Logo image
Logo image

Keltainen ripuli ja sen aiheuttajat

3 minuuttia
Ripuli on keltaista, mikäli ulosteessa on liian paljon rasvaa. On monenlaisia tekijöitä, jotka aiheuttavat keltaista ripulia. Jatka lukemista, niin kerromme aiheesta lisää tässä artikkelissa.
Keltainen ripuli ja sen aiheuttajat
Viimeisin päivitys: 14 kesäkuuta, 2022

Ripulin keltainen väri saattaa aluksi säikäyttää, etenkin jos sitä ilmenee lapsella. Keltainen ripuli voi kuitenkin johtua monista syistä. Joskus taustalla saattaa olla stressiä, ja tilanne palautuu normaaliksi kun stressaava vaihe on takanapäin. Joskus keltainen ripuli voi olla oire jostakin systeemisestä terveydentilasta, kuten haiman ongelmista.

Uloste on keltaista, kun siinä on runsaasti rasvaa eli paljon enemmän kuin pitäisi olla. Tämä on tulosta ruuan nopeasta kulusta suolistossa, jolloin ruuasta ei ole ehtinyt imeytyä tarpeeksi lipidejä.

Elimistö kuormittaa suoliston toimintaa rasvalla koska se ei pysty imeytymään, ja tuloksena on keltaista ripulia. Ulosteen väri tulee pienistä rasvapisaroista, jotka voi nähdä mikroskoopilla.

Keltainen ripuli ja sen aiheuttajat

Keltainen ripuli voi johtua monesta erilaisesta syystä. Siksi onkin tärkeää, että lääkäri arvioi tilanteen ja määrittelee keltaisen ripulin etiologisen alkuperän. Lääkäri saattaa esimerkiksi määrätä potilasta lopettamaan jonkin lääkkeen käytön, jos keltainen ripuli johtuu lääkityksestä. Mikäli lääkäri epäilee keltaisen ripulin olevan sappiongelmista johtuvaa, määrätään potilaalle lisää asiaankuuluvia tutkimuksia.

Tilapäinen keltainen ripuli kestää korkeintaan 48 tuntia, eikä silloin ole syytä huoleen. Kun ripuli loppuu, ei se yleensä ala uudelleen. Jos ripuli kuitenkin jatkuu pidempään, vaatii se lääkinnällistä hoitoa.

Seuraavaksi tarkastelemme yleisimpiä keltaisen ripulin aiheuttajia.

Ärtyvä paksusuoli

Ärtyvän suolen oireyhtymä voi aiheuttaa keltaista ripulia silloin, kun suoliston toiminta on kiihtyneessä tilassa. Kyse on kroonisesta ja hyvin harmillisesta vaivasta, joka liittyy stressiin ja ahdistukseen.

Ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivillä ilmenee vuorotellen ummetusta ja ripulia. Yleisesti ottaen heillä voi ilmetä myös vatsan alueen laajenemista sekä lisääntyneitä ilmavaivoja yhdessä vatsakipujen kanssa.

Tällöin lääkäri tiedustelee potilaalta lisää suolen toiminnasta määritelläkseen mikäli kyseessä on ärtyvän suolen oireyhtymä. Tähän sairauteen ei kuitenkaan ole olemassa mitään erityistä hoitomuotoa. Sen sijaan potilaalle voidaan suositella joitakin lääkkeitä sekä elämäntapamuutoksia lieventämään oireita.

Some figure
Ärtyvä suoli voi ilmetä keltaisena ripulina ja siihen liittyvänä vatsakipuna.

Maksaongelmat

Suorittaakseen ruoansulatuksen loppuun ohutsuoli tarvitsee sappinestettä, etenkin rasvoista. Sappi emulgoi lipidejä ja sallii niiden päästä elimistöön ravinnoksi.

Jos maksaan tai sappirakkoon iskee sairaus, heikkenee imeytyminen suolistossa, jolloin myös sappihappojen tuotanto alkaa laskea. Tämä vaikuttaa eniten lipideihin, jolloin ne päätyvät ulos elimistöstä ulosteen mukana niin etteivät ne ole kunnolla imeytyneet.

Hepatiitti, sappikivet sekä sappirakkotulehdus voivat myös aiheuttaa keltaista ripulia. Näihin liittyen voi ilmetä myös muita oireita, kuten tummemman väristä virtsaa sekä ihon ja limakalvojen värin muutosta, niiden muuttuessa kellertävämmäksi.

Stressi

Stressaantuneen ihmisen suoliston toimintakyky kokee muutoksia, jolloin kiihtyneen peristaltiikan vuoksi saattaa esiintyä ripulia. Tällaisessa tapauksessa ripuli on aluksi hyvin vetistä ilman muuta sisältöä. Pitkäaikainen ahdistuneisuus sekä kiihtyneessä tilassa oleva ruuansulatuskanava voivat saada aikaan rasvapisaroita ulosteeseen.

Tällainen tilanne on onneksi vain väliaikainen, mutta hyvin kuormittuneilla ihmisillä valitettavan yleinen. Oire voi tällaisessa tilanteessa kestää jopa viikkoja. Pelkästään ruokavalio ja lääkitys eivät riitä hoitamaan vaivaa, vaan tällöin pitää hakeutua myös psykologiseen hoitoon.

Some figure
Liiallinen altistuminen stressille voi aiheuttaa ripulia jaksoittain.

Haimanesteen puutos

Haima tuottaa monenlaisia aineksia, jotka kulkeutuvat ruuansulatuskanavaan auttaakseen ravintoaineiden imeytymisessä. Aivan kuten maksankin, myös haiman kohdalla sairaus muuttaa haimaa niin että rasvojen imeytyminen heikkenee, joten rasva kulkeutuu ulos elimistöstä ulosteen mukana.

Keltainen ripuli voi olla myös varoitusmerkki jostakin haimasairaudesta, kuten fibroosista tai syövästä kyseisessä elimessä. Mikäli keltaisen ripulin yhteydessä potilaalla ilmenee painonlaskua sekä laboratoriokokeet vahvistavat veren glukoositasojen epäsäännöllisyyden, vaaditaan välitöntä lääketieteellistä hoitoa.

Keltainen ripuli voi vaatia lääketieteellistä hoitoa

Kyse voi olla vähäpätöisestä ja ohimenevästä oireesta. Vakavat tapaukset vaativat kuitenkin lääketieteellistä hoitoa, sillä ulosteen seassa oleva rasva voi olla merkki vakavasta sisäisestä ongelmasta.

Joissakin tilanteissa asia korjaantuu pienillä elämäntapamuutoksilla. Lääkärin on kuitenkin mahdollista havaita vakavimmat tapaukset sopivia täydentäviä metodeja käyttämällä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Larraín Barros, Francisco, et al. “El esteatocrito ácido: un método sencillo para evaluar el grado de esteatorrea en pacientes con fibrosis quística.” Gastroenterol. latinoam 12.3 (2001): 174-179.
  • Olveira Fuster, Gabriel. Manual de nutrición clínica y dietética. Ediciones Díaz de Santos, 2016.
  • Pedreño, I. Beceiro, and G. Borrego Rodríguez. “Varón de 57 años con diarrea crónica. Una causa rara de esteatorrea.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.1 (2020): 63e1-63e4.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.