautunut sokeriaineenvaihduntaan hormonituotannosta vastaavan vuorokausirytmin vuoksi.

Iltapäivällä keho prosessoi parhaiten hiilihydraatteja vähentäen niiden negatiivisia vaikutuksia terveyteen.

Koska smoothiet sisältävät sekä kuitua että proteiinia, eivät hedelmäsmoothieiden sisältämä fruktoosi tai jogurtti imeydy nopeasti. Tällöin veren glukoositaso tasapainottuu eikä haima siten kuormitu.

Muita hyviä aineksia smoothieiden valmistukseen

Hedelmien ja jogurtin lisäksi on myös monia muita raaka-aineita, jotka tekevät smoothieista entistäkin parempia. Sekä pähkinät että siemenet auttavat lisäämään proteiinia, kuten myös tarjoavat hyviä rasvahappoja.

Myös erilaisten mausteiden käyttäminen on hyvä idea. Smoothieissa toimii erityisen hyvin eräs mauste, nimittäin kaneli. Kaneli on esimerkiksi hyödyllinen apu laskemaan kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Smoothieihin voi lisätä myös puhdasta kaakaojauhetta tai kahvia. Molemmat näistä sisältävät antioksidanttisia fytoravintoaineita. Niillä voi olla positiivinen vaikutus sydämen ja verisuonten terveyteen auttamalla alentamaan verenpainetta.

Lisäksi niiden on osoitettu auttavan ehkäisemään ikääntymistä sekä vapaiden radikaalien muodostumista.

Some figure
Terveellisen smoothien nauttimiseksi on tärkeää valita oikeanlaiset raaka-aineet. Tästä syystä voit hedelmien ja jogurtin lisäksi käyttää smoothieissa esimerkiksi pähkinöitä ja siemeniä.

Ota hedelmä- ja jogurttismoothiet osaksi ruokavaliotasi

Vaikka smoothieita ei ehkä kannatakaan nauttia tiettyinä vuorokauden aikoina, sisällyttämällä ne omaan ruokavalioosi saat terveydellesi tärkeitä ravintoaineita. Niitä ei kannata nauttia päivittäin, vaikka smoothieita osana ruokasuunnitelmia usein käytetäänkin.

Sinun on tärkeää kiinnittää huomiota valitsemiesi hedelmien ja jogurtin laatuun. Voit tehdä smoothieista entistäkin ravinteikkaimpia lisäämällä niihin pähkinöitä tai mausteita.

On hyvä muistaa, että monipuolisuus on terveellisen ruokavalion perusta. Smoothieiden nauttiminen välipalan muodossa voi saada aikaan positiivisia vaikutuksia, niiden sisältämien antioksidanttien, probioottien, proteiinien sekä rasvojen ansiosta. Yritä kuitenkin vältellä teollisten smoothieiden nauttimista; valmistamalla smoothien itse kotona voit olla varma sen laadusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sánchez B., Delgado S., Blanco Míguez A., Lourenço A., et al., Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Mol Nutr Food Res, 2017.
  • Chang KH., Cheng ML., Chiang MC., Chen CM., Lipophilic antioxidants in neurodegenerative diseases. Clin Chim Acta, 2018. 485: 79-87.
  • Martone AM., Marzetti E., Calvani R., Picca A., et al., Exercise and protein intake: a synergistic approach against sarcopenia. Biomed Res Int, 2017.
  • Takahashi K., Ishigami A., Anti aging effects of coffee. Aging, 2017. 9 (8): 1863-1864.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.