Sitronellan terveyshyödyt, joita tutkimuksetkin tukevat

Sitronellaöljy tunnetaan kyvystään karkottaa hyönteisiä. Tämän ominaisuuden lisäksi sitronellalla on muitakin mielenkiintoisia käyttötarkoituksia. Jos kiinnostuit aiheesta, jatka lukemista!
Sitronellan terveyshyödyt, joita tutkimuksetkin tukevat

Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2020

Sitronellaöljy on ollut suosittu tutkimuskohde viime vuosina. Tutkimusten kautta ollaan huomattu, että sillä on mielenkiintoisia vaikutuksia tiettyjen infektioiden ja iho-ongelmien hoidossa. Jotkut ihmiset väittävät jopa, että se voi auttaa painonpudotuksessa, ruoansulatusongelmissa sekä mustelmien häivyttämisessä. Haluatko tietää tarkemmin, mitkä sitronellan terveyshyödyt ovat? No, jatka lukemista!

Sitronellaa saadaan aasialaisesta kasvista, joka tulee Cymbopogon-suvusta. Se tunnetaan myös nimellä “sitruunaruoho”, sillä sen tuoksu muistuttaa sitrushedelmien tuoksua. Tämä kasvi voi kasvaa jopa puolitoista metriä korkeaksi, ja se on helposti tunnistettavissa raidallisista vihreistä lehdistään.

Sitronellan terveyshyödyt: mitä tiede sanoo?

Current Drug Discover Technologies -lehdessä julkaistu katsaus korostaa sitronellaöljyn terapeuttista potentiaalia. Tarkemmin sanottuna siinä kerrotaan, että sitronella sisältää erilaisia komponentteja, jotka antavat sille antioksidanttisia, antimikrobisia ja parantavia vaikutuksia.

Sitronella on erityisen tunnettu sen ominaisuudesta karkottaa hyttysiä, ja esimerkiksi Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto EPA tunnustaa sen olevan sekä tehokas että myrkytön ihmisille ja ympäristölle. Sitronellan terveyshyödyt eivät kuitenkaan lopu siihen, vaan sille on löydetty muitakin käyttötapoja. Katsotaanpa, mitä niistä tieteelliset tutkimuksetkin tukevat.

Hyönteiskarkote

Ei ole sattumaa, että yksi sitronellan tunnetuimmista eduista on sen käyttö hyönteiskarkotteena. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi todellakin ehkäistä hyttysen pistämistä.

Tropical Medicine & International Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että sitronellaöljy yhdistettynä vaniljakasvista peräisin olevaan orgaaniseen yhdisteeseen, vaniljaan, suojaa meitä hyttysiltä jopa kolmen tunnin ajan.

Sitronellan terveyshyödyt: hyttysmyrkyn valmistaminen on niistä kaikkein tunnetuin.
Yksi sitronellan tunnetuimmista hyödyistä on sen käyttö hyttysmyrkkynä.

Sienilääke

Hiljattain tehdyissä tutkimuksissa, kuten tässä, joka julkaistiin Applied Microbiology and Biotechnology -lehdessä, havaittiin että sitronellaöljyllä on tehoa taistelussa sientä vastaan. Toisin sanoen, se voi auttaa heikentämään tai jopa poistamaan kokonaan eräitä sienityyppejä kehostamme, jotka aiheuttavat terveysongelmia. Näistä esimerkkinä Aspergillus niger -sieni.

Tämä mikro-organismi on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja, erityisesti niillä ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Tutkimuksissa huomattiin, että sitronellaöljy auttoi tuhoamaan sienen soluseinän ja taistelemaan soluissa olevia mikro-organismeja vastaan. Tämän vuoksi tutkijat päättelivät, että se voi toimia luonnollisena ja ekologisena sienitautien torjujana.

Vuonna 2016 Acta Odontologica Scandinavica -nimisessä lääketieteellisessä aikakauslehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin taas, että sitronella voi olla hyödyllinen muun muassa Candida Albicans -nimisen sienen hoidossa.

Tutkimuksia aiheesta on siis jo julkaistu, mutta vaikutusten todistamiseksi niitä tarvitaan lisää.

Parantaa haavoja

Yksi sitronellaöljyn tunnettu etu on ihovaurioiden parantaminen. Sitä suositellaan usein esimerkiksi diabeettista neuropatiaa sairastaville potilaille, joiden vammoja on melko vaikea parantaa. Frontiers in Pharmacology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin havainnoista, miten tämä eteerinen öljy voi nopeuttaa haavojen paranemista.

