Logo image
Logo image

6 vaihtoehtohoitoa rasvamaksan hoitoon

3 minuuttia
Kärsitkö rasvamaksasta? Kokeile näitä hoitokeinoja! Mikäli seuraat hoito-ohjelmaa rasvamaksalle, tarkasta lääkäriltäsi ennen näiden hoitojen toteuttamista ollaksesi varma, ettei niistä seuraa mitään haittavaikutuksia. 
6 vaihtoehtohoitoa rasvamaksan hoitoon
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Rasvamaksan esiintyvyys on yleistymässä nykypäivän yhteiskunnassamme rasvapitoisen ruokavaliomme ja liikkumattoman elämäntyylimme takia. Se syntyy, kun rasvahapot ja triglyseridit kerääntyvät maksasoluissa, muodostaen jopa 5-10 % elimen koko painosta.

Rasvamaksan ilmaantuminen on suoraan liitetty metaboliseen oireyhtymään, mutta se voi myös ilmaantua liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamien vaurioiden takia. 

Vaikka rasvamaksa onkin peruutettavissa oleva tila, mikäli se lähtee käsistä, se voi johtaa vakaviin komplikaatioihin ja vaikuttaa muihin kehosi järjestelmiin.  Ongelma on, että sillä ei aluksi esiinny selkeitä oireita ja se etenee hiljaisesti.

Onneksi on olemassa useita vaihtoehtohoitoja, jotka säännöllisesti käytettyinä auttavat taistelemaan tätä tilaa vastaan ennen kuin se ehtii vaikuttaa elämänlaatuusi. 

Rasvamaksan hoito luonnollisin menetelmin

Alla haluamme jakaa 6 parasta luonnollista hoitoa, jotka kannattaa pitää mielessä mikäli olet huolissasi tästä sairaudesta.

1. Inkivääritee

Some figure

Inkiväärin juuret sisältävät aktiivisia tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia ja myrkkyjä poistavia aineksia, jotka voivat olla hyödyllisiä rasvamaksan hoidossa.

Gingeroli, aines joka antaa inkiväärille sen mausteisuuden, toimii tehokkaana antioksidanttina ja antilipidinä, joka auttaa kaiken maksaan kerääntyvän rasvan kanssa. 

Gingeroli taistelee oksidatiivista stressiä aiheuttavia partikkeleita vastaan, jotka on liitetty korkeampaan todennäköisyyteen saada tämä sairaus.

Mitä tulisi tehdä?

 • Tee teetä tuoreesta inkivääristä ja nauti jopa 3 kertaa päivässä.
 • Käytä kaksi viikkoa putkeen.

Katso myös tämä: 5 parasta hedelmää maksalle ja munuaisille

2. Boldotee

Boldo on kasvi, jota on arvostettu vuosisatojen ajan ei vain sen ruoansulatusta auttavien, vaan myös maksaa auttavien ominaisuuksien takia. Sen puhdistavat kyvyt vaalivat oikeanlaista maksan ja sappirakon toimintaa samalla kun se auttaa niitä parantamaan rasvan sulatusta.

Sitä suositellaan liottamaan sappikiviä ja puhdistamaan kanavat, jotka kuljettavat ulostetta suolistoon. 

Mitä tulisi tehdä?

 • Hanki boldon lehtiä luontaistuotekaupasta ja käytä niitä teen valmistamiseen. 
 • Nauti kahdesti päivässä yhden viikon ajan.

3. Retiisismoothie

Some figure

Retiisien suuret antioksidanttimäärät auttavat rikkomaan maksaasi kertyneitä rasvoja, parantaen sen kykyä puhdistaa itsensä. 

Retiisien syöminen rohkaisee kolesterolin ja triglyseridien hallintaa. Nämä kaksi lipidiä tekevät rasvamaksan hoidon vaikeammaksi.

Mitä tulisi tehdä?

 • Laita muutama retiisi tehosekoittimeen ja sekoita vesikupillisen kanssa kunnes juoma on tasaista.
 • Nauti joka toinen päivä. 

4. Lehtimangolditee

Lehtimangoldin nauttiminen teen muodossa tiivistää sen antioksidanttiset ja puhdistavat ainesosat, jotka tukevat maksan toimintaa, etenkin rasvayhdisteiden sulatusta. 

Lehtimangoldin aktiiviset ainesosat hallitsevat rasvamaksan aiheuttamaan tulehdusta samalla, kun ne stimuloivat myrkkyjen eliminointia. 

Mitä tulisi tehdä?

