Vatsarasva – miksi sitä kertyy ja kuinka sitä voidaan vähentää?

tammikuu 30, 2017

Monella on ylimääräistä vatsarasvaavaikka he eivät olisikaan ylipainoisia. Monelle tämän tyyppinen rasva on myös vaikeasti vähennettävissä, vaikka sitä yritettäisiin karkottaa mitä erilaisemmilla dieeteillä ja hoitotuotteilla.

Nämä yritykset voivat itse asiassa olla vääränlaisia, ja ratkaisu vatsarasvan vähentämiseksi ei välttämättä olekaan niin monimutkainen kuin usein kuvitellaan.

Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat ne syyt jotka saavat aikaan rasvan kerääntymisen vatsaan. Keskitymme seuraaviin aiheuttajiin: proteiinin puute, hormonaaliset muutokset, liikunnan vähäisyys ja huono ryhti. Jatka siis lukemista, jos vatsaan kertynyt rasva on asia, joka itseäsi häiritsee!

Mikä aiheuttaa rasvan kertymisen vatsaan?

Vatsarasvaa naisella

Kun puhumme ylipainosta, tarkoitamme yleensä sitä, että ihmisellä on liikaa rasvaa tai mahdollisesti nesteen kertymistä jossakin kehonsa alueilla. Nämä alueet voivat olla esimerkiksi vatsa, reidet, käsivarret, selkä tai takapuoli. Yksi tavallisimmista ongelmista tässä mielessä keski-ikäisillä miehillä ja naisilla on rasvan kertyminen vatsaan.

On myös hoikkia ihmisiä, joilla on ylimääräistä vatsarasvaa ja joiden on vaikea päästä siitä eroon, vaikka rasvan hävittäminen muilta kehon alueilta voisikin olla heille helppoa.

Seuraavassa kerromme tarkemmin syistä tähän ilmiöön – miksi rasvaa kertyy vatsaan niin helposti?

Epätasapainoinen ruokavalio

Terveelliset rasvat

Kun mietimme sitä, miksi vatsarasvaa kertyy itsellemme ja kuinka siitä voisi päästä eroon, ajattelemme usein, että meidän tulisi vähentää saamiemme kalorien määrää.

Tähän liittyen se käsitys on kuitenkin yhä yleisempi, että ratkaisuna on syödä parempilaatuista ruokaa, jota ei ole käsitelty teollisesti. Tämä tehdään siis sen sijasta, että kaloreita ruvettaisiin vähentämään.

Jotta voisit noudattaa tasapainoista ruokavaliota, jonka avulla voisit vähentää vatsaan kertynyttä rasvaa, sinun tulisi noudattaa seuraavia ohjeita:

  • Lisää annos proteiinia jokaiseen päivän pääateriaasi niin, että vaihtelet eläinproteiinin (mieluiten luonnonmukaisesti tuotetun) ja kasviperäisen proteiinin (palkokasvit, pähkinät, avokado) välillä.
  • Valitse täysjyväviljoja jalostettujen vaihtoehtojen sijasta.
  • Poista valkoinen sokeri ruokavaliostasi kokonaan, ja valitse sen sijaan hunaja, sokeriruo’osta saatava hunaja tai vaikkapa käsittelemätön sokeriruoko.
  • Lopeta käsiteltyjen ja hydrattujen rasvojen syönti – näitä on paistetuissa tuotteissa, margariineissa ja makeisissa. Sen sijaan sinun tulisi syödä terveellisiä rasvoja, joita löytyy kylmäpuristetuista kasviöljyistä (oliivi-, kookos-, seesami- ja pellavansiemenöljystä), avokadoa, pähkinöitä, siemeniä, rasvaista kalaa sekä voita tai kirkastettua voita.

Ruoka-aineallergiat

On ihmisiä, joilla on jokin ruoka-aineallergia, mutta he eivät itse ole siitä vielä tietoisia. Tämä ongelma johtaa epämukavaan oloon, ja oireina ovat esimerkiksi vatsan turpoaminen ja ruoansulatuksen toiminnan häiriöt.

Jos epäilet, että tämä voisi olla totta omalla kohdallasi, on olemassa erilaisia testejä jotka voivat vahvistaa asian. Yleisimmät ruoka-aineallergiat koskevat gluteenia ja laktoosia.

Istuma-asentoon painottuva elämäntyyli

Polta vatsarasvaa urheilemalla

Liikunta on elintärkeää, jos haluat pitää painosi terveellisellä tasolla. Lisäksi se auttaa sinua polttamaan rasvaa vyötäröltäsi. Tämä johtuu siitä, että liikunnan vähäisyys aiheuttaa vatsarasvan kertymistä.

Kaikkein sopivimman tyyppinen liikunta tämän suhteen on korkean tai keskitason intensiteetin harjoittelu. Riittää, että toteutat kaksi tai kolme puolen tunnin jaksoa tällaista liikuntaa viikossa.

Hormonaaliset muutokset

Hormonaaliset muutokset ovat myös yksi syy vatsaan kertyvään rasvaan. Tämä koskee etenkin niitä naisia, joilla on meneillään vaihdevuosia edeltävä vaihe tai vaihdevuodet. Myös nuoret naiset, joilla on runsaasti estrogeenia elimistössään, voivat kärsiä hormonaalisista muutoksista.

Tasapainoinen ruokavalio on hyvin tärkeä asia, jos haluat säädellä hormonitoimintaasi. Sellaiset lisäravinteet kuten maca, siveydenpuu ja jamssi ovat myös avuksi tässä asiassa. Vaihdevuosien aikana on myös hyvä idea ottaa esikkoöljyä.

Jotkut hormonaaliset häiriöt toisaalta katoavat onneksi ajan kuluessa, sillä ihmisen keho sopeutuu luonnollisesti.

Huono ryhti

Jos mikään aikaisemmin antamistamme syistä ei tunnu pätevän omalla kohdallasi, kannattaa miettiä, olisiko vatsaan kertyvällä rasvalla yhteyttä huonoon ryhtiin.

Monella jotka kärsivät jostakin selkärangan epämuodostumasta – tällaisia ovat esimerkiksi lordoosi ja skolioosi – on myös ylimääräistä rasvaa kehon sivuilla. Näissä tilanteissa onkin itse asiassa niin, että kehon luonnollinen älykkyys auttaa pitämään tasapainon kunnossa jaloissa.

Jotta voisit hoitaa tätä ongelmaa, on parasta tehdä ryhtiä korjaavia harjoitteita. Nämä auttavat sinua rentoutumaan, lisäämään notkeutta sekä vahvistamaan selkärankaasi ja vatsaasi, ja näin toimii myös käsin tehtävä terapia.

 

UUTISIA VERKOSSA