Anemian ja laihtumisen välinen yhteys

Väestössä ei tunneta hyvin yhteyttä anemian ja laihtumisen välillä. Tässä artikkelissa opit kaiken näiden kahden patologisen prosessin välisestä yhteydestä.
Anemian ja laihtumisen välinen yhteys
Maria Marin Garcia

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Maria Marin Garcia.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Monet eri syyt voivat johtaa anemiaan, kuten myös lukuisat eri syyt voivat johtaa laihtumiseen. Lisäksi anemian ja laihtumisen välillä on yhteys.

Anemiaa on monta eri muotoa, joista jokaisella on erilainen alkuperä. Anemia voi olla väliaikaista tai se voi kestää pitkään, minkä vuoksi se vaihtelee lievästä vaikeaan.

Laihtuminen voi olla merkki monista eri sairauksista, ja lääkärin on tärkeää sulkea ne pois tutkimuksin.

Tässä artikkelissa opit kaiken oleellisen anemian ja laihtumisen välisestä yhteydestä.

Mitä on anemia?

Anemia määritellään hemoglobiinin alhaiseksi tasoksi punasoluissamme. Punasolut vastaavat happivaroista, koska niiden sisältämä hemoglobiini kuljettaa happea muualle kehoon.

Hemoglobiini on rautapitoinen proteiini, johon happi sitoutuu kuljetusta varten. Lisäksi se antaa verelle sen punaisen värin. Yleisesti ottaen normaali hemoglobiinitaso on seuraavanlainen:

 • Naiset: Yli 12 grammaa desilitraa kohti
 • Miehet: Yli 13 grammaa desilitraa kohti

Anemia on hyvin yleinen sairaus, jossa hemoglobiinia on liian vähän. Tämä voi merkitä sitä, että kudoksemme ja elimemme eivät saa riittävästi happea, ja tästä ovat peräisin anemian oireet.

Anemia merkitsee liian vähäistä hemoglobiinin määrää punasoluissa.
Punasolut sisältävät hemoglobiinia, joka on happea kuljettava proteiini.

Anemian oireet

Sen lisäksi, että anemialle ominaiset oireet ovat spesifisiä sairauden eri muodoille, on tärkeää tietää, että anemian ilmenemistapa riippuu ehdollistavista tekijöistä. Nämä tekijät ovat seuraavat:

 • Anemian vaikeusaste.
 • Sen ilmenemisvauhti: Mitä hitaampi tahti on, sitä myöhemmin oireet ilmaantuvat.
 • Henkilön terveydentila: Anemia ei ole sama asia aiemmin terveillä ihmisillä kuin esimerkiksi syöpäpotilailla.

Näistä tekijöistä johtuen anemian aiheuttamat oireet ovat hyvin epäspesifisiä, eli ne vaihtelevat suuresti henkilöstä toiseen eivätkä aina toistu samanlaisina. Tyypillisimmät oireet ovat:

 • Väsymys ja heikkous
 • Hengenahdistus
 • Alhaisesta verenpaineesta johtuva huimaus
 • Sydämentykytykset: Hyvin vaikeissa tapauksissa saattaa ilmetä voimakasta rintakipua, sydänkohtaus ja kuolemanvaara, jos sitä ei hoideta ajoissa.
 • Ihon ja limakalvojen kalpeus ja kylmä iho
 • Päänsärky
 • Kuukautishäiriöt
 • Seksuaalisen halukkuuden lasku, erityisesti miehillä
 • Ruoansulatuskanavan oireet: ruokahaluttomuus, ruoansulatushäiriöt tai pahoinvointi

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Anemian hoito lääkkein

Miten anemia ja laihtuminen ovat yhteydessä toisiinsa?

Anemian ja laihtumisen välillä on yhteys.
Anemian ja laihtumisen välillä on yhteys, joka tekee jälkimmäisestä ensimmäisen oireen.

Anemian oireet voivat siis liittyä myös ruoansulatuskanavaan. Ruokahaluttomuus voi aiheuttaa merkittävää painonlaskua, joka ääritapauksissa heikentää entisestään henkilön terveydentilaa. Laihtuminen voidaan selittää elimistölle välttämättömien ravintoaineiden puutteellisella imeytymisellä.

Aivan kuten anemia voi johtaa laihtumiseen, myös päinvastainen on mahdollista: painonlasku johtaa anemiaan. Tämä selittyy sillä, että henkilö ei saa riittävästi ravintoaineita, joita punasolujen normaali toiminta edellyttää.

Ruoansaannin vähenemisestä johtuvan painonlaskun seurauksena syntyvän anemian merkittävin syy on B12-vitamiinin, raudan ja foolihapon puute. Nämä ovat osa punasoluja.

Valitettavasti lukuisat ja lukuisista eri syistä johtuvat sairaudet voivat johtaa painonlaskuun, mikä pahentaa anemiaa. Yksi esimerkki tästä on suolistosairaus, joka estää vitamiinien ja kivennäisaieiden imeytymisen ja johtaa pernisiöösiin tai raudanpuuteanemiaan.

Anemia ja painonlasku tulisi tutkia

Anemian ja laihtumisen välillä on yhteys, mutta aina ne eivät liity toisiinsa. Usein ne ovat merkki muista sairauksista, joiden syyt on selvitettävä. Kun henkilöllä on anemian oireita tai hän laihtuu tahattomasti, tarvitaan terveysalan ammattilaisten perusteellista tutkimusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.