Logo image
Logo image

Millainen on Crohnin tauti?

5 minuuttia
Crohnin tautia on useita eri tyyppejä riippuen siitä, missä suolistosegmentissä se vaikuttaa. Onneksi tämän sairauden oireita on mahdollista hallita.
Millainen on Crohnin tauti?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tiesitkö, että Crohnin tautia on useita eri tyyppejä? Tämä sairaus sekä haavainen paksusuolentulehdus ovat osa tulehduksellisten suolistosairauksien ryhmää, jolle on ominaista krooninen maha-suolikanavan tulehdus. Opi tänään lisää siitä, mikä on Crohnin tauti.

Se on yleinen sairaus moderneissa hyvinvointiyhteiskunnissa. Tutkimusten mukaan ilmaantuvuus on 0,1-16 tapausta 100 000 asukasta kohti maailmanlaajuisesti. Se onkin varsin yleinen ongelma yli 50-vuotialla miehillä.

Tämä sairaus on salakavala, hitaasti etenevä ja vammauttava, jonka pääoire on verinen ripuli. Varhainen diagnoosi ja elämäntapamuutokset edistävät oireiden lievitystä ja auttavat saavuttamaan paremman elämänlaadun. Tässä artikkelissa kerromme enemmän siitä, mikä on Crohnin tauti.

Miksi Crohnin tauti ilmenee?

Tulehduksellisen suolistosairauksien puhkeamiseen ei ole erityistä syytä. Tutkijat uskovat, että ruokailutottumukset, elämäntapa ja stressi ovat taudin pahentavia tekijöitä, mutta ne eivät ole suoraan vastuussa sen puhkeamisesta.

Siitä huolimatta uskotaan, että Crohnin taudin pääasiallinen syy on immuunijärjestelmän toimintahäiriö. Tutkimukset viittaavat siihen, että se johtuu suolen limakalvon suhteettomasta immuunivasteesta geneettisesti herkän henkilön ympäristön ärsykkeisiin.

Enteropatogeenit, kuten bakteerit ja virukset, tarjoavat yleensä laukaisevan ärsykkeen epänormaalille vasteelle.

Some figure

Lue myös: Vinkkejä Crohnin taudin hallintaan

Yleisiä oireita

Crohnin taudille on luonteenomaista tulehdusprosessi, joka kattaa suolen seinämän koko paksuuden epäsymmetrisesti ja segmentaalisesti. Se voi esiintyä koko ruoansulatuskanavassa, vaikka se on yleisin terminaalisessa suolessa ja paksusuolessa.

Oireet vaihtelevat maha-suolikanavan osan ja kliinisen kuvan vakavuudesta riippuen. Jotkut yleisimmistä oireista ovat seuraavat:

Vastaavasti voi esiintyä suolistontoimintaan liittymättömiä oireita, kuten nivelongelmia ja punasilmäisyyttä. Useimmissa tapauksissa oireet ilmenevät 4–6 viikon ajan, jonka jälkeen ne helpottava ja pahenevat jälleen eri pituisina jaksoina.

Crohnin taudin 5 tyyppiä

Yleensä Crohnin tauti luokitellaan viiteen tyyppiin sen mukaan, missä ne sijaitsevat ruoansulatuskanavassa. Jokaiseen ryhmään liittyy erilaisia ​​oireita sekä suurempi tai pienempi pitkäaikaisten komplikaatioiden riski.

1. Ileiitti

Tätä esiintyy ohutsuolen loppupäässä. Tämäntyyppistä Crohnin tautia esiintyy tutkimusten mukaan 10–30 prosentilla sairastuneista henkilöistä. Yleensä sille on ominaista kouristuksen ja epämukavuuden ilmaantuminen vatsan oikeassa alakulmassa ja nivusissa. Lisäksi jatkuva ripuli on yleinen oire.

Crohnin tauti ohutsuolen loppupäässä voi aiheuttaa ahtaumia ja suolen fisteleitä. Kouristukset ovat yleisiä ja johtuvat suolen halkaisijan epänormaalista pienenemisestä limakalvon tulehduksen tai arpeutumisen vuoksi. Toisaalta fistelit ovat kanavia, jotka kommunikoivat suolen muiden rakenteiden kanssa ja lisäävät verenmyrkytyksen riskiä.

