15 vinkkiä matkustamiseen tulehduksellisen suolistosairauden kanssa

Matkalla kuin matkalla on tehtävä varotoimia, etenkin jos kärsii jostakin sairaudesta. Jatka lukemista niin kerromme, mitä tulee ottaa huomioon matkustettaessa tulehduksellisen suolistosairauden kanssa.
15 vinkkiä matkustamiseen tulehduksellisen suolistosairauden kanssa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kroonisesta sairaudesta kärsittäessä lomamatkat tulisi suunnitella aina huolella. Tämä pätee erityisesti tulehduksellisen suolistosairauden kohdalla. Jokaisella pienelläkin yksityiskohdalla on merkitystä. Täältä löydät vinkkejä matkustamiseen tulehduksellisen suolistosairauden kanssa.

Tässä sairaudessa ilmenee useita erilaisia oireita, kuten kipua, turvotusta, ummetusta ja ripuliaOireet aiheuttavat epämukavuutta, mikä saattaa stressata matkustamista lentokoneella tai maata pitkin.

Tämä ei tarkoita, että matkustamista tulisi välttää; on vain tehtävä tiettyjä varotoimia. Nämä vinkit tulehduksellisen suolistosairauden kanssa matkustamiseen voivat auttaa.

Mikä on tulehduksellinen suolistosairaus?

Tulehduksellinen suolistosairaus, joka tunnetaan lyhenteellä IBD, on krooninen sairaus. Se vaikuttaa paksusuoleen ja voi ilmetä kahdella tavalla:

Sen uskotaan johtuvan eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Näitä ovat fyysiset tekijät (suolen motiliteettiongelmat), neurologiset tekijät (häiriöt aivojen ja suolen vuorovaikutuksessa) ja psyykkiset tekijät (stressaavat tilanteet).

Vuoden 2017 katsauksen mukaan sen esiintyvyys on arviolta 0,3 % maailmanlaajuisesti. Lukemat vaihtelevat kuitenkin alueittain.

Lisäksi tulehduksellisen suolistosairauden oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen. Niitä voivat olla:

 • Ilmavaivat
 • Vatsakipu
 • Ulostamistiheyden muuttuminen
 • Vatsan pinkeys tai turpoaminen
 • Ulosteen koostumuksen vaihtelu (ripulia tai pieniä, kovia ulosteita)

Tulehduksellista suolistosairautta hoidetaan tavallisesti elämäntapamuutoksilla, erityisesti ruokavalion ja liikunnan osalta. Lisäksi siihen kuuluu yleensä tukiterapiaa stressin torjumiseksi sekä spasmolyyttisiä lääkkeitä ja prokineetteja. Nykyisin suositellaan myös probiootteja sekä biologista hoitoa.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Inkivääri-kamomillahauduke ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa

Vinkkejä matkustamiseen tulehduksellisen suolistosairauden kanssa

Tulehduksellisen suolistosairauden kanssa matkustettaessa rutiinissa tapahtuvat muutokset, stressi ja muut tekijät voivat pahentaa oireita. Tämän välttämiseksi ja matkasta nauttiaksesi kannattaa huomioida seuraavat vinkit.

1. Keskustele lääkärin kanssa

Tulehduksellinen suolistosairaus ei ilmene samaan tapaan kaikilla potilailla. On tärkeää tuntea jokaisen potilaan tila tapauskohtaisesti. Tämä edellyttää lääkärissä käyntiä sen hoitamiseksi yksilöllisesti.

Lääkärille tulisi ilmoittaa matkakohde, matkan kesto ja matkan arvioitu ajankohta, jotta hän voi antaa suosituksia lisähoidoista.

Ennen matkalle lähtöä kannattaa keskustella lääkärin kanssa omasta sairaudesta.

2. Valitse sairautta ajatellen ystävällinen kohde

Matkakohteen valinta on ratkaisevaa. Tulehduksellisen suolistosairauden kohdalla ystävällinen matkakohde tarkoittaa paikkaa, jossa on hyvät hygieniaolot eivätkä ruoka ja vesi aiheuta ongelmia.

3. Paikanna lähisairaalat

Kun kohde on valittu, ota selvää alueen terveydenhoitopalveluista. Selvitä, miten kaukana ne sijaitsevat, miten niihin pääsee ja mitä hoitovaihtoehtoja niissä on (lääketieteen erikoisalat).

4. Ota vakuutus

Paremman turvan saamiseksi yksi vaihtoehto on ottaa terveysvakuutus, joka kattaa ulkomailla annettavan hoidon mahdollisten sairaalahoidon kulujen, lääkkeiden, tutkimusten ja siirtojen osalta.

5. Suunnittele kaikki huolella

Kroonisesta sairaudesta kärsivien ihmisten tulisi aina suunnitella matkansa huolella. Valmistelut tulee aloittaa hyvissä ajoin ennakoiden niin paljon kuin mahdollista. Jos tiettyjä asioita ei ratkota jo alkuunsa, se voi haitata matkan kulkua.

Kuvittele esimerkiksi jokin häiriötekijä, joka saa unohtamaan lääkkeet. Tee suunnitellessasi lista ja tarkista puuttuvat ja valmiina olevat asiat.

6. Potilastiedot

Matkatavaroissa, mieluiten mukanasi kulkevassa laukussa, tulisi aina olla potilastiedot. Raportin tulisi sisältää tietoa potilaasta, sairaudesta, lääkkeistä ja hoitavan lääkärin yhteystiedot.

Tästä on hyötyä myös siinä tapauksessa, jos joudut selittämään, miksi mukanasi on tiettyjä lääkkeitä.

