Ruoan lumevaikutus

Monet viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että lääkkeiden lisäksi myös ruoalla voi olla lumevaikutusta. Jos ihminen uskoo, että ruoka vaikuttaa häneen tietyllä tavalla, niin se todennäköisesti vaikuttaakin.
Ruoan lumevaikutus

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ruoan lumevaikutus on melko uusi tutkimusaihe. Tutkijat ovat alkaneet ymmärtää, missä määrin elintarvikkeet voivat vaikuttaa terveyteen ja sairauksiin. Ja vaikka syömämme ruoka todella vaikuttaa hyvinvointiimme ja terveyteemme, totuus on, että myös jotkut ruokaan liittyvät uskomukset vaikuttavat niihin.

Joitakin ruokia mainostetaan ikään kuin taianomaisina. Toisten ruokien kohdalla taas sanotaan, että niillä on erityisiä vaikutuksia tiettyihin elimiin tai tietyn kehonosan terveyteen. Ja nuo vaikutukset näyttävätkin toteutuvan joidenkin ihmisten kohdalla.

Nämä vaikutukset, sekä taianomaiset että täsmälliset, ovat saaneet aluille puheet ruoan lumevaikutuksesta. Onko mahdollista, että ruoalla voi olla samanlainen vaikutus kuin lumelääkkeillä? Tutkitaanpa asiaa enemmän.

Onko ruoan lumevaikutus yhtä todellinen kuin lääkkeiden lumevaikutus?

Lumevaikutus

Lumevaikutus on ollut tiedossamme jo 1800-luvulta lähtien, brittiläisen lääkärin John Haygarthin ansiosta. Siitä lähtien asiantuntijat ovat käyttäneet tietoa hyväkseen systemaattisesti, sekä uusien lääkkeiden testaamisessa että itse hoitona. Lumevaikutus on sellainen, että henkilö ottaa lääkkeen (yleisesti ottaen kyse on lääkkeestä) ja uskoo se olevankin juuri sitä, mitä hänelle sanotaan sen olevan. Lumelääke ei kuitenkaan olekaan tuota lääkettä vaan jotain muuta. Lumevaikutus tapahtuu, kun henkilö siitä huolimatta huomaa parannuksen olossaan tai sairaudessaan.

Nykyään tiedämme, että kalliit lumelääkkeet ovat tehokkaampia kuin halvat lumelääkkeet. Itse asiassa, vaikka kyseessä olisi vain sokerista valmistettu “lääke”, sokeripilleri, se on tehokkaampi, jos se on kallis. Samoin tutkijat ovat havainneet, että punaisilla pillereillä on parempi vaikutus kuin sinisillä.

Lumevaikutusta pidettiin pitkään suggestion tai “väärien lääkkeiden” seurauksena. Myöhemmin, nykyaikaisten työkalujen ansiosta, tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että lumelääke ihan oikeasti aiheuttaa positiivisia muutoksia aivoissa. Tämä taas auttaa ihmisiä paranemisessa.

Tutkimukset ruoan lumevaikutuksesta

Ruoan lumevaikutus onkin sitten uudempi tutkimusalue kuin lääkkeiden lumevaikutus. Yksi sen pioneereista on tohtori Alia Crum, joka toimii kliinisenä psykologina ja tutkijana Columbia Business School -oppilaitoksessa. Yksi hänen tunnetuimmista kokeiluistaan liittyy kaloreihin.

Tässä kokeilussa kerrottiin yhdelle vapaaehtoisryhmälle, että jokainen osallistuja saisi juodakseen 640 kaloria sisältävän pirtelön. Toisen ryhmän osallistujille kerrottiin, että pirtelön kalorimäärä oli 140. Tosiasiassa kaikki vapaaehtoiset kummassakin ryhmässä saivat ihan samanlaisen pirtelön, jossa oli 340 kaloria. Ne, jotka uskoivat pirtelössä olevan paljon kaloreita, tunsivat nopeasti olevansa täynnä. Toisen ryhmän osallistujat taas alkoivat tuntemaan nälkää hyvin pian.