2. Paksusuolentulehdus

Crohnin taudin paksusuolentulehdusta kutsutaan “granulomatoottiseksi paksusuolitulehdukseksi“. Tämä tarkoittaa, että sairaus on levinnyt yhteen tai useampaan paksusuolen alueeseen, mutta se ei vaikuta ohutsuoleen. Tämä on toiseksi yleisin Crohnin taudin tyyppi ja sitä esiintyy 20-30 prosentilla ihmisistä.

Tälle muodolle on ominaisia oireita ovat verinen uloste, painon putoaminen, ruokahaluttomuus, kuume, nivelkipu, ihovauriot ja silmämuutokset. Lisäksi yksilöille voi kehittyä perianaalinen sairaus sekä fistuloisia komplikaatioita ja haavaumia.

3. Ileokoliitti

Tämä on Crohnin taudin yleisin muoto, ja sitä esiintyy jopa 60 prosentilla sairastuneista. Se kattaa usein sykkyräsuolen loppuosan ja joitakin paksusuolen alueita, erityisesti umpisuolessa.

Sille on yleensä ominaista ripuli, kuume, laihtuminen ja kouristukset alavatsassa. Crohnin ileokoliitti voi monimutkaistaa ruoansulatuskanavan toimintaa suolitukosten, paiseiden ja fisteleiden vuoksi.

4. Jejunoileiitti

Tämä on hajanainen tulehdus, joka vaikuttaa sykkyräsuoleen ja tyhjäsuoleen ohutsuolen tasolla. Tämä on yksi harvemmin esiintyvistä Crohnin taudin tyypeistä. Ylä- ja keskiosan vatsan kouristukset ruokailun jälkeen sekä ripuli ovat yleisiä oireita. Vakavissa tapauksissa voi esiintyä suolistofisteleitä.

5. Gastroduodenaalinen Chronin tauti

Tämä on yksi harvinaisimmista tyypeistä, joka vaikuttaa yhteen tai useampaan ruuansulatusjärjestelmän alueeseen. Se vaikuttaa usein ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen alueisiin. Se voi esiintyä yhdessä minkä tahansa edellä mainitun muodon kanssa.

Siihen liittyy yleensä jatkuvaa ja toistuvaa ylävatsan epämukavuutta. Lisäksi jotkut ihmiset voivat kokea pahoinvointia ja oksentelua, jos tila on erityisen vakava.

Crohnin taudin muodot vakavuusasteen mukaan

Lisäksi tämä sairaus voidaan myös luokitella sen esiintymismuodon ja vakavuuden mukaan. Crohnin tauti luokitellaan suolen seinämän vaurioitumiasteen mukaan:

 • Tulehduksellinen: Tämä on yleisin vakavuusaste. Ihmisillä esiintyy suolen turvotusta ja haavaumia ilman ahtaumia tai fisteleitä. Yleensä mitä suurempi tulehdusprosessi on, sitä vakavampi on kliininen kuva.
 • Ahtauma: Tämä johtuu suolen limakalvon fibroosista ja arpeutumisesta, mikä aiheuttaa ruoansulatuskanavan ontelon kaventumista ja sen liikkuvuuden vähenemistä. Tämä oireilee yleensä vatsan kouristuksina, lisääntyneinä suolen ääninä, ripulina ja oksenteluna. Vaikeissa tapauksissa se voi johtaa suoliston tukkeutumiseen.
 • Perforointi eli suolen puhkeama: Tämä tapahtuu fisteleiden tai paiseiden vuoksi, kun ne kattavat koko suolen seinämän paksuuden. Vatsan sisäpuolelle voi ilmestyä fistuloisia kanavia tai ne voivat olla yhteydessä ristiluun ja perineumin ihoon. Paiseiden tapauksessa esiintyy voimakasta kipua ja korkeaa kuumetta.
Some figure

Lue myös: Crohnin taudin biologiset hoitomuodot

Crohnin taudin hoito

Tällä hetkellä tälle ruoansulatushäiriölle ei ole lopullista parannuskeinoa. Meidän on kuitenkin mahdollista hallita sen oireita ja vähentää pitkäaikaisten komplikaatioiden riskiä. Hoitovaihtoehdot vaihtelevat elämäntapojen muutoksista lääkkeiden käyttöön ja tiettyihin kirurgisiin toimenpiteisiin.