7. Pidä aina lääkkeet käsimatkatavaroissa

Myös lääkkeiden, erityisesti sairauden pahenemistapauksessa kiireellisesti tarvittavien lääkkeiden, tulisi aina olla käsimatkatavaroissa, ei koskaan matkalaukussa.

8. Kuljeta mukanasi riittäviä annoksia

Käytettäviä lääkkeitä tulee ottaa mukaan tarvittava määrä suhteessa matkan kestoon, ja kaiken varalta hieman ylimääräistäkin.

9. Perehdy lääkkeiden muihin kauppanimiin

On myös tärkeää selvittää käyttämiemme lääkkeiden nimet matkakohteessa. Vaikka lääkkeet onkin viisainta pitää mukana matkustettaessa, vaihtoehtoiset nimet on hyvä selvittää siltä varalta, että matkatavarat sattuvat katoamaan.

10. Selvitä matkan varrella olevat wc:t

Autolla matkustettaessa meidän on otettava huomioon mahdollinen vessataukojen tarve. Reitti on hyvä määritellä merkitsemällä ylös huoltoasemat, pysähdyspaikat tai moottoripyöräilijöille tarkoitetut levähdyspaikat.

11. Kiinnitä tarkoin huomiota ravintoon

Tulehduksellisen suolistosairauden kohdalla tulee kiinnittää erityistä huomiota ravintoon. Vaikka se ei aiheuta ongelmia joillekin potilaille, toiset ovat herkempiä.

Oman ruoan mukaan ottaminen ja valmistaminen ei aina ole mahdollista lomamatkalla. Kun syöt jossakin paikassa, kysy ruokalajeissa käytetyistä aineksista. Voi olla myös hyvä selvittää jo etukäteen, miten ravintolan tyypilliset ruoat on valmistettu.

Kofeiinin sekä maitotuotteiden kulutusta tulisi rajoittaa matkustettaessa, sillä ne voivat pahentaa oireita. Kuitua sen sijaan suositellaan syömään kohtuudella.

12. Vältä katuruokaa

Vaikka houkutus katuruoan syömiseen on suuri, sitä tulisi välttää useista syistä. Jotkut eksoottiset ruoat ovat kypsentämättömiä; myöskään hygieniasta ei ole takeita.

Tutkimukset osoittavat, että ruokaperäiset tartuntataudit ovat yksi yleisimmistä kansanterveydellisistä ongelmista maailmassa Maailman terveysjärjestön tietojen (WHO) mukaan. Ja tulehduksellisesta suolistosairaudesta kärsivät ihmiset voivat olla tässä suhteessa melko herkkiä.

Matkalla olisi hyvä välttää katuruokaa.

13. Juo pullovettä

Nesteytys on tärkeää, mutta veden tulisi mieluiten olla pullotettua, jotta se varmasti sopii ihmisen kulutukseen. Ei pidä unohtaa, että saastunut vesi aiheuttaa monia sairauksia.

14. Älä stressaa

Lomamatkaa suunnitellessa kuka tahansa voi stressaantua kaikista hoidettavista asioista: passi, liput, matkalaukut, lapset, lemmikkieläimet. Ja jos matkustat tulehduksellisen suolistosairauden kanssa, tähän voi lisätä vielä lääkkeet.

Sinun on kuitenkin pysyttävä rauhallisena, sillä ahdistus ja stressi voivat laukaista sairauden pahenemisvaiheen. On tärkeää hoitaa asiat murehtimatta, jotta mikään takapakki ei aiheuta myöhästymistä tai vielä pahempaa: johda matkan peruuntumiseen.

15. Käy lääkärissä palatessasi

Kotiin palattua on tärkeää käydä lääkärissä. Tarkoituksena on varmistaa, ettei sairaus ole pahentunut ja että kaikki on kunnossa.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Matkustussuosituksia diabetespotilaalle

Matkustamista ei tulisi lopettaa

Viimeinen suosituksemme on seuraava: vaikka sinulla olisi tulehduksellinen suolistosairaus, matkustamista ei sen takia pidä lopettaa. Se on krooninen sairaus, jonka kanssa on opittava elämään.

Kunhan sinulla ei ole kuumetta tai muita oireita, joiden vuoksi matkustamista olisi viisainta välttää, lomamatkalle lähteminen ja rutiineista irrottautuminen voi olla erittäin hyödyllistä ja auttaa jopa parantamaan elämänlaatua.

Kiinnitä tietysti huomiota mahdolliseen sairauden pahenemiseen. Tarvittavat varotoimet tekemällä voit kuitenkin minimoida sen ilmaantumisriskin tai haitat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cabezas Sánchez C. Enfermedades infecciosas relacionadas con el agua en el Perú. Simposio, Rev Peru Med Exp Salud Publica. 2018; 35(2): https://doi.org/10.17843/rpmesp.2018.352.3761.
 • Córdoba M, Del Coco V, Basualdo J. Agua y salud humana. Química Viva. 2010; 9(3): 105-119.
 • Oliva-Martínez M. Enfermedades infecciosas transmitidas por alimentos.Medimay. 2008; 14 (3): http://medimay.sld.cu/index.php/rcmh/article/view/327.
 • Ng S, Shi H, Hamidi N, et al. Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies. The Lancet. 2017; 390(10114): 2769-2778.
 • Yamamoto-Furusho J. Tratamiento de la enfermedad inflamatoria intestinal. Revista de Gastroenterología de México. 2012; 77(S1): 39-41.
 • Zúñiga Carrasco I, Caro Lozano J. Enfermedades transmitidas por los alimentos: una mirada puntual para el personal de salud. Enf Inf Microbiol. 2017; 37(3): 95-104.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.