Miksi kypsät banaanit ovat terveellisiä?

Kypsien banaanien syönti voi lisätä kehon valkosolujen määrää sekä vahvistaa vastustuskykyäsi. Se voi myös parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä sekä edistää kalsiumin imeytymistä elimistössä.
Miksi kypsät banaanit ovat terveellisiä?

Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Banaani on herkullista, mutta sitä kannattaa syödä muistakin syistä kuin vain maun vuoksi. Niissä on nimittäin eräitä hyvin tärkeitä ravinteita, jotka voivat parantaa terveyttäsi yleisesti ottaen.

Olemme jo aiemmissa artikkeleissammekin kertoneet, että banaanit voivat olla avuksi muun muassa masennuksen torjunnassa, aivojen toiminnan optimoinnissa, korkean verenpaineen estämisessä sekä lukuisten sairauksien ilmenemisen riskin pienentämisessä. Mutta hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan banaanien syönnillä on lisähyötyjä, ja nämä liittyvät erityisesti kypsien ja ylikypsien banaanien nauttimiseen. Kuulostaako kummalta? Jatka lukemista, sillä tässä artikkelissa kerromme tarkemmin ylikypsien banaanien syönnin terveyshyödyistä.

Kypsät banaanit hillitsevät kasvaimia

Kun banaanit alkavat kypsyä, tulee niihin tummia pisteitä, jotka lopulta valtaavat koko kuoren – se muuttuu ruskeaksi kauttaaltaan. Jotkut ihmiset eivät pidä tästä ilmiöstä, ja he välttävätkin juuri kypsien ja ylikypsien banaanien ostamista. Tällaisten banaanien maku on lisäksi makeampi, ja niiden koostumus on paljon pehmeämpi kuin vihertävien banaanien. Mutta moni kypsiä banaaneja välttävä ei tiedä, että pilkukkaat banaanit ovat hyödyllisempiä keholle, sillä ne auttavat etenkin vastustuskyvyn kohentamisessa.

Mistä tämä johtuu? Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan kypsissä banaaneissa on sytokiinia nimeltään TNF. Sitä vapautuu eräiden kehon vastustuskykyyn liittyvien solujen toimesta, ja se voi vaikuttaa muihinkin kehon soluihin. Se antaa kypsille banaaneille kyvyn taistella syöpää vastaan, ja tämä vaikutus on niin voimakas, että kypsät banaanit voivat itse asiassa olla avuksi jopa kasvainten hillitsemisessä sekä solujen epänormaalin kehittymisen torjumisessa.

Tätä sytokinin roolia verrataan vastustuskykyä stimuloivaan kemikaaliin nimeltään lentinan, joka vaikuttaa suonensisäisesti syöpää torjuen.

Tämä hyödyllinen vaikutus on sitä voimakkaampi, mitä kypsempi banaani on, ja siten kannattaakin etsiä erityisesti tummia banaaneja, mikäli haluaa nauttia tämän hedelmän syöpää torjuvasta vaikutuksesta.

Onko muilla kypsillä hedelmillä terveyttä edistäviä vaikutuksia?

Kaikki hedelmät muuttuvat kypsyessään ravintoarvonsa osalta, ja tämä arvo voi laskea tai nousta tiettyjä ominaisuuksia koskien. Erään tutkimuksen mukaan on niin, että mitä kypsempi hedelmä on, sitä korkeampi sen antioksidanttien keskittymisen aste on. Ja jos syöt tummia pisteitä omaavia banaaneja, muuttuu niiden sisältämä tärkkelys kehossasi yksinkertaisiksi sokereiksi, jotka ovat ruoansulatukselle helppo sulatettava.

Banaanit, omenat, viinirypäleet, ananakset, päärynät, vesimeloni ja kaki asetettiin vertailuun mainitsemassamme japanilaisessa tutkimuksessa, jossa tehtiin ravintoarvoa koskevia testejä näiden hedelmien kypsyysasteeseen perustuen. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan sanoa, että kypsän banaanin syönti on hyödyllisempää kuin muiden kypsien hedelmien syönti, sillä se lisää valkosolujen määrä veressä sekä vahvistaa vastustuskykyä tehokkaammin.

Jotta voisit nauttia banaanin tärkeistä hyödyistä terveyttäsi edistääksesi, tulisi sinun syödä yksi tai kaksi suurta banaania joka päivä. Aloita siis jo tänään!

Banaani kannattaa nauttia kypsänä tai ylikypsänä

Paranna vastustuskykyäsi ja taistele sairauksia vastaan banaanin avulla

Tutkijoiden mukaan on niin, että mitä kypsempi banaani on, sitä suurempi sen TNF:n keskittyneisyyskin on. Onkin tutkimusten perusteella oletettavissa, että banaani voi edistää valkosolujen lisääntymistä jopa 8-kertaisesti silloin jos se on kypsää, verrattuna vihreisiin banaaneihin.

Valkosolu veressä

Mitä muita terveyttä edistäviä vaikutuksia kypsällä banaanilla on?

Jo syövän hillitseminen ja torjuminen on todella hyvä syy alkaa syödä kypsää banaania päivittäin, mutta jos haluat vielä lisää hyötyjä, katso seuraavia loistavia syitä lisätä kypsä banaani ruokavalioosi.

Parannat ruoansulatuksesi toimivuutta

Yksi keskikokoinen banaani sisältää jopa 3 grammaa kuitua, joka edistää suoliston hyvää toimintaa sekä helpottaa ruoan kulkemista ruoansulatusjärjestelmässä. Kypsät banaanit ovat hyvä luontainen elektrolyyttien lähde – näitä katoaa elimistöstä esimerkiksi silloin kun sinulla on ripuli. Saat myös probioottisia yhdisteitä, jotka auttavat säilyttämään kehossa luontaisesti olevia bakteereita.

Parannat sydämesi ja verisuontesi terveyttä

Koska kypsissä banaaneissa on paljon kaliumia, voit vähentää niiden avulla natriumin määrää kehossasi – tämä aine saattaa lisätä nesteen kertymistä sekä vaikuttaa negatiivisesti sydämesi terveyteen. 11 tutkimuksen analyysissa (joka julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä) todettiin että ihmisillä, jotka söivät kaliumia paljon sisältävää ruokaa, oli pienempi halvauksen ja sydänsairauksien riski.

kuuntele sydäntäsi

Parannat luittesi kuntoa

Micronutrient Information Center -tutkimuskeskuksessa, joka kuuluu Oregonissa sijaitsevaan Linus Pauling Institute -keskukseen, todettiin paljon kaliumia sisältävän ruokavalion pystyvän vähentämään osteoporoosin kehittymisen riskiä. Kypsät banaanit ovatkin erinomainen tuote kaliumin riittävän saannin kannalta, ja ne pystyvät lisäämään kehon kykyä imeyttää itseensä kalsiumia. Näin pystyt edistämään luittesi vahvistumista.

Aloita siis ylikypsän banaanin lisääminen päivittäiseen ruokavalioosi – edistät sen avulla oleellisesti terveyttäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Israeli, Y., & Lahav, E. (2016). Banana. In Encyclopedia of Applied Plant Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394807-6.00072-1

  • Mohapatra, D., Mishra, S., & Sutar, N. (2010). Banana and its by-product utilisation: An overview. Journal of Scientific and Industrial Research.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.