Yleisimpiä kysymyksiä artriitista

Artriitti liittyy fyysiseen aktiivisuustasoon, elämäntapaan, ammattiin ja perintötekijöihin. Sitä on useaa eri tyyppiä ja muotoa, sekä miehillä että naisilla. Tänään vastaamme yleisimpiin kysymyksiin artriitista.
Yleisimpiä kysymyksiä artriitista

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Tiedätkö, mikä artriitti on ja mikä sitä aiheuttaa? Jos et, ei hätää – tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä kysymyksiä artriitista.

Artriitti viittaa nivelten tulehdukseen, vaikka moni käyttääkin termiä väärin. Vaikka nivelreuma on kaikkein yleisin niveltulehdus, se ei ole synonyymi itse artriitille eikä näitä termejä voi käyttää toistensa tilalla. Tämä on yksi sellainen asia, jota ihmiset eivät useinkaan tiedä artriitista.

Artriittia on todellisuudessa useita eri muotoja; niitä arvioidaan olevan lähemmäs sata erilaista. Lisäksi monet sairaudet liittyvät tähän nivelten tulehdukseen, johon kuuluu myös kipua ja jäykkyyttä.

Koska artriitti on niin monimuotoinen ja -tekijäinen sairaus, on vaikea tietää kuinka montaa ihmistä se tarkasti ottaen koskettaa. Tilastot kuitenkin kertovat, että yksi kuudesta ihmisestä kärsii tästä vaivasta. 

Tässä artikkelissa yritämme ratkoa yleisimpiä kysymyksiä artriitista.

Yleisimpiä kysymyksiä artriitista

1. Ketkä siitä kärsivät?

Totuus on, että artriitti koskettaa kaikenikäisiä ihmisiä. Kuten jo mainitsimme, termi viittaa yksinkertaisesti nivelten tulehdukseen. Sen jokaisella muodolla on omat piirteensä ja jokainen niistä vaikuttaa tiettyihin ihmisiin useammin kuin toisiin.

Tästäkin huolimatta näyttää siltä, että tietyt tekijät, kuten perintötekijät, ympäristö ja yleiset elämäntavat, liittyvät sen syntyyn. Esimerkiksi lähes jokainen artriitin muoto yleistyy iän myötä.

Elämäntavoilla ja fyysisellä aktiivisuustasolla on myös merkittävä vaikutus sen syntyyn. Lihavuus tai pelkkä ylipaino voi kuormittaa niveliä liikaa kehon alaraajoissa, kuten polvissa. Paino voikin olla yksi artriitin laukaiseva tekijä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että urheilijat olisivat siltä täysin suojassa. Joskus tapahtuu juuri päinvastoin. Ammattiurheilijatkin ovat alttiita kärsimään artriitista johtuen niveliin kohdistuvasta rasituksesta.

Lisäksi sukupuoli liittyy läheisesti siihen, minkä tyypin artriitti henkilölle saattaa kehittyä. Lähes 60 % artriittia sairastavista henkilöistä on naisia. Tietyntyyppiset niveltulehdukset, kuten kihti, ovat kuitenkin yleisempiä miehillä.

Artriitti aiheuttaa nivelkipua
Artriitti on yleisempi naisilla kuin miehillä.

2. Mitkä tekijät sitä aiheuttavat?

Tietyntyyppisiin niveltulehduksiin löytyy oma syynsä. Tiedetään esimerkiksi se, että jotkut infektiot voivat saada tämän vaivan puhkeamaan. Näitä infektioita ovat tuberkuloosi, tippuri ja borrelioosi.

Sama koskee kihtiä, joka on seurausta liiallisesta niveliin kertyvästä virtsahaposta. Samalla on tärkeää huomioida, että ammattikin voi olla laukaiseva tekijä, sillä esimerkiksi samassa asennossa pysyminen tuntien ajan voi johtaa artriittiin vuosien myötä.

3. Mitkä ovat sen tyypillisimmät oireet?

Artriitti ilmenee yleensä kipuna ja vaikeuksina liikuttaa tulehtunutta niveltä/niveliä. Toisinaan siihen liittyy myös alueen jäykkyyttä ja turvotusta. Artriitti voi vaikuttaa vain yhteen niveleen tai useisiin niveliin yhtä aikaa. Se voi lisäksi olla symmetristä tai epäsymmetristä.

Jokaisella muodolla on omat erityispiirteensä, ja oireiden kesto vaihtelee.  Esimerkiksi nivelreuma on artriitin symmetrinen muoto, joka vaikuttaa pieniin niveliin, kuten sormiin. Kihti puolestaan on sellainen artriitin muoto, joka vaikuttaa yleensä vain yhteen niveleen.

Kihti vaikuttaa yleensä erityisesti miesten jalkoihin
Kihti on artriitin muoto, joka vaikuttaa yleensä erityisesti miesten jalkoihin.

Voiko sitä hoitaa?

Useimpiin artriitteihin ei ole parantavaa hoitoa. Joihinkin kyllä löytyy hoito, kuten niihin jotka liittyvät infektioon, sillä infektion hoitaminen pysäyttää artriitin. Jos artriittia ei voi kokonaan parantaa, sen oireita voidaan lievittää tietyillä hoidoilla.

Potilaat voivat esimerkiksi käyttää tulehduskipulääkkeitä turvotuksen vähentämiseen ja kivun lievittämiseen. Ne ovat lähes aina hoidon ensimmäinen askel. On tärkeää tietää, että kaikki hoidot voidaan yksilöidä ja mukauttaa sen perusteella, minkä tyyppisestä artriitista on kyse.

Jos sinulla esiintyy niveloireita ja uskot sen johtuvan nivelten tulehduksesta, mene lääkäriin. On hyvä selvittää vaivan syy ja laatia juuri omiin tarpeisiisi mukautettu hoitosuunnitelma. Voit kysyä lääkäriltä samalla myös muita kysymyksiä tästä yleisestä, mutta usein väärinymmärretystä vaivasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.