Logo image
Logo image

4 asiaa, jotka polvesi kertovat sinusta

3 minuuttia
Ennen kuin alat ottamaan lääkkeitä polvikipuun, on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen, joka voi määrittää kivun syyn ja juuri itsellesi sopivan hoidon.
4 asiaa, jotka polvesi kertovat sinusta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Olitpa kuinka vanha tahansa, jos polviisi sattuu, siihen tulee kiinnittää huomiota. Polvien kipeytyminen ei välttämättä johdu luista tai lihaksista, vaan kyseessä voi olla polvinivelen ongelma. Polvesi kertovat, että kaikki ei ole elimistössä kohdallaan ja asian eteen on tehtävä jotain.

Jos käytät särkylääkkeitä polven kipuihin, joudut lopettamaan liikunnan tai välttelemään portaita, ei tämä ole pitkäaikainen ratkaisu polvikivun hoitoon. Nämä strategiat voivat piilottaa kivun tai vähentää sitä, mutta ne toimivat vain hetkellisesti. Heti kun yrität palata normaaliin rutiiniin, polvikipu jatkuu entisellään.

Jos polvesi kertovat sinulle jotain, ne yrittävät sanoa seuraavia asioita:

1. Älä kulje portaita!

Some figure

Kun polvikipu on pahimmillaan, on liikkuminen hankalaa. Jos polviisi sattuu kiivetessäsi portaita, voi kyseessä olla polvien kuluminen.

Muihin mahdollisiin polvikivun aiheuttajiin kuuluvat:

Yläkertaan kivutessa ilmenevä polvikipu voi olla varhainen merkki polven kulumisesta ja nivelrikosta, joka vaikuttaa pitkälti polven rustoon. Nivelrikko on krooninen nivelen toimintakykyyn vaikuttava vaiva, joka aiheuttaa kivun lisäksi turvotusta, kuuman tunteen polvea ympäröivissä kudoksissa ja liikkuvuuden rajoittuneisuutta. Nivelrikkoa voi olla vaikea hoitaa ja kipu voi kestää pitkään.

Estääksesi tilanteen pahenemisen on tärkeää välttää toistavia liikkeitä ja rasittavaa liikuntaa. Nivelrikkoon johtavia syitä ovat esimerkiksi:

 • Ikä: Nivelrikkoa ilmenee yleensä yli keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä.
 • Perinnöllisyys: Länkisääret tai sisäänpäin kääntyneet polvet voivat aiheuttaa ylimääräistä rasitusta polvissa, mikä voi altistaa nivelrikolle.
 • Paino: Ylipaino kuormittaa niveliä.
 • Vammautuminen: Urheiluvammat voivat johtaa vanhemmalla iällä nivelrikon kehittymiseen.
 • Nivelen kuluminen: Raskaiden esineiden nostelu, jatkuva kumartuminen tai polvilla olo, sekä kävely osana työtäsi voivat kuormittaa polvia.

2. Polvesi kertovat tilastaan rusahduksina

Jos polvesi päästää pienen rusahduksen, olet saattanut reväyttää nivelkierukan. Tämä on yleinen kontaktilajien, kuten jalkapallon ja rugbyn vamma. Kun urheilija on reväyttänyt nivelkierukan, ei polvi pysty toimimaan normaalisti ja joissain tapauksissa vaaditaan korjaava leikkaus.

Nivelkierukka muodostuu kahdesta rustomaisesta levystä, jotka muodostava C-kirjaimen. Levyt sijaitsevat reisiluun, sääriluun ja polvilumpion välissä. Nivelkierukka auttaa tasapainottamaan polvea ja ne toimivat iskunvaimentimina polville.

Jos nivelkierukka repeää, on tärkeää estää polven vapaa liike. Jalka tulee asettaa lastaan, jolla estetään liiallinen liikkuminen ja vamman paheneminen.

Suositeltua lukemista: Polvikivut – syyt ja kotikonstit niiden helpottamiseksi

3. Tunnottomat polvet

Iskias aiheuttaa tunnottomuutta ja kihelmöintiä polvien takana. Iskias ei ole suoranaisesti polven ongelma, sillä se johtuu iskiashermon vaurioitumisesta ja iskiashermo alkaa alaselästä ja kulkee pitkin kummankin jalan takaosaa alaspäin. Kun iskiaskipu on pahimmillaan, on potilaan liikkuminen hyvin rajoittunutta.

