Itselääkitys ja sen terveysriskit

Itselääkitys antibiooteilla on suuressa nousussa. Jotkut maat osoittavat sitä myöten erittäin epäsuotuisaa antibiootin vastustuskykyä, varsinkin avohoidossa hoidettavien bakteeritautien kohdalla.
Itselääkitys ja sen terveysriskit

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Itselääkitys on lääkkeiden käyttöä ilman reseptiä ja siten ilman lääketieteellistä väliintuloa. Huolestuttavaa on se, että lääkkeiden saamisesta on tulossa helpompaa, joko alhaisempien hintojen tai niiden nettisaatavuuden johdosta.

Selkeyden vuoksi haluamme sanoa, että sanomalla “ilman lääketieteellistä väliintuloa”, tarkoitamme, että diagnoosissa tai reseptissä ei ole käytetty ammattilaisen väliintuloa, eikä hoitoa valvota. Tämä tapa kukoistaa tällä hetkellä yhä enemmän; joissakin maissa enemmän kuin toisissa. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan tajua, kuinka paljon he vahingoittavat itseään ja muuta väestöä itselääkityksellä.

Ilman reseptiä saatavia lääkkeitä voidaan käyttää vähäisten oireiden, kuten päänsäryn, kuumeen ja nuhan hoitoon. Niitä voidaan kuitenkin käyttää vain tiettyyn pisteeseen asti ja rajoitetun ajan. Sinun täytyy käydä lääkärissä, mikäli oireet pysyvät pidempään.

Tässä artikkelissa tarkastelemme itselääkityksen vaaroja sekä joitakin terveellisiä vaihtoehtoja.

Itselääkitys kivunlievittäjillä

Itselääkitys on vakava ongelma.

Kipulääkkeet ja antibiootit ovat yleisimmin väärinkäytettyjä lääkkeitä.

Valitettavasti näiden lääkkeiden käyttöön perustuvat arviot osoittavat väestön massiivisen altistumisen kipulääkkeille kaikissa ikäryhmissä ja monenlaisten sairauksien kohdalla. Kun käytät näitä lääkkeitä liikaa umpimähkään tai ilman asiantuntijan valvontaa, voi niillä olla vakavia vaikutuksia munuaisiin sekä ruoansulatusjärjestelmään ja ne voivat johtaa vatsahaavoihin ja jopa maksakirroosiin.

Erittäin vaarallinen itselääkityksen muoto: antibiootit

Valitettavasti antibiootteja ostavat tai käyttävät joskus ihmiset, joilla ei ole edes lääketieteellistä diagnoosia niiden käytön oikeuttamiseksi. Monissa tapauksissa ihmiset pyytävät jopa tunnettuja lääkkeitä nimeltä.

Itselääkitys antibiooteilla on suuressa nousussa monissa maissa. Sen seurauksena ihmiset osoittavat erittäin epäsuotuisaa antibiootin vastustuskykyä, varsinkin avohoidossa hoidettavien bakteeritautien kohdalla. Tämä on hyvin vaarallista, sillä se tarkoittaa sitä, että näiden lääkkeiden liiallinen käyttö tekee bakteereista vastustuskykyisiä antibiooteille ja siten myös tiettyjen sairauksien hoidosta mahdotonta.

Älä ota antibiootteja ilman lääkärin valvontaa. Niiden umpimähkäinen käyttö aiheuttaa vaaran koko maailman väestön terveydelle.

Muita tapauksia

Tässä on myös muita lääke- ja lisäravinneryhmiä, joita monet ihmiset ottavat ilman lääkinnällistä ohjeistusta:

 • Ulkoiset antiseptit
 • Vitamiinit ja mineraalilisät
 • Virusten vastaiset lääkkeet ja yskänlääkkeet
 • Ruoansulatuslääkkeet, laksatiivit, antasidit ja antilatulentit aineet

Haluamme kuitenkin painottaa tässä artikkelissa kaikista tärkeintä asiaa, eli antibioottien käyttöä.

Antibioottien vastustuskyky

Itselääkitys, etenkin antibioottien ottaminen ilman reseptiä, on vakava ongelma.

Antibioottien vastustuskyky on tällä hetkellä maailmanlaajuinen kriisi. Olet luultavasti kuullut siitä, mutta et välttämättä ole tietoinen ongelman suuruudesta.

Kun bakteerit muuttuvat vastustuskykyisiksi antibiootteja vastaan, johtuu se siitä, että antibiootit eivät ole enää tehokkaita kyseistä bakteeria vastaan. Nämä mikrobit kehittävät siten useita mekanismeja puolustaakseen itseään annetulta lääkkeeltä.

Mikä sitten on ongelmana? Miksi emme voi vain käyttää jotakin eri lääkettä, kun toinen lääketyyppi ei enää toimi?

Tämä onkin nykyinen ratkaisu. Tämä kuitenkin synnyttää muita ongelmia, kun alamme käyttää uusia antibiootteja ja bakteerit tulevat vastustuskykyisiksi myös niille. Ongelmana on se, että meillä ei ole riittävästi antibioottivaihtoehtoja ja ne saattavat loppua kokonaan.

Uusien lääkkeiden kehittäminen on pitkä, monimutkainen ja todella kallis prosessi. Tästä syystä on todella tärkeää olla käyttämättä itselääkitystä sekä noudattaa lääkärin neuvoja.

Lue myös: Laajakirjoiset antibiootit: toiminta ja käyttö

Itselääkitys ja sen terveysriskit

Itselääkitys ilman lääketieteellistä väliintuloa luo myös useita terveysriskejä, joista ihmiset eivät useimmissa tapauksissa ole edes tietoisia. Niiden joukossa ovat muun muassa:

 • Myrkytys.
 • Tehottomuus, koska niitä käytetään väärin. Tämä on hyvin yleistä antibioottien kohdalla, joita käytetään virusta vastaan.
 • Riippuvuus, kuten voi tapahtua bentsodiatsepiinin kohdalla.
 • Vakavien kliinisten prosessien naamioiminen.
 • Henkilökohtainen antibioottien vastustuskyky, kuten olemme jo selittäneet yllä.

Yhteenveto

Käy lääkärissä tai apteekissa, jos sinulla on kysymyksiä lääkityksestä. Älä ota mitään lääkkeitä, jotka vaativat reseptin niiden käyttämiseksi, ellei lääkäri määrää sinulle sellaista hoitoa.

Käy aina lääkärissä ilman reseptiä saatavien lääkkeiden oikeanlaisen käytön takaamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tobón Marulanda, F. Á. (2002). Estudio sobre automedicación en la Universidad de Antioquia, Medellín, Colombia. Iatreia.
 • Ras Vidal, E., & Moya Ortiz, P. (2005). Prescripción médica o automedicación. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1157/13079153
 • Wirtz, V. J., Dreser, A., & Leyva, R. (2009). El debate sobre la automedicación. Salud Pública de México. https://doi.org/10.1590/s0036-36342009000300004
 • Galán, T. A. (1999). El rol del farmacéutico en automedicación . Uso de medicamentos : análisis desde la experiencia en España. Pharmaceutical Care España.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.