 • Laita lehtimangoldin lehtiä kattilaan veden kanssa, keitä 5 minuuttia ja siivilöi.
 • Nauti 2 tai 3 lasia päivittäin kahden viikon ajan. 

5. Greippimehu

Some figure

Tuore greippimehu on mahtava ratkaisu auttamaan rasvamaksasta kärsiviä ihmisiä.

Yksi greippien yhdisteistä, naringeeni, toimii tehokkaana antioksidanttina. Sillä on diureettinen vaikutus, joka rohkaisee kertyneiden nesteiden poistoa ja kontrolloi tulehdusta. 

Greipit ovat myös hyviä taistelemaan metabolisen syndrooman oireita vastaan, joka on liitetty rasvamaksaan ja voi johtaa ylipainoon mikäli se jätetään hoitamatta.

Mitä tulisi tehdä?

 • Purista kuusi greippiä ja makeuta mehu teelusikalla hunajaa.
 • Juo tyhjään vatsaan ilman muuta ruokaa ainakin 2 viikkoa putkeen. 

Suosittelemme lukemaan: Pudota painoa juomalla greippimehua

6. Maarianohdaketee

Maarianohdake on yksi suosituimmista vaihtoehdoista rasvamaksalle. Sillä on maksaa suojelevia ja tulehdusta lieventäviä kykyjä jotka auttavat suojelemaan maksan soluja, vähentäen lipidien kerääntymistä.

Mitä tulisi tehdä?

 • Valmista teetä maarianohdakkeen siemenistä, tai vaihtoehtoisesti hanki maarianohdakeravintolisiä luontaistuotekaupasta.
 • Nauti kerran päivässä, joka päivä.

Kaikilla näillä hoidoilla on positiivinen vaikutus rasvamaksaan. Jokainen niistä tulee kuitenkin toteuttaa terveellisen, vähärasvaisen ruokavalion kanssa saadaksesi mahtavia tuloksia. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1201/b17616
 • Nguyen, P., Leray, V., Diez, M., Serisier, S., Le Bloc’H, J., Siliart, B., & Dumon, H. (2008). Liver lipid metabolism. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2007.00752.x
 • Sahebkar, A. (2011). Potential efficacy of ginger as a natural supplement for nonalcoholic fatty liver disease. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v17.i2.271
 • Fernández, J., Lagos, P., Rivera, P., & Zamorano-Ponce, E. (2009). Effect of boldo (Peumus boldus Molina) infusion on lipoperoxidation induced by cisplatin in mice liver. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2746
 • Miyata, M., Takano, H., Guo, L. Q., Kiyoshi, N., & Yamazoe, Y. (2004). Grapefruit juice intake does not enhance but rather protects against aflatoxin B1-induced liver DNA damage through a reduction in hepatic CYP3A activity. Carcinogenesis. https://doi.org/10.1093/carcin/bgg194
 • Madrigal-Santillán, E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i40.14787
 • MedlinePlus. Hígado graso. https://medlineplus.gov/spanish/fattyliverdisease.html
 • Int J Prev Med. 2013 Apr; 4(Suppl 1): S36–S42. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
 • WebMD. Boldo. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-593/boldo
 • Mosby’s Handbook of Herbs & Natural Supplements. https://books.google.ch/books?id=8BNaSe9Sn6cC&pg=PA104&lpg=PA104&dq=diuretic+boldo+study&source=bl&ots=GJnYwN1W4k&sig=ACfU3U3Nnws9ytmBLe_6zDFKEWio1Zzt4Q&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwilopmdqN3lAhWFyqYKHe11ClkQ6AEwDnoECAkQAQ#v=onepage&q=diuretic%20boldo%20study&f=false
 • Int J Clin Exp Med. 2015; 8(9): 15910–15919. Published online 2015 Sep 15. The effect of radish sourced 4-(Methylthio)-3-butenyl isothiocyanate on ameliorating the severity of high fat diet inducted nonalcoholic fatty liver disease in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4658983/
 • Zobeiri, Mehdi & Belwal, Tarun & Parvizi, Fatemeh & Naseri, Rozita & Farzaei, Mohammad Hosein & Nabavi, Seyed & Sureda, Antoni & Nabavi, Seyed. (2018). Naringenin and its Nano-formulations for Fatty Liver: Cellular Modes of Action and Clinical Perspective. Current Pharmaceutical Biotechnology. 19. 10.2174/1389201019666180514170122.
 • StatPearls [Internet]. Milk Thistle. 27-04-2020. Milk Thistle. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541075/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.