Logo image
Logo image

5 vinkkiä lemmikkien sängyn ja petivaatteiden turvalliseen puhdistamiseen

3 minuuttia
On tärkeää, että lemmikkieläinten petivaatteet ovat puhtaat ja turvalliset. Tässä artikkelissa annamme parhaat vinkit niiden pesuun.
5 vinkkiä lemmikkien sängyn ja petivaatteiden turvalliseen puhdistamiseen
Viimeisin päivitys: 20 kesäkuuta, 2023

Lemmikkien petivaatteiden puhdistaminen on erittäin tärkeää. Peti on lemmikin lepopaikka, ja kuten sinäkin nautit puhtaista vuodevaatteista, niin nauttii lemmikkisikin.

Se ei kuitenkaan ole yhtä helppoa kuin oman sängyn lakanoiden vaihtaminen. Siksi sinun on käytettävä hieman ylimääräistä aikaa varmistaaksesi, että mahdolliset lemmikin terveyteen vaikuttavat mikro-organismit eliminoidaan.

Tähän lisätään sängyn muoto. Koirien ja kissojen sängyt tai patjat ovat yleensä suuria ja valmistettu jäykistä materiaaleista, mikä vaikeuttaa niiden laittamista esimerkiksi pesukoneeseen.

Joka tapauksessa tässä artikkelissa poistamme nämä epäilykset ja näytämme sinulle, kuinka lemmikkien petivaatteiden ja sängyn pesu onnistuu yksinkertaisella mutta erittäin tehokkaalla tavalla. Jatka lukemista!

Vinkkejä lemmikkien petivaatteiden ja patjan puhdistamiseen

Lemmikkisi sängyn tulee aina olla puhdas ja desinfioitu. Ei ole suositeltavaa odottaa yli 30 päivää puhdistusten välissä. Petiin kerääntyy nimittäin karvoja, kuollutta ihoa, leluja, ruokajäämiä ja kenties jopa kirppuja ja punkkeja. Kaikki tämä voi olla haitallista sekä lemmikkisi että sinun terveydelle, joten on parasta ehkäistä se tiheällä puhdistuksella.

1. Poista karvat

Riippumatta siitä, onko lemmikkisi koira vai kissa, sen sängyssä on aina karvoja, pölyä ja jopa ruokajäämiä. Tärkeintä on välttää niiden kerääntymistä, sillä ne voivat laukaista bakteerien esiintymisen, mikä taas vaikeuttaa työtä entisestään.

Tämän kaiken poistamiseksi voit käyttää pölynimuria. Imuroi koko sänky päältä ja alta, kuin myös peitot, tyynyt ja muut lisukkeet. Imuroi myös lattia sängyn alta.

Some figure
Lemmikin sänkyyn kertyy yleensä paljon karvoja, jotka tulee imuroida.

Lue: Lemmikeille turvallisia huonekasveja

2. Puhdista tai pese kaikki osat erikseen

Kun sänky ja muut elementit on imuroitu, jokainen osa puhdistetaan tarkemmin. On tärkeää pestä tekstiilit, kuten peitot ja lakanat, kaikki minkä saa pestä vedellä.

Osat, joita ei voi laittaa pesukoneeseen tai pestä runsaalla vedellä, voidaan pestä esimerkiksi vanhalla hammasharjalla ja vain pienellä määrällä vettä. Tekstiilien vaahtopesuaine käy myös.

Aina kun on sallittua, pese elementit kuumalla vedellä pesuaineen ja ruokasoodan kera. Tämä viimeinen tuote auttaa poistamaan tahroja, desinfioimaan ja poistamaan hajua.

3. Patjan pesu

Monet ihmiset välttävät lemmikkinsä pedin pesua, jos se on valmistettu vaahtomuovista. On kuitenkin olemassa tapoja tehdä se oikein:

  • Ensimmäinen vaihtoehto: Tämä sopii niille täytteille, jotka ovat melko jäykkiä ja joiden etiketissä on maininta, että ne ovat konepestäviä. Pese se siis pesukoneessa ja lisää joukkoon hieman etikkaa.
  • Toinen vaihtoehto: Patjoille, jotka on tehty vaahtomuovipaloista, jotka voivat menettää muotonsa ja vaurioitua, on olemassa temppu, joka on vallannut sosiaaliset verkostot. Laita patja pesukoneeseen, lisäät puhdistusaineet ja vielä kaksi tai kolme tennispalloa. Näin vaahtomuovi ei menetä tilavuuttaan.

4. Anna kuivua hyvin

Neljäs vinkki liittyy kuivaamiseen. Kaikkia materiaaleja ei voi laittaa kuivausrumpuun, kuten patjaa, koska se voi vaurioitua. Ripusta elementti tai aseta se aurinkoon ulos, jos mahdollista, ja anna kuivua luonnollisesti.

On tärkeää varmistaa, että kaikki elementit ovat täysin kuivia ennen kuin peti kootaan uudelleen. Kosteus voi aiheuttaa pahoja hajuja, sientä ja iho-ongelmia lemmikille (kuten Malassezia mycosis).

Lue tämäkin: Teepuuöljystä apua lemmikin kirppuihin ja punkkeihin

5. Ole erittäin varovainen käyttämiesi tuotteiden kanssa

Ole erityisen varovainen prosessissa käyttämiesi tuotteiden kanssa. Vain sinä tunnet koirasi tai kissasi ja kuinka herkkä sen iho on. Jos olet havainnut, että se on altis allergioiden kehittymiselle, on parasta valita tällaisia tapauksia varten luodut tuotteet.

On olemassa useita saippuoita tai pesuaineita, jotka ovat lemmikkiystävällisiä. Toinen vaihtoehto, kuten edellä mainitsimme, on suosia luonnontuotteita, kuten etikkaa tai ruokasoodaa, jotka desinfioivat ja poistavat hajuja tehokkaasti eivätkä aiheuta epämukavuutta lemmikkieläimille.

Joka tapauksessa sinun tulee tietää, että pesun jälkeen on tärkeää huuhdella kaikki runsaalla vedellä. Joskus allergioita ilmenee, koska saippuan tai muiden tuotteiden jäämiä jää petivaatteisiin.

Some figure
Kärsiikö kissasi tai koirasi ihoallergioista? Sänkyjen ja peittojen pesuun on parasta ostaa tuotteita, jotka ovat lemmikkiystävällisiä.

Puhdas sänky, onnellinen lemmikki!

Huomaat varmasti, että kun lemmikkisi peti on pesty, se on onnellinen ja sinäkin voit olla rauhallinen. Käytä aikaa tähän tehtävään vähintään kerran kuukaudessa. Tämä on eduksi teille kummallekin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bajwa, J. (2017). Canine Malassezia dermatitis. The Canadian Veterinary Journal58(10), 1119.
  • Desachy, F. (2018). Los cuidados del perro día a día. Parkstone International.
  • Kale, A., & Gaspari, A. A. (2021). A dog lover’s dilemma: airborne allergic contact dermatitis to tylosin. JAAD Case Reports7, 100-102.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.