Logo image
Logo image

Pilateksen loistavia hyötyjä

3 minuuttia
Pilates ei ole ainoastaan avuksi ryhdin parantamisessa ja notkeuden lisäämisessä, vaan se myös mahdollistaa irtioton muusta maailmasta. Sen avulla pystyt siis siirtämään stressin ja huolet syrjään.
Pilateksen loistavia hyötyjä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko huomioinut pilateksen loistavia hyötyjä kehollesi? Yhä useampi ihminen harjoittaa pilatesta säännöllisesti. Mikä alkoi joskus tapana harrastaa liikuntaa on muuttunut aktiviteetiksi, joka lisää ihmisen henkistä sekä fyysistä hyvinvointia.

Eräitä pilateksen loistavia hyötyjä ovat painon putoaminen, lihaskunnon parantuminen, ryhdin koheneminen ja hermoston häiriöiden (kuten stressin ja ahdistuksen) torjunta.

Tässä artikkelissa käymme läpi eräitä tärkeimmistä hyödyistä, joita pilates tarjoaa. Näihin sisältyy lajin tekniikka, joka mahdollistaa kehon muokkaamisen ilman loukkaantumisvaaraa.

Samalla notkeutesi lisääntyy, ja pystyt tekemään kehostasi kiinteämmän – tämä onkin muutos, josta et enää halua luopua!

6 pilateksen mahtavaa vaikutusta

1. Vähitellen tapahtuva painonlasku

Some figure

Pilateksen loistavia hyötyjä ovat mm. se, että pilates aktivoi aineenvaihduntaa, joka on se kehon toiminto joka säätelee energiankäyttöä. Kun se nopeutuu, kehon lämpötila nousee, ihminen hikoilee, ja kaloreita palaa. Tällä tavalla pilates edistää vähittäistä painonlaskua.

On ihanteellista yhdistää pilates jonkin tyyppiseen aerobiseen aktiviteettiin, kuten esimerkiksi kävelyyn, tanssiin, juoksuun, uintiin, pyöräilyyn tai muuhun vastaavaan.

Tällä tavalla pystyt pitämään hyvän tasapainon kehossasi muokkaavien ja sykettä nostavien liikkeiden välillä. Tämä on terveellisin ja myös tehokkain tapa pudottaa painoa ja estää se, että saat takaisin jo pudottamasi painon.

Lue aiheesta lisää: 7 ruokaa lihasten kasvattamiseksi

2. Kiinteytät kehoasi ilman loukkaantumisriskiä

Some figure

Pilateksen harrastaminen joka viikko on erinomainen tapa muokata lihaksia sekä lisätä voimaa ja kestävyyttä.

Pilates toimii täysipainoisella tavalla sekä kohdistuu kaikkiin eri kehosi lihaksiin. Lisäksi se auttaa luomaan tasapainon ylä- ja alavartalon välillä, mikä on erona muihin urheilulajeihin.

Toinen suuri hyöty pilateksesta on se, että se ei aiheuta vammoja. Lajin liikkeet ovat sen tyyppisiä, että niitä tehdään kehon oman painon tai kevyiden laitteiden avulla. Pilateksessa on käytössä muun muassa kevyet painot, joustavat nauhat ja erikokoiset pallot.

3. Se muokkaa kehoa

Some figure

Helpottamalla painon pudottamista sekä muokkaamalla lihaksiasi vähitellen pystyt pilateksen avulla vaikuttamaan kehosi muotoon. Lihaksesi eivät tule kasvamaan, vaan sen sijaan niistä tulee kiinteämmät. Samalla notkeutta lisäävät ja venyttävät harjoitukset tekevät oman osansa siluettisi muokkaamisessa.

Kehon kiinteyttäminen auttaa antamaan sinulle psyykkisestikin paremman olon itsestäsi. Jos olet nainen, saat naisellisemman ja kiinteämmän siluetin, jossa ei ole ylimääräistä rasvaa. Jos taas olet mies, saat pilateksen avulla selkeämmät lihakset sekä lisäät tasapainoa rintasi ja jalkojesi välille.

4. Parempi ryhti

Some figure

Hyödyt, jotka mainitsimme aikaisemmin, ovat avuksi myös ryhdin kohentamisessa.

Lihasten kunnon parantaminen vatsassa on täydellinen apu selän suoruuden varmistamiseksi, ja sama toimii toisinkin päin. Vahva alaselkä ja voimakkaat selkälihakset auttavat pitämään vatsalihakset vahvoina.

  • Vahvat jalat ja pakarat ovat myös tarpeen kehon tukemiseksi. Koko kehosi toimii tasapainoisella tavalla.
  • Näin siis pilates toimii kokonaisvaltaisella tavalla, joten ei ole mitään osaa kehossasi, joka jäisi vaikutuksista syrjään.

5. Notkeuden lisääntyminen

Some figure

Pilatesharjoitteet sisältävät aina venytyksiä. Nämä tehdään tunnin alussa ja myös lopussa, mutta niitä sisältyy myös pilateksen kiinteyttäviin tekniikoihin.

Hyvä venytys on tarpeellinen, jotta voisit työstää lihaksiasi täysipainoisella tavalla. Huolimatta siitä mitä teet, venytyksiä tulisi olla enemmän kuin vain yksi.

Kun venyttelet, tulet huomaamaan että notkeutesi lisääntyy vähitellen. Tämä auttaa sinua estämään vammoja, kuten myös lihasten ja nivelten ongelmia.

Lisäksi se auttaa parantamaan ryhtiä sekä antaa sinulle paremmat valmiudet harrastaa mitä tahansa urheilua.

6. Stressin vähentyminen

Some figure

Pilates ei ainoastaan auta pudottamaan painoa, kiinteytymään ja olemaan hyvässä kunnossa yleisesti ottaen. Kaikesta liikunnasta saat monet hyödyt myös hermostosi toiminnan kannalta. Tällä tavalla pystyt paremmin torjumaan sellaisia asioita kuten stressiä, ahdistusta ja masennusta.

Pilateksen erityisenä hyötynä on se, että tarvitset sen aikana keskittymistä ja koordinaatiokykyä. Nämä saavat mielesi tyhjentymään sekä siirtävät huolesi syrjään, ja samoin käy kaikille taakoille, työ- tai perheongelmille ja tunnetason rasituksille.

Kun olet pilatestunnilla, mielesi suuntautuu siihen kuinka kehosi liikkuu, ja se keskittyy vahvuuteesi, tasapainoosi ja hengitykseesi. Tämän vuoksi pilateksen harrastaminen onkin erittäin hyvä keino päästä eroon stressistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.