Ärtyvän suolen oireyhtymään suositellut ruoka-aineet

Jotkut elintarvikkeet näyttävät koostumuksensa vuoksi vaikuttavan positiivisesti ärtyvän suolen oireyhtymän oireisiin. Tänään tutustumme näihin ruokiin.
Ärtyvän suolen oireyhtymään suositellut ruoka-aineet
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tiesitkö, että joitakin ruoka-aineita suositellaan erityisesti ärtyvän suolen oireyhtymään? Aivan oikein: joidenkin elintarvikkeiden kulutuksella voi olla positiivinen vaikutus niiden potilaiden terveyteen, jotka kärsivät tästä sairaudesta.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on tulehduksellinen suolen oireyhtymä, joka voi aiheuttaa useita ongelmia sairastuneelle. Erityisesti se aiheuttaa oireita, jotka perustuvat vatsakipuun, ripuliin ja pahoinvointiin. Lisäksi se voi johtaa tiettyjen elintarvikkeiden intoleranssiin. Ravinto on merkittävä tekijä tässä sairaudessa, ja ruokavalion avulla voimme merkittävästi lievittää sen oireita ja parantaa taudin kehitystä.

Tästä syystä esittelemme joukon elintarvikkeita, joiden nauttiminen voi toimia apuna tämän taudin hoidossa. Älä kuitenkaan unohda noudattaa lääkärisi ohjeita.

Ärtyvän suolen oireyhtymään suositellut ruoat

Kuten Gastroenterology & Hepatology -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, elintarvikkeet voivat sekä pahentaa että parantaa ärtyvän suolen taudin oireita. Siksi ruokavaliomuutoksia pidetään tärkeänä osana tämän taudin hoitoa.

Mitkä ovat suositellut ruoat?

Probiootit

Tieteellinen kirjallisuus tarjoaa todisteita probioottien tehokkuudesta tämän oireyhtymän hoidossa. Ne ovat, kuten luultavasti tiedät, bakteereja, jotka kolonisoivat suolistossa ja ovat erittäin hyödyllisiä suolistomme terveydelle.

Näiden mikro-organismien sovelluksia löydetään yhä enemmän ja enemmän sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä. Niitä käytetään perinteisesti parantamaan antibioottien käytöstä johtuvan ripulin oireita.

Tiedemiehet havaitsivat kuitenkin äskettäin, että ne auttavat merkittävästi vähentämään ärtyvän suolen oireyhtymän kipua ja oireita. Probiootteja löytyy eritoten fermentoiduista maitotuotteista, kuten jogurtista ja kefiiristä.

Yksi tämän taudin pääpiirteistä on kuitenkin yksilöllisyys. Siksi potilaiden joukossa on useita henkilöitä, jotka kieltäytyvät maitojohdannaisten ja laktoosipitoisten elintarvikkeiden nauttimisesta. Tällaisissa tilanteissa muiden fermentoitujen tuotteiden tai lisäravinteiden käyttöä suositellaan.

Probiootit sopivat ärtyvän suolen oireyhtymään.
Probiootit sisältävät eläviä bakteeriviljelmiä, jotka auttavat säätelemään suoliston mikrobiota. Siksi ne toimivat adjuvantteina ärtyvän suolen oireyhtymää vastaan.

Kuitu

Asiantuntijat ovat yhdistäneet ravintokuidun bakteerien mikroflooran selektiiviseen kasvuun. Alimentary Pharmacology & Therapeutics -lehdessä julkaistu artikkeli ehdottaa, että kuidun saanti vähentää kyseisen taudin aiheuttamia ongelmia.

Tästä syystä on suositeltavaa kuluttaa runsaasti pektiinejä sisältäviä ruokia, kuten omenoita ja päärynöitä. Myös kauraa voidaan sisällyttää ruokavalioon ja tarkkailla kehon reaktiota. Beetaglukaanien saanti tästä viljasta edistää merkittävästi mikrobiotan koostumuksen paranemista.

Samaan aikaan reaktioita gluteenin kulutukseen tässä oireyhtymissä tutkitaan, mutta todisteita ei ole vielä löydetty. Asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele täysjyväviljojen käyttöä, jotta suoliston kulkeutuminen ei häiriinny.

Nesteytys on välttämätöntä

On tärkeää pysyä nesteytettynä, jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä. Ripulijaksot, jotka esiintyvät usein tämäntyyppisissä patologioissa, voivat aiheuttaa neste-epätasapainoa. Kuivuminen voi olla kohtalokasta, etenkin vanhuksilla.

Tästä syystä suosittelemme juomaan vähintään 2 litraa vettä päivässä. On tärkeää rajoittaa fruktoosin kulutusta, jonka sulattaminen on raskasta ja joskus jopa epämukavaa. Tämä mielessä pitäen, virvoitusjuomia tulee välttää.

Alkoholi on myös elementti, jota tulee välttää, jos sinulla on ärtyvän suolen oireyhtymä. Sen lisäksi, että se on myrkyllistä, se aiheuttaa epätasapainoa vesi- ja elektrolyyttitasapainossa, mikä voi vaarantaa yksilön terveyden. Samoin asiantuntijat varoittavat kahvin, teen ja mausteisten ruokien kulutuksesta.

Vesi on hoito ärtyvän suolen oireyhtymään.
Ripulijaksojen vuoksi on olemassa nestehukan vaara. Siksi on tärkeää varmistaa optimaalinen veden saanti.

Ärtyvän suolen oireyhtymään suositellut ruoat: yhteenveto

Ärtyvän suolen oireyhtymä on erittäin yksilöllinen tulehdussairaus. Tästä syystä yhdelle potilaalle hyvät ruoat voivat olla huonoja toiselle. Sinun on testattava sietokykysi eri tuotteille ennen kuin sisällytät ne järjestelmällisesti ruokavalioosi.

Jotkut ruokavaliostrategiat voivat kuitenkin vähentää taudin aiheuttamia oireita. Suurin osa niistä koostuu suoliston bakteerikasvun positiivisesta moduloimisesta.

Voit tehdä tämän lisäämällä fermentoitujen tuotteiden ja liukoisen kuidun kulutusta. Omenoista ja päärynöistä peräisin olevan pektiinin nauttiminen saa aikaan käymisen suoliston tasolla, mikä laukaisee tiettyjen suolistobakteerien selektiivisen kasvun.

Gluteenittoman ruokavalion vaikutukset taudin hoidossa ovat myös nykyisten tutkimusten kohteena. Lisäksi asiantuntijat alkavat ottaa käyttöön innovatiivisia hoitoja, kuten ulosteensiirtoa, josta on saatu keskipitkällä aikavälillä lupaavia tuloksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Didari T., Mozaffari S., Nikfar S., Abdollahi M., Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: updated systematic review with meta analysis. World J Gastroenterol, 2015. 21 (10): 3072-84.
  • Rao SS., Yu S., Fedewa A., Systematic review: dietary fiber and FODMAP restricted diet in the management of constipation and irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 41 (12): 1256-70.
  • Werlang ME, Palmer WC, Lacy BE. Irritable Bowel Syndrome and Dietary Interventions. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2019;15(1):16–26.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.