Logo image
Logo image

Voiko salaattitee auttaa nukkumaan paremmin?

4 minuuttia
TikTok on jo usean viikon ajan jakanut videota, jonka sanotaan paljastavan lääkkeen unettomuutta vastaan: salaattitee. Toimiiko se todella?
Voiko salaattitee auttaa nukkumaan paremmin?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Voiko salaattitee auttaa nukkumaan paremmin? TikTok-videon terveysvinkki väittää, että tämä juoma on ihanteellinen keino taistella unettomuutta vastaan. Itse asiassa, ennen kuin siitä tuli trendi, salaattitee oli jo tunnettu lääke populaarikulttuurissa.

Sen kannattajien mukaan tämän teen nauttiminen noin 30–40 minuuttia ennen nukkumaanmenoa voi edistää parempaa unen laatua. Hashtagilla #saladwater tämä video on saavuttanut yli 12 miljoonaa katselukertaa.

Mutta mitä tiede asiasta sanoo? Toimiiko se todella? No, toisin kuin monet muut TikTokin trendit, jotkut tieteelliset tutkimukset ovat varmistaneet salaattiteen positiiviset vaikutukset uneen ja nukahtamiseen liittyen. Siitä huolimatta se ei ole “maaginen” juoma, kuten jotkut haluaisivat uskoa. Tutkitaanpa asiaa hieman tarkemmin.

Salaattitee parantaa unen laatua. Mitä tiede sanoo?

Kansanlääketieteessä salaattiteetä on käytetty vuosikymmeniä parantamaan unen laatua. TikTok-video muistutti meitä tästä infuusiosta, ja tuhannet ihmiset ympäri maailmaa päättivät kokeilla sitä. Tietenkin, kuten muidenkin kotihoitojen kanssa, mielipiteet sen vaikutuksista jakautuvat.

Vaikka monet käyttäjät väittävät, että se todella toimii, tieteelliset todisteet sen tehokkuudesta ovat rajallisia. Tältä osin Food Science Biotechnology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että jotkin salaattilajikkeet, erityisesti punainen romainesalaatti, parantavat unen laatua ja auttavat nukahtamaan nopeammin.

Erityisesti joillakin fytokemiallisilla yhdisteillä, kuten laktusiinilla, laktukopriinilla, triterpenoideilla ja saponiineilla, havaittiin olevan positiivinen vaikutus uneen ja nukahtamiseen. Niiden uskotaan toimivan luonnollisina rauhoittajina, mutta niiden mekanismi ei ole vielä täysin selvä.

Nämä tulokset ovat kuitenkin kiistautuneet, ei vain tutkimuksessa käytetyn menetelmän vuoksi, vaan myös siksi, että testi tehtiin hiirillä. Aluksi jyrsijöille annettiin annos pentobarbitaalia – rauhoittavaa – pian sen jälkeen, kun heille oli annettu uutetta suun kautta.

Tutkimuksessa ei siis määritetty, voisiko tämä vihannes todella lyhentää hiirten nukahtamisaikaa. Sen tarkoituksena oli vertailla vihreän ja punaisen lehtisalaatin uneen vaikuttavia ominaisuuksia.

Tämä on myös kiistanalaista, kun sitä käytetään perustelemaan salaattiveden vaikutuksia, koska tutkimuksessa käytettiin uutetta eikä kotitekoista juomaa. Lisäksi, koska se tehtiin hiirillä, se ei välttämättä toimi samalla tavalla ihmisillä.

Yhteenvetona voidaan todeta, ettei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä tukea.

Salaattiteen tai salaattiveden ominaisuudet ovat peräisin suurelta osin suositusta kirjallisuudesta. On kuitenkin tosiasia, että tämä vihannes sisältää ainesosia, joilla on tulehdusta, kipua lievittävää ja antioksidanttipotentiaalia, jotka ovat hyödyllisiä terveydelle.

Some figure
Punainen romainesalaatti on lajike, jolla on parhaat ominaisuudet vaikuttaa unen laatuun; eläintesteissä on saatu lupaavia tuloksia.

Lue myös: Vaivaako unettomuus? Kokeile näitä vinkkejä

Onko salaattiveden nauttimisessa riskejä?

Vaikka ei ole todisteita siitä, että salaattivesi auttaisi nukahtamaan, se on vaaraton juoma useimmille ihmisille. Siksi ne, jotka haluavat kokeilla sitä, voivat tehdä sen ongelmitta.

