Logo image
Logo image

Vinkkejä vyötärön kaventamiseen

3 minuuttia
Vinkkejä vyötärön kaventamiseen
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Monet ihmiset huomaavat, että heidän vyötärön ympärille kertyy rasvaa ja vaikka he muuten laihtuisivatkin, tämä on yksi niistä alueista, jota on vaikein pienentää. Tämä voi johtua eri syistä, ei ainoastaan ruokavaliosta: esimerkiksi proteiinin puutteesta, suolisto-ongelmista tai lihasjännityksestä.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka saat kapean vyötärön ilman suuria uhrauksia.

Kun suolesi on tulehtunut

Monet ihmiset eivät ehkä keksi syytä vyötärön koon suurenemiseen. Heillä voi olla ummetusta tai muita suolisto-ongelmia, jolloin syy voi olla siinä, että sisäelimet ovat tulehtuneet. Ummetus on hyvin yleistä niin miehillä kuin naisillakin kaikissa ikäryhmissä ja he eivät usein tule ajatelleeksi, että suoliston pitäisi toimia päivittäin.

Sen vuoksi ensimmäinen asia, minkä voit tehdä kaveentaaksesi vyötärön ympärystäsi on huolehtia, että suolistosi toimii moitteettomasti. Jos kärsit ummetuksesta, noudata näitä ohjeita:

 • Syö kuitupitoisia ruokia (hedelmät, vihannekset, palkokasvit, täysjyvätuotteet jne.)
 • Juo lasi kuumaa vettä puolikkaan sitruunan mehun kera tyhjään vatsaan.
 • Juo vettä aterioiden ulkopuolella.
 • Sisällytä pellavansiemenet ruokavalioosi.
 • Ota magnesium – ravintolisää.

Some figure
Toisaalta, jos kärsit ripulista:

 • Juo vihreää teetä.
 • Syö Agarista tehtyä liivatetta.
 • Selvitä oletko laktoosi-intolerantti tai allerginen gluteenille tai muille ruoka-aineille.
 • Sinun pitäisi ottaa huomioon myös mahdolliset henkiset ongelmat.

Hiilihydraatit vai proteiinit?

Paahtoleipää aamiaiseksi, pastaa lounaaksi, leipää välipalana. Leivonnaiset välipalana, pizzaa päivälliseksi… Nykypäivänä hiilihydraatit ovat hyvin väärinkäytettyjä. Niillä on hyöty antaa sinulle energiaa koko päiväksi. Toisaalta, jos väärinkäytät niitä ja et käytä sitä energiaa, se muuttuu varastoksi, toisin sanoen lihottaa sinua. Ja jos ne ovat jalostettuja hiilihydraatteja, eivätkä kokonaisia, ne voivat edistää ummetusta ja turvotusta.

Tämän takia suosittelemme lisäämään sopivan määrän proteiinin ruokavalioosi, mutta ei väärinkäyttää sitä. Joka aterialla pitäisi olla jotain proteiinia. Et ainoastaan polta enemmän kaloreita vaan myös näet vyötärösi kutistuvan. Mistä elintarvikkeista saat proteiinia?

 • Liha
 • Kala
 • Kananmunat (pääasiassa valkuainen)
 • Maito ja meijerituotteet
 • Palkokasvit
 • Kuivatut hedelmät
 • Sienet
Some figure

 

On parempi olla syömättä liikaa

Vatsa sopeutuu määrään, joka syöt, ja usein syöt enemmän kuin olisi tarvis. Sinun pitäisi tottua aina olemaan hieman nälkäinen kun aloitat ruokailun. On parasta lopettaa syöminen, kun et ole enää nälkäinen. Tämä tunne menee pois nopeasti, koska on todistettu että näläntunne kestää noin 15 – 20 minuuttia. On myös erittäin tärkeää, että opit pureskelemaan ruokasi hyvin, mikä auttaa syömään vähemmän, koska olet kylläisempi nopeammin ja ruoansulatus on parempi.

Toinen tapa tottua tähän on juomalla uutetta, joka auttaa sulattamaan ruokaa. Tällä tavoin voit estää vyötäröä suurentumasta ja elimistö tottuu sille antamasi ruoan määrään ilman näläntunnetta.

Vältä hiilihappoisia juomia

Hiilihapolliset juomat ovat erittäin haitallista keholle. Sen lisäksi, että ne aiheuttavat turvotusta, ne voivat aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja pitkällä aikavälillä, kuten jotkut tutkimukset ovat osoittaneet. Siksi suosittelemme vähentämään tai kokonaan välttämään niiden juomista.

Myös sokeripitoiset juomat kerryttävät sinulle rasvaa ja ovat haitallisia terveydelle monella tavalla.

Some figure

Selkäongelmia

Emme voi olla mainitsematta, että joillain ihmisillä on liian suuri vyötärö heidän kokoonsa nähden ja vaikka he pudottavat painoa, heillä on ongelmia ryhdin kanssa. Esimerkiksi ihmiset, jotka kärsivät lannelordoosista tai skolioosista (poikkeamat selkärangassa: liian sivulla- tai edessäpäin oleva selkäranka) voivat kerryttää liikaa lihasmassa tai rasvaa vatsaan tai kylkiin, koska keho tuntee tarvetta saavuttaa luonnollisen tasapainon. Näiden ihmisten pitäisi tehdä joitain ryhtiä kohentavia harjoituksia tai venytyksiä, kuten joogaa tai tai-ji’ta. Ankara urheilu, joka laittaa sinut pomppimaan on vähiten suositeltavaa, kuten lenkkeily tai muu aerobinen liikunta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Murillo, A., Rold, E., & Estrella, P. (2015). Medidas Dietéticas Para El Estreñimiento. Sociedad Española de Endocrinologia y Nutricion.

 • Park, S. K., Lee, T., Yang, H. J., Park, J. H., Sohn, C. I., Ryu, S., & Park, D. I. (2017). Weight loss and waist reduction is associated with improvement in gastroesophageal disease reflux symptoms: A longitudinal study of 15 295 subjects undergoing health checkups. Neurogastroenterology and Motility. https://doi.org/10.1111/nmo.13009

 • Solah, V. A., Kerr, D. A., Hunt, W. J., Johnson, S. K., Boushey, C. J., Delp, E. J., … Wood, S. (2017). Effect of fibre supplementation on body weight and composition, frequency of eating and dietary choice in overweight individuals. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9020149


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.