Logo image
Logo image

Liha-allergia tai alpha-gal -allergia

3 minuuttia
Jos kärsit alpha-gal -allergiasta, saatat joutua lisäämään ruokavaliosi proteiinimäärää muiden elintarvikkeiden kuin punaisen lihan avulla puutostilojen välttämiseksi. Jatka lukemista selvittääksesi, mistä tämä harvinainen sairaus johtuu.
Liha-allergia tai alpha-gal -allergia
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Liha-allergia eli alpha-gal -allergia on punaisen lihan sekä sen johdannaisten allerginen reaktio. Tässä tapauksessa sairaus ei kehity spontaanisti tai geneettisten muutosten seurauksena, vaan se johtuu punkin puremasta. Punkin purema voi siis aiheuttaa tämän sairauden puhkeamisen.

Purema aiheuttaa autoimmuunireaktion, joka päättyy kyseessä olevaan allergiaan. Kun henkilö on saavuttanut tämän pisteen, hän ei voi enää syödä punaista lihaa, koska siitä seuraa haitallisia sivuvaikutuksia.

Alpha-gal -allergian riskitekijät

Suurin osa alpha-gal -allergiaa sairastavista on Yhdysvalloissa, erityisesti maan kaakkoisalueella. Tällä alueella elää punkki, joka aiheuttaa tämän ongelman puremallaan.

Tapauksia on kuitenkin alettu diagnosoimaan myös muualla maassa. Asiantuntijat ovat havainneet tapauksia jopa Euroopassa ja Aasiassa. Yleisesti ottaen suurin riskitekijä on kuitenkin maantieteellinen alue, jossa on runsaasti punkkeja.

Samoin se, että monet ihmiset ovat kokeneet anafylaktisia shokkeja myös muiden tuotteiden syömisen jälkeen, viittaa sairauden todennäköisyyden lisääntymiseen. Tästä huolimatta tärkeintä on välttää punkin purema. Ilman puremaa kyseinen sairaus ei voi kehittyä, selviää Dutch Journal of Medicine -lehdessä (Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde) julkaistusta tutkimuksesta.

Some figure
Punkit ovat syyllisiä alpha-gal -allergiaan ja sen aiheuttamiin vaikutuksiin. Kyseessä on pureman aiheuttama autoimmuunireaktio.

Alpha-gal -allergian oireet

Liha-allergia aiheuttaa oireita, jotka ovat samanlaisia ​​kuin missä tahansa ruoka-aineallergiassa, vaikka niiden ilmestyminen voi kestää kauemmin. Punaiselle lihalle altistumisen jälkeen voi kestää jopa 3 tuntia ennen kuin sairastuneella ilmenee oireita. Yleisimmät oireet ovat seuraavat:

 • Vatsakipu ja ripuli
 • Aivastelu
 • Nokkosihottuma, jossa on ihovaurioita
 • Päänsärky
 • Anafylaktinen sokki

Muista, että anafylaktinen sokki vaatii erikoishoitoa. Tämän huomiotta jättäminen voi vaarantaa henkilön hengen, kuten Vnitr Lekarstvi -lehden tutkimus osoittaa. Henkilöllä on suurempi riski kokea anafylaktinen sokki, jos hän on kokenut tämän jo kertaalleen.

Milloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen?

Jos alat huomata, että sinulla on ollut toistuva ja epämiellyttävä reaktio punaista lihaa tai mitä tahansa eläinperäistä ruokaa syötyäsi, sinun on mentävä lääkäriin. Hän voi suorittaa diagnostisia testejä allergian tunnistamiseksi.

Jos sinulla on seuraavia oireita, sinun on mentävä lääkäriin välittömästi:

 • Vaikeuksia hengittää
 • Sykkeen nousu
 • Huimaus
 • Kyvyttömyys niellä

Diagnoosi

Tällaisen allergian diagnoosin saamiseksi on tärkeää tarkistaa sairaushistoria. On myös hyödyllistä suorittaa fyysisiä testejä.

Lisäksi voi olla hyödyllistä suorittaa testi, joka mittaa sietokykysi punaiselle lihalle immunoglobuliinien avulla. Tämä on osoittautunut tehokkaimmaksi menetelmäksi liha-allergian havaitsemiseksi.

Some figure
Asiantuntijoiden mukaan liha-allergiasta kärsivä henkilö ei ole vain allerginen itse lihalle, vaan myös sen johdannaisille.

Liha-allergian hoito ja ehkäisy

On vain yksi tapa estää alpha-gal -allergian kehittymistä ja se on välttää sitä aiheuttavan punkin pistosta. Jos joudut vierailemaan joissakin niistä maantieteellisistä alueista joissa sitä esiintyy, suosittelemme käyttämään karkottavia aineita ja suojaavaa vaatetusta. Sinun on oltava erityisen varovainen, jos asut talossa, jossa on puutarha.

Hoidon osalta on syytä mainita, että tähän sairauteen ei ole ratkaisua. Voit kuitenkin mukauttaa ruokavaliotasi ja välttää punaista lihaa sekä sen johdannaisia. Sinun on tietenkin korvattava punainen liha toisella proteiinilähteellä. Kananmunat ovat hyvä vaihtoehto.

Liha-allergia on harvinainen sairaus

Alpha-gal -allergia on melko eriskummallinen sairaus, joka vaikuttaa ruokavalioon, mutta se ei ole kovin yleinen. Tapausten määrä riippuu pitkälti maantieteellisestä alueesta.

Muista kuitenkin ryhtyä varotoimiin välttääksesi punkin purema, jotta liha-allergia ei pääse kehittymään. Valitettavasti kyseiseen sairauteen ei ole parannuskeinoa. Sairastuttuaan henkilön on poistettava ruokavaliosta kaikki punainen liha ja sen sivutuotteet.

Tämän seurauksena on välttämätöntä mukauttaa ruokavaliota, jotta vältetään terveydelle haitalliset proteiinipuutokset. Vaalea liha ja kananmunat ovat hyviä vaihtoehtoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Berends AMA, Oude Elberink JN. Het alfa-galsyndroom, allergische reacties op vlees [The alpha-gal syndrome: an allergic reaction to mammalian meat secondary to a tick bite]. Ned Tijdschr Geneeskd. 2017
 • Krčmová I, Novosad J. Anaphylactic symptoms and anaphylactic shock. Vnitr Lek. 2019 Winter;65(2):149-156.
 • Iweala OI, Choudhary SK, Commins SP. Food Allergy. Curr Gastroenterol Rep. 2018 Apr 5;20(5):17.
 • García-Paba, María Beatriz. “Anafilaxia tardía tras la ingesta de carnes rojas con sensibilización a alfa-gal. Reporte de caso.” Revista Alergia México 65 (2018): 23-23.
 • Ferreira, Maurício Domingues, Luiz Piaia Neto, and Rodrigo Gil Ribeiro. “Alergia a alfa-gal: Uma revisão sistemática.” Arquivos de Asma, Alergia e Imunologia 3.6 (2015): 241-250.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.