On kuitenkin otettava huomioon, että se on neste. Nestettä ei kannata juoda suuria määriä ennen nukkumaanmenoa, koska se voi lisätä tarvetta käydä vessassa keskellä yötä, mikä itsessään häiritsee unta.

Tietysti, kuten muutkin vihannekset, se tulee pestä hyvin ennen syömistä. Lisäksi sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriisi, jos käytät lääkkeitä tai jos sinulla on diagnosoitu sairaus. Näissä erikoistapauksissa ei aina ole suositeltavaa niellä luonnollisia lääkkeitä.

Kuinka valmistaa salaattiteetä?

Tässä vaiheessa on syytä mainita, että TikTok-video ehdottaa salaattiteen tai salaattiveden valmistamista jäävuorisalaatilla. Edellä mainitun tutkimuksen perusteella olisi kuitenkin parasta käyttää roomansalaattia. Joka tapauksessa voit kokeilla kumpaa tahansa.

Ainesosat

 • 3 tai 4 lehteä luomu-roomansalaattia
 • Hunajaa ja sitruunaa maun mukaan (valinnainen)
 • 1 kupillinen vettä (250 ml)

Valmistus ja nauttiminen

 1. Aseta salaatinlehdet ja vesi kattilaan, ja anna niiden kiehua miedolla lämmöllä 3–5 minuuttia.
 2. Ota kattila pois lämmöltä, peitä kannella ja anna hautua 10 minuuttia.
 3. Siivilöi sen jälkeen siivilän läpi ja nauti.
 4. Vaikka ehdotus on juoda se 30-40 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, on suositeltavaa tehdä se vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Mitä muuta voit tehdä nukkuaksesi paremmin?

Jos haluat kokeilla salaattiteen vaikutusta uneen, voit huoletta tehdä niin! On kuitenkin muitakin hyödyllisiä strategioita, joilla edistetään laadukkaampaa unta – kokeile seuraavia:

 1. Varmista puhdas ja mukava ympäristö hyvän unen takaamiseksi.
 2. Vältä altistumista ärsyttäville valoille ja äänille.
 3. Pidä tekniset laitteet poissa makuuhuoneesta, koska ne häiritsevät untasi.
 4. Säilytä terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio.
 5. Harrasta liikuntaa, mutta vältä sitä juuri ennen nukkumaanmenoa.
 6. Kokeile rentouttavia aromaterapiaistuntoja – jotkut tuoksut, kuten laventeli, voivat auttaa.
 7. Harjoita rentoutustekniikoita, kuten joogaa, pilatesta, meditaatiota tai käy kuumassa kylvyssä – tämä auttaa vähentämään jännitystä, joka voi vaikuttaa uneen.
 8. Yritä ylläpitää säännöllisiä uniaikatauluja.
 9. Jos kärsit unettomuudesta tai muusta unihäiriöstä, ota yhteyttä lääkäriisi.
Some figure
Unettomuuden vuoksi sinun on sovellettava erilaisia ​​​​toimenpiteitä unen laadun parantamiseksi. Pelkkä luontaishoitoon luottaminen ei riitä.

Lue myös: Stressistä johtuva unettomuus: mitä sille voi tehdä?

Mitä sinun tulisi muistaa salaattiteen vaikutuksista uneen?

Vaikka se on suosittu lääke, ei ole todisteita siitä, että salaattitee tai salaattivesi olisi toimiva apu unettomuuteen. On tärkeää juoda sitä kohtuudella, muuten sillä voi olla päinvastainen vaikutus, koska se lisää tarvetta käydä vessassa yöllä. Tämä valmiste on yleensä turvallinen eikä sillä ole sivuvaikutuksia. Anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että se saattaa toimia, mutta tutkijat eivät ole vielä varmoja. Toistaiseksi monet suosittelut selittyvät sen lumelääkevaikutuksella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Jo K, Kim S, Ahn Y, Suh HJ. Effects of Green Lettuce Leaf Extract on Sleep Disturbance Control in Oxidative Stress-Induced Invertebrate and Vertebrate Models. Antioxidants (Basel). 2021;10(6):970. Published 2021 Jun 17. doi:10.3390/antiox10060970
 • Kim HD, Hong KB, Noh DO, Suh HJ. Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep. Food Sci Biotechnol. 2017;26(3):807-814. Published 2017 May 29. doi:10.1007/s10068-017-0107-1
 • Kim, M. J., Moon, Y., Tou, J. C., Mou, B., & Waterland, N. L. (2016). Nutritional value, bioactive compounds and health benefits of lettuce (Lactuca sativa L.). In Journal of Food Composition and Analysis (Vol. 49, pp. 19–34). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.03.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.