Tässä suhteessa yleisimmin käytetyt lääkkeet tämän sairauden hallintaan sisältävät seuraavat vaihtoehdot:

 • Tulehduskipulääkkeet
 • Kortikosteroidit
 • Antibiootit
 • Ripulinvastaiset lääkkeet
 • Immunosuppressantit

Tällä tavalla on mahdollista vähentää tulehdusta ja lievittää useimpia oireita. Lisäksi lääkäri voi määrätä ravintolisiä puutostilojen välttämiseksi.

Toisaalta jotkut ihmiset saattavat tarvita leikkausta, jos lääkkeet eivät hillitse oireita ja potilaan elämänlaatu kärsii. Useimmissa tapauksissa leikkaus sisältää suoliston vahingoittuneen osan poistamisen. Toimenpide mahdollistaa oireiden häviämisen useiden vuosien ajaksi.

Muutamia vinkkejä Crohnin taudin hallintaan

Crohnin tautia sairastavilla ihmisillä voi olla hyvä elämänlaatu ja he voivat hallita oireiden voimakkuutta muuttamalla elämäntapojaan. Tässä mielessä on suositeltavaa noudattaa seuraavia vinkkejä:

 • Noudata tarkasti lääkärisi suosituksia.
 • Älä lopeta lääketieteellistä hoitoa, vaikka oireesi helpottaisivat.
 • Vältä lääkkeiden käyttöä ilman reseptiä.
 • Säilytä tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti proteiineja ja vitamiineja.
 • Vältä liiallista tyydyttyneiden rasvojen, maitotuotteiden, sokeripitoisten ruokien ja punaisen lihan käyttöä.
 • Lisää probioottisten lähteiden, kuten luonnonjogurtin ja kimchin, kulutusta.
 • Tee stressiä vähentäviä aktiviteetteja.
 • Tee meditaatio- ja rentoutusharjoituksia, kuten joogaa.
 • Vähennä savukkeiden ja alkoholin kulutusta.
 • Hae tukea ystäviltä ja perheeltä.

Varhainen diagnoosi ja oikeanlainen hoito ovat avain parempaan elämänlaatuun

Kuten yllä kerroimme, on olemassa useita Crohnin taudin tyyppejä, jotka voidaan luokitella sairastuneen suolen osan sekä oireiden vakavuuden mukaan. Varhainen diagnoosi on tärkeää, jotta tautia voidaan alkaa hoitaa sen varhaisessa muodossa ja välttää vakavien komplikaatioiden ilmaantumista ajan myötä.

Jos haluat tietää enemmän siitä, mikä on Crohnin tauti, tai epäilet sairastuneesi siihen, älä epäröi hakeutua lääkäriin. Vain lääkärit ovat päteviä diagnosoimaan tämän sairauden olemassaolon ja tarjoamaan parhaat hoitovaihtoehdot.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Paredes J, Alosilla P, Vargas H, Junes S, et al. Epidemiología y fenotipo de la enfermedad de Crohn en un hospital de referencia en Lima Perú. Rev. gastroenterol. Perú. 2020;  40(3): 230-237.
 • Atreya R, Siegmund B. Location is important: differentiation between ileal and colonic Crohn’s disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021; 18(1): 544–558.
 • Márquez J. Enfermedad de Crohn. Enfoque diagnóstico y terapéutico de las primeras visitas. Rev Col Gastroenterol. 2014; 29(4): 404-416.
 • Baumgart D, Sandborn W. Crohn’s disease. The Lancet. 2012; 380(9853):1590-1605.
 • Freeman HJ. Natural history and long-term clinical course of Crohn’s disease. World J Gastroenterol. 2014;20(1):31-6.
 • Mills SC, von Roon AC, Tekkis PP, Orchard TR. Crohn’s disease. BMJ Clin Evid. 2011 Apr 27;2011:0416.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.