Tunnetko hengityksen eri vaiheet?
Tiedätkö, mitkä ovat hengityksen eri vaiheet? Hengitys on ihmiselle olennainen fysiologinen prosessi, jota emme usein edes tiedosta. Ilman sitä elämä ei kuitenkaan olisi mahdollista. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mistä hengitys koostuu ja mitkä ovat sen vaiheet.
Mitä hengitys on?
Hengitys on elävien olentojen fysiologinen prosessi. Sen kautta vaihdamme kaasuja ympäristön kanssa. Happi, aine, jota tarvitaan kaikkien kehon solujen moitteettomaan toimintaan, johdetaan kehoon.
Happi muuttuu hiilidioksidiksi. Tämä kaasu on seurausta kehossa tapahtuvista aineenvaihduntaprosesseista. Solut käyttävät happea ja tuottavat sen seurauksena hiilidioksidia. Jos sitä löytyy elimistöstä suurina pitoisuuksina, se on myrkyllistä ja siksi keuhkomme erittävät sitä ulkomaailmaan.
Hengitysprosessi tapahtuu koko ajan, joko tietoisesti tai tiedostamatta. Heti kun lopetamme hengittämisen lyhyeksi ajaksi, solumme lakkaavat vastaanottamasta happea ja lakkaavat suorittamasta tehtäviään, mikä lopulta johtaa niiden kuolemaan.
Lue myös: Puhdista keuhkot syömällä oikein
Mitkä ovat hengityksen eri vaiheet?
Ne jaetaan kahteen luokkaan. Ensimmäinen luokka sisältää toiminnot, jotka voimme nähdä paljaalla silmällä. Toinen luokka sisältää toiminnot, joita ei ole mahdollista havaita paljaalla silmällä. Tämä luokittelee prosessit, jotka tapahtuvat solutasolla hengityksen aikana.
Hengityksen silminnähtävät vaiheet
Kuten mainittu, tämä luokka sisältää prosessit, jotka voimme havaita paljain silmin. Tässä tapauksessa tarkastelemme rintakehämme lihasten suorittamia liikkeitä ja toimia.
Sisäänhengitys
Henkilö käyttää keuhkojaan vetääkseen ilmaa elimistöön. Henkilö tekee sen nenän ja suun kautta, jossa ilma kulkeutuu kurkunpään läpi ja keuhkoputkiin. Nämä ovat hengitysteiden kaukaisin osa ja sijaitsevat keuhkojen sisällä.
Tässä vaiheessa rintakehän lihakset venyvät. Tämä on aktiivinen vaihe. Joten kun nämä lihakset venyvät, rintakehä kasvaa ja laajentaa keuhkoja. Sitten pallea laskeutuu. Siksi keuhkojen sisäinen paine laskee ulkomaailmaa alhaisemmaksi ja ulkona oleva ilma pääsee sisään keuhkoihin ilman ongelmia.
Uloshengitys
Tässä vaiheessa hiilidioksidi poistuu. Tämä kaasu kulkee päinvastaiseen suuntaan kuin sisääntuleva ilma. Keuhkoputkista se kulkee koko hengitysjärjestelmän läpi, kunnes se sitten poistuu nenän tai suun kautta. Sen jälkeen rintakehän lihakset palaavat rentoutuneeseen asentoonsa.
Lisäksi rintakehä pienenee, keuhkot supistuvat ja pallea nousee jälleen. Siten paine on suurempi rintakehän sisällä kuin sen ulkopuolella ja ilma pyrkii ulos. Tämä on hengityksen passiivinen vaihe.
Hengityksen orgaaniset vaiheet
Lue myös: 10 luonnollista ainesta, jotka puhdistavat tupakoitsijan keuhkot
Nämä perustuvat ilmiöihin, joita esiintyy pienemmässä mittakaavassa elimistömme soluissa.
Ulkoinen hengitys
Ulkoisessa hengityksessä kaasut vaihtuvat ympäristön ja ihmisen välillä. Kuten olemme sanoneet, ilma kulkee nenästä koko hengitysjärjestelmän läpi, kunnes se saavuttaa keuhkoputken. Lopuksi keuhkokeuhkoputket päättyvät rakenteeseen, jota kutsutaan alveoleiksi.
Se on alveoleissa, joissa kaasunvaihto todella tapahtuu. Toisaalta tämä rakenne sisältää verisuonia, joissa on hiilidioksidilla täytettyä, hapetonta verta muualta kehosta. Alveoleiden kautta happipitoinen ilma pääsee imeytymään verenkiertoon.
Täällä kaasujen vaihto tapahtuu. Veri, erityisesti punasolut, luovuttaa jäljelle jääneen hiilidioksidin keuhkorakkuloihin ja imee happea ulkopuolelta alveolien avulla. Sitten tämä happipitoinen veri kulkee muuhun organismiin raviten kaikkien kudosten soluja hapella. Hiilidioksidi, kuten olemme jo maininneet, vapautuu ympäristöön.
Sisäinen hengitys
Se koostuu kaasujen vaihdosta punasolujen ja solujen välillä. Keuhkoista tuleva happirikas veri luovuttaa happea soluille kyseisen kaasun pitoisuuserojen vuoksi. Sama pätee hiilidioksidiin.
Lisäksi solut, jotka ovat tuottaneet hiilidioksidia aineenvaihdunnallaan, sisältävät runsaasti tätä kaasua. Samoin kudosten solujen ja punasolujen välisten dioksidipitoisuuksien erojen vuoksi se siirtyy vereen.
Tämä hapeton ja dioksidipitoinen veri kulkee sydämeen, josta sydän pumppaa sen keuhkoihin hapettumaan uudelleen ja toistamaan koko prosessin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Calais B, Traducción Supervisada Por José G, Marín L. ANATOMÍA PARA EL MOVIMIENTO-TOMO IV La respiración ® [Internet]. 2005 [cited 2020 Mar 22]. Available from: www.liebremarzo.com
- Padilla Pérez J, Kowalchuk JM, Taylor AW, Paterson DH. Determinación de la cinética de la fase dos transitoria de la VO2 durante ejercicio de carga constante de intensidades moderada e intensa en hombres jóvenes. Vol. 74, Revista del Hospital Juárez de México. Medigraphic; 2007.
- Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona: Fisiología del aparato respiratorio [Internet]. [cited 2020 Mar 22]. Available from: http://diposit.ub.edu/dspace/handle/2445/108829
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.