Muut vastaavanlaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisten kehonpaino voi jopa pudota tai nousta tällaisten uskomusten takia. Monet aiheesta tehdyt tutkimukset osoittavat, että ruoalla saattaa todellakin olla lumevaikutus. Ihmisten vakaa usko siihen, että ruoka aiheuttaa odotetun vaikutuksen, aiheuttaa taas sen, että lumevaikutus käy toteen.

Lumevaikutuksen vahvuus

Viime vuosien edistykset ruoan lumevaikutuksen tutkimuksissa ovat antaneet kiehtovia tuloksia. Yksi mielenkiintoisimmista havainnoista on se, että tämä vaikutus ei ole vain psykologinen. Itse asiassa se vaikuttaa myös biokemiallisella ja molekyylitasolla.

Leidenissä, Saksassa järjestetyssä lumevaikutusta käsittelevässä maailmanlaajuisessa konferenssissa esitettiin hätkähdyttäviä magneettikuvia (MRI). Kuvat osoittivat, miten potilaan jotkut aivoalueet aktivoituvat kun tämä ottaa sokeripillerin, jonka lääkäri annostelee oikeana lääkkeenä.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Kuinka aivojen palkitsemisjärjestelmä toimii?

Molekyylibiologi Kathryn T. Hall sekä Harvard Medical Schoolin lumelääketutkimusohjelman vetäjä Ted J. Kaptchuk ovat aihealueen edistyneimpiä tutkijoita. Heidän tutkimuksessaan todetaan:

Mutaatiot katekoli-O-metyylitransferaasientsyymissä (COMT) määrittävät millainen lumevaikutuksen reaktio tulee olemaan.

Vaikutukset ruokavalioon

Meillä on vielä pitkä matka edessä ymmärtääksemme lumevaikutusta täysin. Tyypillisesti lääkekokeiluissa lumelääkkeet toimivat noin kolmanneksella vapaaehtoisista. Tämä tarkoittaa sitä, että lumevaikutus on todellinen. Tutkijoilla on kuitenkin vielä paljon tutkittavaa aiheeseen liittyen.

Mitä tulee ruoan lumevaikutukseen, voimme varmasti todeta, että meille ihmisille ruoka ei ole vain syötyjen ruoka-aineiden summa. Syömiseen liittyy paljon symboliikkaa, ja siksi ihmisillä on niin paljon erilaisia uskomuksia ja tunteita ruokaa kohtaan.

Samasta syystä, kuten tohtori Alia Crum on osoittanut, ruoan vaikutus kehoomme riippuu paljon noista tunteista ja uskomuksista. Jos uskomme, että jokin ruoka vahingoittaa meitä, se todennäköisesti tulee vahingoittamaankin. Jos uskomme, että jokin ruoka tuo meille terveyttä tai vaikkapa lohtua, niin se varmasti tuokin sitä. Kaikki osoittaa siihen, että ruoan lumevaikutus on todellista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Finniss DG, Kaptchuk TJ, Miller F, Benedetti F. Biological, clinical, and ethical advances of placebo effects. Lancet. 2010;375(9715):686–695. doi:10.1016/S0140-6736(09)61706-2
  • Ordi HG., El empleo de la técnica de sugestión e hipnósis en el control y reducción del dolor: implicaciones para la psicooncología. Psicooncologia, 2005.
  • Potthoff, J., Jurinec, N., & Schienle, A. (2019). Placebo Effects on Visual Food Cue Reactivity: An Eye-Tracking Investigation. Frontiers in Psychiatry10. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2019.00525
  • Hall KT, Loscalzo J, Kaptchuk TJ. Genetics and the placebo effect: the placebome. Trends Mol Med. 2015;21(5):285–294. doi:10.1016/j.molmed.2015.02.009

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.