Logo image
Logo image

10 hyvää syytä syödä banaania

3 minuuttia
Ne ovat hyväksi ihollesi ja ruoansulatuksellesi, mielialasi parantamiseksi, anemian torjumiseksi sekä lisäksi täyttävät sinut tehokkaasti. Ei siis ole mitään hyviä tekosyitä banaanien jättämiseksi pois ruokavaliosta!
10 hyvää syytä syödä banaania
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Banaanit sisältävät enemmän sokeria ja kaloreita kuin monet muut hedelmät, joten banaanin syönnin ajateltiin pitkään johtavan painon kertymiseen.

On kuitenkin niin, että tämä huono maine on siirtymässä menneisyyteen. On nimittäin todistettu, että banaanit sisältävät erittäin runsaasti ravinteita, joten ne ovat täysipainoista ruokaa. Lisäksi niitä voidaan käyttää minkä tahansa tyyppisessä ruokavaliossa.

Moni onkin alkanut syödä banaaneja säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliotaan. Tämä hedelmä ei ainoastaan ole hyvin ravitseva, vaan banaanit ovat erittäin muunneltavissa olevaa ruokaa, josta saa myös aimo annoksen hyvinvoinnin tunnetta.

Ei myöskään kannata unohtaa sitä, että banaaneja löytyy erittäin edullisesti mistä tahansa kaupasta, ja niitä on saatavilla ympäri vuoden. Loistava hedelmä siis kaiken kaikkiaan!

Paras tapa syödä banaania on vain yksi kerrallaan. Seuraavassa kerromme kymmenestä tärkeästä terveyshyödystä, jotka saat nauttiessasi tätä hedelmää.

1. Banaanin syönti pitää ruoansulatuksen terveenä

Some figure

Banaaneissa on mahtava määrä kuitua, joka edistää elimistösi kykyä pysyä loitolla ummetuksesta.

Jos syöt banaania, saat luonnollisen hoidon vatsahaavoja vastaan, sillä se neutralisoi vatsan happoja sekä lievittää ärtyneisyyttä.

Lisäksi banaani auttaa suojaamaan elimistöäsi tietyiltä bakteereilta, jotka aiheuttavat ruoansulatuksessa ongelmia.

Banaaneissa on probioottisena lisänä toimivia ainesosia nimeltään frukto-oligosakkaridit ja nämä ravitsevat suoliston hyödyllisiä bakteereja. Lisäksi ne tuottavat ruoansulatukseen vaikuttavia entsyymejä, jotta voisit paremmin imeyttää itseesi ravinteita.

2. Banaani vahvistaa lihaksia

Banaaneissa on runsas määrä kaliumia, joten niiden syönti on eduksi lihasten vahvistamisen kannalta. Samalla edistät nopeampaa toipumista liikunnan jälkeen.

3. Banaani torjuu väsymystä

Some figure

Jos tunnet itsesi heikoksi ja väsyneeksi, kannattaa syödä banaania niin saat loistavan avun oloosi. Tämä hedelmä onkin tehokas luonnollinen elinvoiman lisääjä, joka antaa energiaa ja elimistölle elintärkeitä ravinteita.

Banaanit sopivatkin loistavasti sellaisille ihmisille, jotka ovat äärimmäisen laihoja tai joilla on jokin sairaus, joka aiheuttaa fyysistä heikkoutta.

4. Banaani on hyväksi verenpaineelle

Liiallinen natriumin saanti ja kaliumin saannin vähäisyys ovat yhdet syyt siihen, että verenpaineen tasojen hallinta voi olla hyvin vaikeaa.

Onneksi kuitenkin apuna on banaani, sillä tämä hedelmä tarjoaa runsaan määrän kaliumia. Se on hyödyksi niille, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta.

5. Banaani vähentää riskiä saada sydän- ja verisuonitauteja

Verenpaineen hallinnan helpottuminen on vain yksi niistä terveyshyödyistä, joita banaani tarjoaa sydämen ja verisuonten terveyttä ajatellen.

