Logo image
Logo image

Näillä vinkeillä saat nuoret ja virkeät aivot

2 minuuttia
Jotta aivot pysyisivät nuorina ja virkeinä pidempään, on oleellista parantaa elämänlaatua. Tämän saavuttamiseksi aivot on pidettävä aktiivisena ja niitä on ravittava kunnolla.
Näillä vinkeillä saat nuoret ja virkeät aivot
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nuoret ja virkeät aivot mahdollistavat paremman muistin ja selkeän ajattelun, mutta vanhetessa aivojen kyvyt heikkenevät. Kun ikää tulee lisää, asiat unohtuvat herkemmin ja niitä on vaikeampi palauttaa mieleen. Kaikkea tätä voi onneksi hidastaa tietyillä tavoilla.

Liikunta on oleellista neuroplastisuuden kannalta

Neuroplastisuus tarkoittaa aivojen kykyä muuttua ja mukautua ympäristöön. Tämä tapahtuu sen ansiosta, että neuronit kykenevät uusiutumaan ja luomaan uusia yhteyksiä.

Kuinka liikunta sitten edistää neuroplastisuutta?

Liikkuessa veren virtaus aivoissa lisääntyy, kuten myös veren ja verisuonten määrä. Tämä lisää aivojen hapen- ja glukoosinsaantia, eli aivot saavat enemmän solujen kasvua edistäviä ravintoaineita.

Kaikki tämä parantaa kognitiivisia prosesseja, joita ovat:

 • Keskittyminen
 • Havainnointi
 • Muisti
Some figure

Nuoret ja virkeät aivot mindfulnessin avulla

Mindfulness on tärkeää aivojen nuorekkuuden ja vireyden kannalta. Tällä harjoituksella on monia hyötyjä, muun muassa stressin alentaminen. Vaikka pienet määrät stressiä eivät ole haitaksi, toistuva stressi aiheuttaa vahinkoa aivoissa.

Ongelma stressissä on se, että se vaikuttaa aivoihin hyvin vakavalla tavalla. Stressaantuneena kortisolitasot nousevat, mikä aiheuttaa muistihäiriöitä. Jos stressistä tulee kroonista, neuronit voivat vaurioitua pysyvästi.

Kun aivoihin kulkeutuu suuri määrä kortisolia, se vaikuttaa haitallisesti neuronien välisiin yhteyksiin. Jos stressiä ei saada hallintaan ajoissa, neuronit voivat kuolla. Tämä vaikuttaa merkittävällä tavalla muistiin.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Illalla lukemisen hyödyt aivoille

Pidä aivot aktiivisena

Saadaksesi nuoret ja virkeät aivot, edellä mainittujen vinkkien lisäksi on tärkeää pitää mieli aktiivisena. Tämä onnistuu tekemällä harjoituksia ja panemalla käytäntöön useita eri tapoja:

 • Yritä muistaa puhelinnumeroita: Vaikka tätä taitoa ei nykyään juuri tarvita, se on hyvä harjoitus muistin treenaamiseksi. Voit myös yrittää palauttaa mieleen muitakin asioita, kuten ostoslistaa tai lähialueen kadunnimiä.
 • Opettele jotain uutta: Uusi kieli, uusi sana jne. Joka päivä voi opetella jotain uutta. Valitse sellainen asia, joka sopii sinulle ja sinun mieltymyksiisi.
 • Lue kirjoja: Lukeminen on hyväksi mielikuvitukselle ja se hyödyttää aivoja suuresti. Kun totut lukemiseen, huomaat lukevasi yhä nopeammin. Lukeminen on hyvin miellyttävää puuhaa.
 • Kirjoita päiväkirjaa: Myös kirjoittaminen pitää aivot virkeinä. Ei ole väliä mitä tai mihin kirjoitat; tärkeää on pitää tätä tapaa yllä.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Aivoille haitallisia aineita, joiden syöminen tulisi lopettaa

Nuoret ja virkeät aivot ruokailutottumuksilla

Some figure

Jos haluat nuoret ja virkeät aivot, tarkkaile ruokavaliotasi. Aivot käyttävät glukoosia pääenergianlähteenään, joten on tärkeää syödä riittävästi hiilihydraatteja, vitamiineja ja proteiinia.

Riittämätön välttämättömien ravintoaineiden saanti voi vaikuttaa haitallisesti hermostoon. Kehno ruokavalio, josta puuttuu tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja, voi aiheuttaa alakuloa, keskittymiskyvyn puutetta, hermostuneisuutta tai väsymystä. Tästä syystä tulisi syödä aina kunnolla.

Kaiken edellä mainitun lisäksi on muistettava myös se, että saadakseen nuoret ja virkeät aivot tulisi välttää huolehtimista, ahdistusta ja pessimististä ajattelua. Negatiiviset ajatukset voivat johtaa stressiin ja ahdistukseen.

Hyvinvoinnin ja tyyneyden tavoittelu sekä tietyt aktiviteetit, jotka voivat auttaa pysymään aktiivisena ja terveenä, ovat tärkeitä aivoille. Vaikka vuosien vierimistä ei voi pysäyttää, on silti omissa käsissäsi tehdä tiettyjä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ikääntyessä.

Älä odota tiettyä ikää pannaksesi nämä vinkit käytäntöön. Voi nimittäin olla, että silloin ne eivät enää tehoa. Aloita jo nyt.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2421
 • Hötting, K., & Röder, B. (2013). Beneficial effects of physical exercise on neuroplasticity and cognition. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 37(9), 2243-2257.
 • Hölzel, B. K., Carmody, J., Vangel, M., Congleton, C., Yerramsetti, S. M., Gard, T., & Lazar, S. W. (2011). Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density. Psychiatry research: neuroimaging, 191(1), 36-43.
 • Dauncey, M. J. (2012). Recent advances in nutrition, genes and brain health. Proceedings of the Nutrition Society, 71(4), 581-591.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.