5 vinkkiä hoitaaksesi kroonista ummetusta

Krooninen ummetus on kehon kyvyttömyyttä päästä eroon ulosteesta. Se voi aiheuttaa tulehduksia ja kipua. Katsotaan, millaisilla elämäntapavalinnoilla siitä voi päästä eroon.
5 vinkkiä hoitaaksesi kroonista ummetusta

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kroonisella ummetuksella tarkoitetaan sitä, kun henkilö kamppailee säännöllisesti suolen toiminnan kanssa useita päiviä tai viikkoja putkeen. Vaikka monet ihmiset kärsivät ajoittain ummetuksesta, jotkut kärsivät siitä säännöllisesti ja kärsivät lopulta tulehduksista ja kivusta.

Synteettisiä laksatiiveja tai tiettyjä lääkkeitä voidaan käyttää sen hoitoon. Hoitomenetelmä voi kuitenkin vaihdella ummetuksen syyn ja henkilön terveydentilan mukaan. Mitkä muut toimenpiteet lääkkeiden ohella auttavat hallitsemaan kroonista ummetusta?

Elämäntapamuutoksilla on erittäin tärkeä rooli kroonisen ummetuksen hoidossa. Siksi haluamme jakaa vinkkejä, jotka voivat auttaa hallitsemaan kroonista ummetusta luonnollisesti.

Vinkkejä parempaan elämään kroonisen ummetuksen kanssa

Jotkut sairaudet, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä, Parkinsonin tauti tai diabetes, voivat aiheuttaa kroonista ummetusta. Se liittyy kuitenkin lähinnä vähän kuituja sisältävään ruokavalioon ja vähän liikuntaa sisältävään elämäntapaan.

Siksi on tärkeää ensin parantaa päivittäisiä elintapoja, erityisesti ruokavaliota. Tavoitteena on auttaa ulostetta kulkemaan suoliston läpi tehokkaammin suoliston normaalin toiminnan palauttamiseksi. Jos tämä ei auta, lääkäri voi ehdottaa vaihtoehtoisia hoitomuotoja.

1. Urheile säännöllisesti helpottaaksesi kroonista ummetusta

Hoida kroonista ummetusta harrastamalla liikuntaa.
Liikunnan on osoitettu hyödyttävän koko kehoa, se edistää myös suoliston toimintaa.

Säännöllinen liikunta auttaa parantamaan suolen toimintaa ja helpottaa siten kroonista ummetusta. Se lisää suoliston lihasten aktiivisuutta ja auttaa poistamaan ulosteet. Liikunnan harrastamisella on positiivinen vaikutus myös stressiin ja nukkumistottumuksiin. Lisäksi se parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä sekä edistää fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Yritä käyttää 20-30 minuuttia päivästäsi säännölliseen liikuntaan.

2. Kontrolloi stressiä

Monet ihmiset tietoisesti sivuuttavat stressin tai stressaavat tilanteet, mikä voi pahentaa kroonisen ummetuksen oireita. Jos haluat nauttia elämästä ilman kroonista ummetusta, sinun on löydettävä tapoja päästä eroon stressistä.

Nykypäivänä on onneksi useita hoitomuotoja, jotka auttavat lievittämään stressiä muutamassa minuutissa. Meditaatio, jooga ja hengitysharjoitukset ovat suosituimpia. Hieronnat ja aromaterapiaistunnot ovat myös hyödyllisiä.

3. Juo enemmän vettä lievittääksesi kroonista ummetusta

Hoida kroonista ummetusta juomalla runsaasti vettä.
Nestehukka edistää ulosteen kuivumista ja vähentää suolen toimintaa.

Riittämätön veden tai muiden terveellisten nesteiden nauttiminen vaikuttaa suolen toimintaan. Itse asiassa pitkittynyt ummetus johtuu usein siitä, että elimistö kärsii nestehukasta. Siksi on juotava runsaasti vettä päivän aikana tämän välttämiseksi (noin 6-8 lasia).

Muista, että ikäsi, nykyinen terveytesi ja elintapasi määräävät, kuinka paljon nestettä tarvitset. Sinun on lisättävä vedensaantia, kun esimerkiksi kärsit tietyistä sairauksista sekä liikunnan aikana.

4. Noudata rutiinia

Epäsäännölliset elämäntavat voivat olla haitaksi suolen toiminnalle. Epäsäännölliset ruokailutavat, riittämätön lepo tai ulosteen pidättäminen voivat muuttaa kehon luonnollista rytmiä.

Kroonisen ummetuksen hoidossa on tärkeää luoda rutiini. Tämä nimittäin ​​vähentää stressiä ja muita tunnepurkauksia, jotka pahentavat tilaa. Joitakin vinkkejä rutiinin luomiseen:

 • Noudata kiinteää ruokailuaikataulua.
 • Varaa aikaa vessassa käynnille (esimerkiksi aamulla ennen töihin lähtöä).
 • Älä koskaan pidätä ulostetta pitkiä aikoja.
 • Laadi kiinteä nukkumisaikataulu ja yritä nukkua 8 tuntia joka yö.
 • Juo lasillinen vettä tyhjään vatsaan aamulla.

5. Lisää kuitua ruokavalioosi hoitaaksesi kroonista ummetusta

Runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio edistää suoliston terveyttä.

Yksi tehokkaimmista tavoista hoitaa kroonista ummetusta on lisätä kuidun määrää ruokavaliossa. Kuitu yhdessä muiden ravintoaineiden kanssa auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi pidempään ja säätelee suoliston kasvustoa. Vaikka sitä on saatavana lisäravinteena, paras tapa saada kuitua on syödä kuitupitoisempia elintarvikkeita. Sinun ei toisaalta pitäisi syödä liikaa kuitua, koska myös tämä on haitallista. Kuitua saa runsaasti seuraavista ruoista:

 • Kokojyvät
 • Pähkinät ja siemenet
 • Hedelmät: marjat, omenat, appelsiinit, banaanit, päärynät, rusinat, viikunat, avokado ja luumut
 • Vihannekset: parsakaali, pinaatti, bataatti, porkkanat, kurpitsa ja herneet
 • Palkokasvit
 • Viljatuotteet

Huomaa: hedelmät tulisi syödä kokonaisina, jotta varmistat kuitujen saannin. Mehustamisen yhteydessä hedelmät menettävät suuren määrän luonnollisia kuitujaan.

Kärsitkö vatsan turvotuksesta? Onko sinulla säännöllisesti ongelmia suoliston toiminnan kanssa?

Jos sinulla on kroonisen ummetuksen oireita, älä epäröi soveltaa edellä mainittuja vinkkejä. Jos olosi ei parane muutamassa päivässä tai viikossa, ota yhteys lääkäriisi tai apteekkiin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Laksatiivisia ominaisuuksia sisältäviä ruokia ummetusta vastaan
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Laksatiivisia ominaisuuksia sisältäviä ruokia ummetusta vastaan

Kerromme joistakin ruoista, joilla on laksatiivisia ominaisuuksia ja jotka voivat saada suolesi toimimaan paremmin jos kärsit ummetuksesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.