Tämän hedelmän ominaisuudet auttavat pitämään sydämen lyöntitahdin tasaisena.  Niiden korkea kuitupitoisuus tarkoittaa, että banaanit auttavat hallitsemaan huonon kolesterolin määrää. Tämä kolesteroli aiheuttaa verisuonten kovettumista.

6. Banaanit ovat täyttävää ruokaa

Sen sijaan, että banaanit aiheuttaisivat painonnousua, ne ovat erinomainen lisä mihin tahansa painon vähentämiseen tähtäävään dieettiin. Tämä johtuu siitä, että banaanit ovat yksi kaikkein täyttävimmistä ruokatuotteista, joita kaupoista löytyy. Niissä on nimittäin runsas määrä hiilihydraatteja ja kuitua, mikä saa aikaan nopean kylläisyyden tunteen.

Banaanin syönti auttaa torjumaan ruoanhimoa ja se on terveellinen tapa pitää nälkä loitolla kauemman aikaa.

7. Banaanit edistävät ihon hyvinvointia

Banaanin sisältämät vitamiinit ja mineraalit ovat erittäin hyödyllisiä ihon kunnon kannalta. Tätä hedelmää voi käyttää myös naamiona, mutta lisäksi se kykenee ravitsemaan ihoa sisältä päin.

Antioksidanttipitoisuutensa ansiosta banaani torjuu solujen vahingoittumista sekä auttaa korjaamaan kudoksia ennenaikaisten ryppyjen välttämiseksi.

8. Banaani torjuu anemiaa

Some figure

Niissä on runsaasti rautaa, joka on elintärkeä mineraali hemoglobiinin muodostumisen kannalta veressä – tämä on oleellinen asia anemian hoidossa.

9. Banaani parantaa mielialaa

Moni on sitä mieltä, että banaani on parasta ruokaa masennuksen torjuntaan. Se on herkullista ruokaa, eikä banaanilla ole mitään sivuvaikutuksia. Lisäksi kyseinen hedelmä hyödyttää koko kehoa.

Banaaneissa on elintärkeää aminohappoa nimeltään tryptofaani, joka stimuloi serotoniinin tuotantoa aivoissa. Näin banaani parantaa mielialaa, estää unettomuutta sekä lisää tunnetta hyvinvoinnista.

10. Banaani on hyväksi myös hermoston kannalta

Banaanitee tai tämän hedelmän syönti sellaisenaan antaa keholle runsaan määrän B-vitamiineja, jotka ovat elintärkeitä hermoston rauhoittamiseksi.

Lopuksi kerromme vielä, että voit syödä useamman banaanin viikossa ilman, että sinun tarvitsisi pelätä painon lisääntymistä. Paras tapa syödä tätä hedelmää on nauttia sitä raakana joko sellaisenaan tai smoothieissa ja salaateissa. Voit myös käyttää hyödyksesi banaanin kuoren sisältämät ominaisuudet, sillä siitä voi valmistaa lääkinnällisen teen.

Ala siis syödä banaania jo tänään, ja tee siitä säännöllinen osa ruokavaliotasi. Näin voit todeta banaanin loistavat terveysvaikutukset – nauti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopatihc constipation in adults. Aliment Pharmacol ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Stone MS., Martyn L., Weaver CM., Potassium intake, bioavailability, hypertension and glucose control. Nutrients, 2016.
  • Kim Y., Je Y., Dietary fibre intake and mortality from cardiovascular disease and all cancers: a meta analysis of prospective cohort studies. Arch Cardiovasc Dis, 2016. 109 (1): 39-54.
  • Volpe AD., Lucia A., Pirozzi C., Pastore V., Comparative study between the use of melatonin and A solution with melatonin, tryptophan, and vitamin B6 as an inducer of spontaneous sleep in children during an auditory response test: an alternative to commonly used sedative drugs. J Int Adv Otol, 2017. 13 (1): 69-73.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.