Erityisesti tutkimuksissa havaittiin, että sitronellalla oli mielenkiintoisia vaikutuksia Candida -hiivasienitartunnan saaneiden haavojen parantamisessa hiirissä, joilla oli diabetes. Yleisesti ottaen tutkijat päättelivät, että sitronellalla on sientä tuhoavia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia.

Painonpudotus

Sinällään sitronellan eteerinen öljy ei ole ihmeratkaisu laihduttamiseen, mutta se voi auttaa ihmisiä painonpudotukseen tähtäävissä pyrkimyksissä. Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että sitronellaöljyn hengittäminen vähentää ruokahalua, mikä voi auttaa syömään terveellisempiä määriä ruokaa ja siten kontrolloimaan painoa pitkällä tähtäimellä.

Yksi sitronellaöljyn tunnettu etu on ihovaurioiden, eli mm. haavojen, arpien ja mustelmien parantaminen.
Yksi sitronellan mielenkiintoisista terapeuttisista hyödyistä on sen parantava voima.

Muut sitronellan terveyshyödyt

Sitronellaöljyä käytetään myös aromaterapiassa terapeuttisista syistä. Huomaa kuitenkin, että tämäntyyppistä käyttöä ei tutkimus ainakaan vielä tällä hetkellä juurikaan tue. Joka tapauksessa anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että voimme käyttää sitronellaa täydentämään joitakin hoitoja, mukaan lukien:

 • Vatsakouristukset ja stressin aiheuttama mahakatarri
 • Reumaattiset kivut, kuten niveltulehduksen aiheuttamat
 • Lihaskipu
 • Jännityspäänsärky ja migreeni
 • Liikahikoilu
 • Väsymys ja stressi

Sitronellaöljyn käyttötapa ja annostus vaihtelee sen mukaan, mihin tarkoitukseen aiot sitä hyödyntää. Hyttysmyrkkynä käytettynä sitä kannattaa liottaa 10-15 tippaa 3 desilitraan vettä. Tätä voi laittaa myös diffuuseriin, jotta tuoksu leviää tasaisesti ympäri huonetta tai kotia.

Yksi loistava tapa käyttää sitronellaa iholla on sekoittaa sitä 15 tippaa 3 desilitraan vartalorasvaa tai hierontaöljyä (esimerkiksi kookos-, oliivi- tai jojobaöljyyn), ja hieroa rasvaa tai öljyä hitaasti iholle pyörivin liikkein.

Oletko valmis kokeilemaan sitronellaa?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sharma, R., Rao, R., Kumar, S., Mahant, S., & Khatkar, S. (2018). Therapeutic Potential of Citronella Essential Oil: A Review. Current Drug Discovery Technologies, 16(4), 330–339. https://doi.org/10.2174/1570163815666180718095041
 • Kongkaew, C., Sakunrag, I., Chaiyakunapruk, N., & Tawatsin, A. (2011). Effectiveness of citronella preparations in preventing mosquito bites: Systematic review of controlled laboratory experimental studies. Tropical Medicine and International Health16(7), 802–810. https://doi.org/10.1111/j.1365-3156.2011.02781.x
 • Li, W. R., Shi, Q. S., Ouyang, Y. S., Chen, Y. B., & Duan, S. S. (2013). Antifungal effects of citronella oil against Aspergillus niger ATCC 16404. Applied Microbiology and Biotechnology97(16), 7483–7492. https://doi.org/10.1007/s00253-012-4460-y
 • de Almeida, L. de F. D., de Paula, J. F., de Almeida, R. V. D., Williams, D. W., Hebling, J., & Cavalcanti, Y. W. (2016). Efficacy of citronella and cinnamon essential oils on Candida albicans biofilms. Acta Odontologica Scandinavica74(5), 393–398. https://doi.org/10.3109/00016357.2016.1166261
 • Kandimalla R, Kalita S, Choudhury B, Dash S, Kalita K, Kotoky J. Chemical Composition and Anti-Candidiasis Mediated Wound Healing Property of Cymbopogon nardus Essential Oil on Chronic Diabetic Wounds. Front Pharmacol. 2016;7:198. Published 2016 Jun 30. doi:10.3389/fphar.2016.00198

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.