Logo image
Logo image

Mikä on happisaturaatio?

2 minuuttia
Riittävä happisaturaatioarvo on väliltä 95 % ja 100 %. Nämä arvot voivat muuttua hengitysteiden sairauksien, verenkierto-ongelmien ja muiden tilanteiden takia.
Mikä on happisaturaatio?
Viimeisin päivitys: 10 toukokuuta, 2022

Happi on useimmille eläville olennoille välttämätön molekyyli. Kaikki kehomme solut käyttävät sitä polttoaineenaan suorittaakseen tehtävänsä. Happisaturaatio onkin näin ollen erittäin tärkeä standardi, jota voimme mitata.

Happisaturaatio määritellään veren hemoglobiinin osaksi, joka on sitoutunut happeen ja näin ollen kuljettaa sitä. Hemoglobiini on punasolujemme komponentti, joka tekee juuri tätä: kuljettaa happea kaikille soluillemme.

Tämän parametrin mittaamisesta on tullut oleellinen asia lääketieteessä. Kun happisaturaatiotaso on alle tietyn prosenttiluvun, henkemme vaarantuu. Tämä ongelma liittyy yleensä hengityselimistön sairauksiin; esimerkiksi koronavirus voi muuttaa näitä tasoja hankaloittaen kliinistä kuvaa.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä happisaturaatiosta tulee tietää.

Mikä on happisaturaatio?

Kuten jo mainittiin, happisaturaatio on parametri, joka viittaa siihen hemoglobiinin prosenttiosuuteen, joka on sitonut happimolekyylin. Tämä prosenttilukema voi vaihdella monien tekijöiden vuoksi, esimerkkinä hengityselimistön toiminta.

Normaali saturaatioarvo on väliltä 95 % ja 100 %. Kun happisaturaatio on alle 98 %, solumme eivät voi suorittaa tehtäviään kunnolla.

Jos happisaturaatiolukema putoaa hetkeksi, se ei välttämättä aiheuta haittaa elimistölle. Jos tilanne kuitenkin jatkuu tai toistuu, sillä on seurauksia kehomme kudoksille.

Kun happisaturaatio putoaa, seurauksena on tila nimeltä hypoksemia. Tämä on lääketieteellinen termi sille, että happitaso on pudonnut alle normaalin. Yleensä se liittyy verenkierto- tai hengityselimistön ongelmiin.

Some figure
Hemoglobiinia on punasolujen sisällä, jossa se kuljettaa happea kehossa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Paranna verenkiertoa kurkuman avulla

Miten happisaturaatio mitataan?

Happisaturaation mittaamiseksi on tällä hetkellä eri tapoja. Yleisin ja helpoin keino on käyttää laitetta nimeltä pulssioksimetri. Se on pieni puristimen kaltainen laite, joka voidaan asettaa sormeen tai varpaaseen.

Pulssioksimetri lähettää valonsäteitä, jotka kulkeutuvat veren läpi ja mittaavat happitason ihon läpi. Sen toimintamekanismi on monimutkainen, mutta se mahdollistaa sekä saturaation että sydämensykkeen mittaamisen.

Toinen keino mitata happisaturaatio on valtimoiden verikaasujen kautta. Tässä menetelmässä valtimosta otetaan verta. Toisin kuin pulssioksimetri, tämä mahdollistaa muidenkin arvojen mittaamisen, kuten hiilidioksidin prosenttiosuuden ja veren pH:n.

Vaikka verikaasuanalyysi onkin kokonaisvaltaisempi testi, se on myös monimutkaisempi ja invasiivisempi kuin pulssioksimetri. Näin ollen pulssioksimetri on pääsääntöisesti yleisimmin käytetty menetelmä, sillä se on nopea ja kivuton.

Some figure
Pulssioksimetri mahdollistaa kivuttoman ja nopean mittauksen.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Tunnetko hengityksen eri vaiheet?

Mitä tapahtuu hypoksemiassa?

Hypoksemiaa eli veren vähähappisuutta voi ilmetä useista syistä. Ensimmäinen on se, että hengittämässämme ilmassa ei ole riittävästi happea. Se riippuu myös keuhkojemme kyvystä suorittaa tehtävänsä kunnolla. Eli siitä, että ne sisäänhengittävät happea oikeaoppisesti ja poistavat hiilidioksidia.

Hypoksemia voi myös johtua verenkierto-ongelmasta. Veren on päästävä keuhkoihin ja napattava happi mukaansa kuljettaakseen sen kaikkialle elimistöön. Muutamia tällasia syitä hypoksemiaan ovat astma ja sydänsairaus.

Tyypillisin matalan happisaturaation oire on hengenahdistus. Myös päänsärky, huimaus ja heikotus ovat mahdollisia. Jos tilanne pitkittyy, voi ilmetä myös sekavuutta.

Yhteenveto

Terveellä ihmisellä ei periaatteessa ole tarvetta hankkia omaa pulssioksimetriä kotiin tai ylipäätään mitata happisaturaatiotaan. Se on kuitenkin perustoimenpide sairaanhoidon jokaisella tasolla, erityisesti jos potilaalla on hengityselimistön tai verenkierron ongelma.

Näiden pienten, kannettavien laitteiden sairaanhoitoon tuomat hyödyt mahdollistavat paremman varhaisen diagnoosin. Yhdellä silmäyksellä lääkäri saa tärkeää tietoa määrittääkseen hoidon tai sairaalaanoton tarpeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gasometría Arterial, ¿Sabes Interpretarla? | Academia AMIR Enfermería. (n.d.). Retrieved March 25, 2020, from https://academiaeir.es/interpretar-una-gasometria-arterial/
  • Pulsioxímetro. (n.d.). Retrieved March 25, 2020, from https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/spanish/pulse-oximetry.pdf
  • Carrillo-Esper, Raúl, Juan José Núñez-Bacarreza, and Jorge Raúl Carrillo-Córdova. “Saturación venosa central. Conceptos actuales.” Revista Mexicana de Anestesiología 30.3 (2007): 165-171.
  • Vasquez-Bonilla, Aldo Alfonso, et al. “Evaluación de parámetros fisiológicos en función de la saturación de oxigeno muscular en mujeres con sobrepeso y obesidad.” RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte 13.47 (2017): 63-77.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.