Lääkäri saattaa suositella kylmä- tai kuumahoidon käyttämistä tulehduksen hillitsemiseen. On tärkeää käyttää tilanteen lievitykseen ensin jäätä 48-72 tunnin ajan ja jatkaa sen jälkeen lämpöhoidolla.

Älä huolestu, jos kyseessä on iskiashermon vaiva. Yleensä tämä menee ohi itsestään, kunhan seuraat fysioterapeutin neuvoja.

Suositeltua lukemista: Kuinka päästä eroon iskiaskivusta liikunnan avulla

4. Polvea kuumottaa

Some figure

Veritulppa polvitaipeessa voi johtaa kipuun ja kuumuuden tunteeseen. Veritulppa voi syntyä monesta eri syystä, tässä niistä yleisimmät:

 • Ylipaino. Jos olet ylipainoinen ja kärsit polvikivuista, on tärkeää yrittää kivusta huolimatta harrastaa kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä.
 • Vaihdevuodet.
 • Luunmurtuma.
 • Kaatuminen.
 • Vammautuminen.
 • Raskaus.
 • Ehkäisymenetelmät.
 • Liikkumattomuus. Jos olet työssä, jossa joudut istumaan paikoillasi tuntikausien ajan, on tärkeää nousta työpisteeltä säännöllisin väliajoin jaloittelemaan ja venyttelemään.

Suositeltua lukemista: 7 venytystä selkäkivun lopettamiseksi

Jos vietät pitkän aikaa lentokoneessa tai autossa, pidä jalat liikkeessä venytyksen ja säännöllisellä jaloittelulla. Jos polvitaipeessa esiintyy kuumotusta ja kipua, voi se olla merkki veritulpan muodostumisesta. Veritulpat voivat olla hengenvaarallisia, sillä ne voivat kulkeutua aivoihin tai keuhkoihin. Veren ohentamiseen on saataville erilaisia lääkkeitä, joita tulee käyttää lääkärin valvonnan alaisuudessa.

Nyt kun tiedät mitä polvesi kertovat sinulle, on sinun helpompi hakeutua hoitoon. Ota asia puheeksi lääkärisi kanssa, jos polvikipu ei ota laantuakseen ja se rajoittaa suorituskykyäsi. Venyttely, liikunta ja oikeanlainen ravinto pitävät huolta koko elimistöstä. Kokeile etenkin uintia ja joogaa, sillä nämä hellävaraiset liikuntamuodot pitävät polven liikkeessä, mutta eivät rasita sitä liikaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lavalle Montalvo, C. (2010). Osteoartritis. Rrevista Medica UNAM. https://doi.org/10.4067/S0370-41061981000500001
 • Martínez Figueroa, R., Martínez Figueroa, C., Calvo Rodriguez, R., & Figueroa Poblete, D. (2015). Osteoartritis (artrosis) de rodilla. Revista Chilena de Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/10.1016/j.rchot.2015.10.005
 • Peña Ayala, A. H., & Fernández-López, J. C. (2007). Prevalencia y factores de riesgo de la osteoartritis. Reumatología Clínica. https://doi.org/10.1016/S1699-258X(07)73648-3
 • Sánchez Naranjo, J. C., López Zapata, D. F., & Pinzón Duque, O. A. (2014). Osteoartritis, obesidad y síndrome metabólico. Revista Colombiana de Reumatología. https://doi.org/10.1016/S0121-8123(14)70163-X
 • Clínica Mayo. Osteocondritis disecante. (2020). Recuperado el 29 de marzo de 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/osteochondritis-dissecans/symptoms-causes/syc-20375887
 • American Academy of Orthopaedic Surgeons. Desgarros de los meniscus (Meniscus Tears). Recuperado el 29 de marzo de 2021. https://orthoinfo.aaos.org/es/diseases–conditions/desgarros-de-los-meniscus-meniscus-tears/
 • Spine-Health. Tratamiento de la ciática. (2013). Recuperado el 29 de marzo de 2021. https://www.spine-health.com/espanol/ciatica/tratamiento-de-la-ciatica

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.