Luontaishoitoja sappirakon tulehdukseen

Tässä artikkelissa jaamme parhaat luontaishoidot sappirakon tulehdukseen.
Luontaishoitoja sappirakon tulehdukseen

Viimeisin päivitys: 26 tammikuuta, 2020

Kolekystiitti on sappirakon tulehdus, joka johtuu tavallisesti sappikivistä. Sen vakavampia syitä ovat kasvaimet ja jotkut tulehdukset. Lääkehoito on tässä vaivassa ehdottoman tärkeää. Sappirakon tulehdukseen on olemassa myös joitakin erinomaisia luontaishoitoja, jotka täydentävät perinteistä lääkehoitoa.

Luontaishoitoja sappirakon tulehdukseen

Tästä artikkelista löydät muutamia mielenkiintoisia vaihtoehtoisia luontaishoitoja sappirakon tulehdukseen; näitä ovat sitruunamehu ja oliiviöljy yhdessä, kurkumiini ja maarianohdake. Ne voivat auttaa lievissä tulehduksissa, mutta ihan ensimmäiseksi on tärkeää mennä lääkäriin ennen minkään hoidon aloittamista.

Mikä on kolekystiitti?

Kolekystiitti on tulehdus sappirakossa, joka sijaitsee kehon oikealla puolella maksan ja kylkiluiden alla. Se sisältää sappea, maksan tuottamaa ainetta, joka osallistuu ruoansulatukseen, erityisesti rasvojen pilkkomiseen.

Joissakin tapauksissa voi muodostua sappikiviä, jolloin sappi tulehtuu sappinesteen kertyessä sinne. Tämä aiheuttaa voimakasta vatsakipua. Nämä kivet voivat tukkia tiehyitä, mikä voi olla vaarallista jos sitä ei hoideta ajoissa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kärsitkö sappikivistä? Syö näitä ruokia

Riskitekijät

Vaikka kuka tahansa voi saada sappirakon tulehduksen, jotkut tekijät lisäävät sen riskiä. Esimerkiksi vanhemmilla naisilla on suurempi riski saada se, mutta myös muut tekijät voivat vaikuttaa sappirakon tulehduksen syntyyn. Näitä ovat:

  • Raskaus
  • Hormonihoito
  • Ylipaino ja äkilliset muutokset painossa
  • Diabetes

Luontaishoitoja sappirakon tulehdukseen

1. Sitruunamehu ja oliiviöljy

Sitruunamehu ja oliiviöljy ovat luontaishoitoja sappirakon tulehdukseen

Kotitekoinen oliiviöljystä ja sitruunasta valmistettu seos voi auttaa parantamaan sappirakon ja maksan toimintaa.

Yksi helpoimmista ja edullisimmista luontaishoidoista sappirakon tulehdukseen on sitruunamehu. Tätä sitrushedelmää hyödynnettiin jo ennen vanhaan sappikivien liuotukseen, ja joissakin tapauksissa siihen lisättiin muita lääkitseviä ainesosia, kuten oliiviöljyä.

Tietoa maksan ja sappirakon puhdistamisesta sitrushedelmillä, oliiviöljyllä ja magnesiumsuoloilla löytyy netistä. Tällaiseen hoitoon liittyy kuitenkin tiettyjä terveysriskejä, joten siihen ei tulisi ryhtyä ilman lääkärin valvontaa.

Tämän tekemiseksi terveellisellä tavalla ota ruokalusikallinen oliiviöljyä sekoitettuna ruokalusikalliseen sitruunamehua tyhjään mahaan joka päivä. Näin helpotat maksan ja sappirakon toimintaa hellävaraisesti ja luonnollisella tavalla.

2. Luontaishoitoja sappirakon tulehdukseen: kurkumiini lisäravinteena

Tutkimukset osoittavat, että kurkumiinin nauttiminen suun kautta lisäravinteena voi auttaa sappirakon tulehduksen hoidossa. Tämän lisäravinteen pääasiallinen ainesosa on kurkuma, joka on luontainen tulehduksen vastainen aine.

Vaikka tämän tyyppisistä hoidoista tarvitaan vielä lisää tutkimuksia, kurkumiini näyttäisi kykenevän stimuloimaan sappirakon supistumista, mikä auttaisi vähentämään sappikivien muodostumista ja myös edistämään jo olemassa olevien kivien poistumista.

Tämän lisäravinteen etuna on myös se, ettei sillä ole mitään sivuvaikutuksia edes pitkäaikaisessa käytössä. Diagnoosin tekemiseksi, seurantakäyntejä varten ja oikean annostuksen määrittämiseksi tarvitaan kuitenkin lääkärin apua.

3. Maarianohdake

Maarianohdake auttaa puhdistamaan sappirakkoa

Maarianohdake on luontaishoito, jota on käytetty jo muinaisajoista asti johtuen sen hyödyistä maksan ja sappirakon terveydelle. Sitä voi juoda joko haudukkeena tai ottaa lisäravinteena.

Maarianohdake on lääkekasvi, jolla on maksan toimintaa parantavia hoitavia ominaisuuksia. Se voi jopa auttaa uudistamaan kyseisen elimen kudoksia, jos se on vaurioitunut. Maarianohdake voi myös auttaa puhdistamaan sappirakkoa ja poistamaan sappikiviä. Se on näin ollen luonnollinen ja helppo hoito sappirakon tulehdukseen.

  • Voit joko sekoittaa maarianohdaketta haluamaasi juomaan tai ottaa sitä lisäravinteena kapselin tai pillerin muodossa. Voit löytää jopa sen aktiivista ainesosaa, silymariinia, tiivistetyssä muodossaan.

Kärsinkö sappirakon tulehduksesta?

On myös tärkeää mainita, että jos kärsit sappikivikoliikista eli sappikivikohtauksesta, on erittäin tärkeää harkita näiden vinkkien noudattamista:

  • Vältä syömistä ennen kuin koliikki menee ohi.
  • Juo paljon vettä. Voit juoda myös makeuttamatonta omenamehua.
  • Kun alat taas syödä, vältä rasvaisia ja happamuutta aiheuttavia ruokia.

Lisäksi tulisi lähteä hoitoon välittömästi, jos kipu on hyvin voimakasta, jos alat oksennella tai sinulla on hengitysvaikeuksia. Kiinnitä huomiota myös virtsaan: jos se on tummanruskeaa, hakeudu hoitoon välittömästi. Jos silmäsi tai ihosi kellertävät, hakeudu niin ikään heti lääkärinhoitoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rasyid, A., & Lelo, A. (1999). The effect of curcumin and placebo on human gall-bladder function: An ultrasound study. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1999.00464.x
  • Abenavoli, L., Capasso, R., Milic, N., & Capasso, F. (2010). Milk thistle in liver diseases: Past, present, future. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3207
  • Sun, J. (2007). D-limonene: Safety and clinical applications. Alternative Medicine Review.
  • Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. ;15(1):195–218. doi:10.1208/s12248-012-9432-8
  • Gaby, A. R. (2009). Nutritional approaches to prevention and treatment of gallstones. Alternative Medicine Review.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.