Voiko ruokasoodaa ottaa raskauden aikana?

Natriumvetykarbonaatti auttaa vähentämään närästystä, hoitamaan suun haavaumia ja vähentämään vähäisiä kurkkukipuja, mutta voiko sitä ottaa raskauden aikana?
Voiko ruokasoodaa ottaa raskauden aikana?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Daniela Andarcia

Viimeisin päivitys: 05 helmikuuta, 2023

Raskaana olevilla naisilla on usein kysymyksiä ruoasta ja lääkkeistä, joita he voivat syödä ja ottaa, etenkin silloin kun he kokevat yleisiä epämukavuutta, kuten närästystä ja refluksia. Natriumvetykarbonaatti tunnetaan luonnollisena vaihtoehtona mahahappojen rauhoittamiseksi, mutta voiko ruokasoodaa ottaa raskauden aikana?

Journal of Medical Toxicology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että ruokasooda on antasidi, joka pystyy neutraloimaan mahanesteen happamuutta ja siten parantamaan närästysoireita. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin mitä natriumvetykarbonaatti on, mitä hyötyä siitä on ja liittyykö sen käyttöön riskejä raskauden aikana.

Mikä on natriumvetykarbonaatti?

Natriumvetykarbonaatti on valkoinen kiteinen yhdiste, jolla on hieman emäksinen maku. Sitä löytyy luonnosta mineraalilähteisiin liuenneena, ja sen käyttötarkoitukset ovat niin monipuoliset, että ne vaihtelevat ruoanlaitosta siivoamiseen ja henkilökohtaiseen hygieniaan.

Natriumvetykarbonaatti tai natriumbikarbonaatti, joka tunnetaan myös ruokasoodana, voi toimia antasidina, antiseptisenä aineena, joka hoitaa suun haavaumia ja kipulääkkeenä, joka vähentää lieviä kurkkukipuja. Sitä käyttävät laajalti myös urheilijat, jotka haluavat parantaa suorituskykyään intensiivisen harjoittelun aikana.

Tämä tuote on vesiliukoinen, joten sitä on helppo käyttää. Sitä tarvitsee vain laimentaa yksi teelusikallinen puoleen lasilliseen vettä. Odota, kunnes kuohuminen häviää ja juo sitten. On kuitenkin aina suositeltavaa neuvotella ruokasoodan käytöstä asiantuntijan kanssa, olitpa raskaana tai et.

Ruokasooda.
Ruokasoodan käyttötarkoitukset vaihtelevat närästyksen hoidosta kodin siivoamiseen.

Ruokasoodan käytön edut

Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ruokasoodan nauttiminen synnytyksen alettua lisää alatiesynnytyksen mahdollisuuksia. Tämä voi estää mahdollisen suunnittelemattoman keisarinleikkauksen joko kroonisista tai kiireellisistä synnytyssyistä.

Tutkimuksessa oli mukana 300 naista, joista 200 sai oksitosiinia supistusten nopeuttamiseksi. Muut 100 saivat oksitosiinia ja natriumvetykarbonaattia.

Jälkimmäiset päätyivät 17 % todennäköisemmin alatiesynnytykseen. Tämä johtuu siitä, että ruokasooda voi kontrolloida kohdun happamuutta, mikä helpottaa luonnollista synnytystä. Tämän prosessin luontaiset mekanismit eivät ole selviä, mutta luvut ovat mielenkiintoiset.

Suosittelevatko ammattilaiset ruokasoodaa raskauden aikana?

Yllä olevasta huolimatta ammattilaiset eivät suosittele ruokasoodan ottamista raskauden tai imetyksen aikana. Syynä on se, että ei ole tarpeeksi tieteellistä näyttöä sulkea pois mahdolliset riskit äidin ja vauvan terveydelle.

Tämä suositus sisältää bikarbonaattia sisältävien antasidien käytön, koska ne voivat aiheuttaa nesteen kertymistä ja nostaa verenpainetta korkean natriumpitoisuutensa vuoksi. On syytä muistaa, että raskauteen liittyvä verenpainetauti on vakava ja se voi laukaista verenmyrkytyksen, tilan, joka vaarantaa sikiön hengen.

Best Practice and Research Clinical Gastroenterology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa puolestaan todetaan, että natriumbikarbonaattia ei tule käyttää raskauden aikana. Tämä johtuu sen mahdollisista teratogeenisista vaikutuksista, joten se voi aiheuttaa sikiön epämuodostumia.

Ruokasoodan käytön haitat raskauden aikana

Kuten huomaat, natriumvetykarbonaattia ei siis suositella raskauden aikana. Itse asiassa sillä on useita haitta- tai sivuvaikutuksia:

  • Se nostaa verenpainetta ja edistää nesteen kertymistä. Ruokasooda sisältää suolaa, joka voi nostaa verenpainetta ja aiheuttaa useita terveysongelmia vauvalle ja äidille. Suola voi muun muassa aiheuttaa nesteen kertymistä jaloissa ja käsissä. Nämä ovat turvotusta, jotka voivat hidastaa verenkiertoa ja vähentää hapen pääsyä kudoksiin.
  • Epämukavuus vatsassa. Tämän yhdisteen tiedetään myös aiheuttavan vatsavaivoja, kuten kipua, ilmavaivoja ja kouristuksia. Se voi myös aiheuttaa lisääntynyttä janon tunnetta. Sen lisäksi se voi luoda rebound-efektin, eli se voi lisätä happamuutta entisestään.
  • Lääkkeiden yhteisvaikutus. Ruokasooda voi olla haitallista, jos sitä käytetään tiettyjen lääkkeiden kanssa. Tämä koskee sienilääkkeitä, kalsiumvalmisteita ja litiumsuoloja. On myös otettava huomioon, että mahalaukun happamuuden vähentäminen, jos sitä ei kontrolloida, johtaa tiettyjen aktiivisten ainesosien ja ravintoaineiden vähäisempään sisällyttämiseen ruoansulatuksen aikana.
  • Systeeminen alkaloosi. Pitkäaikainen ja liiallinen natriumbikarbonaatin saanti voi nostaa kehon pH:ta ja aiheuttaa alkaloosia. Tämä on systeeminen muutos, joka voi johtaa usean elimen vajaatoimintaan ja jopa kuolemaan.
Nainen pohtii, voiko ruokasoodaa ottaa raskauden aikana.
Raskaudenaikainen happamuus on odotettavissa sisäelinten muutosten vuoksi. Ruokavalio on paras tapa hallita oireita.

Mitä pitää muistaa ruokasoodan käyttämisestä raskauden aikana?

Vaikka ruokasooda on yleisesti käytetty yhdiste, sen käyttöä tulee rajoittaa raskauden ja imetyksen aikana. Asiantuntijat sanovat, että ei ole tarpeeksi todisteita sen kulutuksen tukemiseksi ja sen riskien sulkemiseksi pois. Riskejä ovat kohonnut verenpaine, epämukava tunne vatsassa ja yhteisvaikutukset tiettyjen lääkkeiden käytön kanssa.

Eräässä tutkimuksessa sen kulutus kuitenkin yhdistettiin lisääntyneeseen alatiesynnytyksen mahdollisuuteen. Silloin sen nauttimisen tulee ehdottomasti olla ammattilaisen valvonnan määräyksestä ja alla. Samoin, jos haluat käyttää kalsiumkarbonaattia ja natriumbikarbonaattia sisältäviä lääkkeitä.

Jos lääkärisi antaa sen käyttöön luvan, on silti suositeltavaa tarkistaa pakkausseloste ja olla ottamatta sitä pidempään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.