Kuinka tehdä itse puhdistusaine kodin verhoiluille
Huonekalut, seinät, lattiat ja lasit tahriintuvat. Tämä on väistämätön tosiasia kaikissa kodeissa. Yleissiivous auttaa pitämään huonekalut ja pinnat hyvässä kunnossa, mutta niihin tulee välillä tahroja, jotka vaativat erityiskäsittelyä, varsinkin tekstiileihin. On mahdollista valmistaa kotitekoinen puhdistusaine kodin verhoiluille aineksista, joita sinulla saattaa olla jo kotona.
Vaikka kaupallisia vaihtoehtoja onkin lukuisia, ne voivat sisältää kemikaaleja, joista kankaat eivät pidä tai jotka ovat vaarallisia ihmisille. Lisäksi erilaiset verhoilut ja materiaalit vaativat erilaisia puhdistusmenetelmiä.
Tutustu helppoihin tapoihin tehdä kotitekoinen puhdistusaine kodin verhoiluille, joka poistaa ruoan, musteen ja lemmikkieläinten aiheuttamat tahrat.
Tutustu ensin kankaaseen ja sen ominaisuuksiin
Ensimmäiseksi on tärkeää tietää, mitkä tuotteet sopivat millekin pinnalle ja mitä tulee välttää. Nämä tiedot on ilmoitettu kankaassa tai huonekalussa.
Jos et löydä merkintöjä, sinun on etsittävä Internetistä materiaalin tai tyypin mukaan. Voit myös tehdä testin huomaamattomalle alueelle, esimerkiksi sohvan alapuolelle, arvioidaksesi, kuinka se reagoi veteen tai liuottimiin.
Kemiallisen pesun yhteydessä merkinnät ovat yksi tai kaksi kirjainta:
- W: Tämä kirjain tarkoittaa kemiallista vesipesua tai emulsiopesua. Materiaali voidaan puhdistaa vesipohjaisilla puhdistusaineilla. Nämä kuidut ovat helpoimpia käsitellä, koska melkein kaikki tuotteet sopivat.
- S: Puhdistus tulee tehdä liuottimella, jota ei ole yhdistetty vesipohjaisiin liuottimiin.
- WS tai SO: Näissä tapauksissa on mahdollista käyttää sekä vesipohjaisia tuotteita että muita liuottimia.
- X: Tämä on harvinainen, mutta ratkaiseva merkki. Se tarkoittaa, että tuotetta ei voi pestä, joten mitään pesuainetta ei pidä käyttää ja puhdistaminen on suositeltavaa jättää ammattilaisen tehtäväksi.
Lue: 10 syytä siihen, miksi kotisi näyttää likaiselta, vaikka siivoat säännöllisesti
Kuinka tehdä itse puhdistusaine kodin verhoiluille
Kotitekoisten puhdistusaineiden avulla voit luoda ratkaisuja jokaiseen kuitutyyppiin tai tahran vaikeusasteeseen. Lisäksi niissä ei käytetä sellaisia kemiallisia tuotteita, joiden ainesosat on vaikeampi tunnistaa ja käyttää.
Espanjan toksikologialiiton mukaan puhdistusaineet voivat olla erittäin vaarallisia, jos niiden erehdytään olevan juomakelpoisia nesteitä. Siksi on aina tärkeää merkitä jokainen pullo ja säiliö myrkytyksen välttämiseksi.
Materiaalit
On olemassa monia eri vaihtoehtoja verhoilunpuhdistusaineiden tekemiseen kotona. Nahan käsittely ei nimittäin tietenkään ole sama kuin mikrokuidun käsittely.
Samoin lemmikkieläinten jättämiä tahroja ei tule puhdistaa samalla tavalla kuin musteen tai ruoan aiheuttamia tahroja. Kaikissa tapauksissa kannattaa ensinnäkin hankkia seuraavat materiaalit:
- Pieni harja
- Pölynimuri
- Kuivia pyyhkeitä
- Oliiviöljyä
- Kastiliasaippuaa
- Kivennäisvettä
- Saippuahiutaleita
- Isopropyylialkoholia
- Lämmintä tai kuumaa vettä
- Natriumbikarbonaattia
- Astianpesuainetta
- Suihkupullo
- Etikkaa
- Sitruunan eteeristä öljyä
- Mikrokuituliina
Yleinen puhdistusaine kodin verhoiluille
Tehokas kaava kaikille tekstiileille ja tahroille on saippuavaahtoon perustuva ratkaisu. Jos sinulla ei ole aikaa arvioida tiettyä ratkaisua, sekoita viisi ruokalusikallista saippuahiutaleita puoleen litraan kuumaa vettä. Anna jäähtyä ja vatkaa, kunnes muodostuu runsaasti vaahtoa.
Levitä vaahtoa verhoilulle harjan avulla. On tärkeää käyttää kuplia ja vaahtoa ilman nestettä. Hiero seos tahran päälle ja poista sitten ylimääräinen kostealla mikrokuituliinalla.
Mikrokuituverhoilu
Mikrokuituverhoiluun tai synteettiseen nahkaverhoiluun suositellaan myös vaahtoavaa ratkaisua, joka käyttää vähemmän nestettä. Ensimmäinen askel on puhdistaa alue imurilla poistaaksesi mahdollisimman paljon pölyä ja likaa.
Laita kulhoon puoli litraa lämmintä vettä ja sekoita joukkoon viisi ruokalusikallista astianpesuainetta. Kun sitä vatkaa, sekin se saa aikaan vaahtoa, joten käytä tässäkin harjaa verhoilun pesuun vaahdolla.
Puhdista harja puhtaalla vedellä ja täytä se vaahdolla niin monta kertaa kuin on tarpeen. Poista lopuksi ylimääräinen vaahto kostealla mikrokuituliinalla ja anna verhoilun kuivua.
Nahkaverhoilu
Tässä tapauksessa sinun on käytettävä erilaisia tuotteita. Yleensä nahkaverhoilu reagoi hyvin etikkaan.
Yhdistä 0,5 dl etikkaa ja 1 dl oliiviöljyä. Tee puhdistusaine suoraan suihkepulloon.
Sekoita hyvin ja suihkuta nestettä nahalle. Levitä tuote ja pyyhi sitten kuivalla mikrokuituliinalla. Toista toimenpide koko verhoilulle.
Verhoilunpuhdistusaine autoihin
Ihmiset viettävät paljon aikaa autossa. Jotkut jopa kuljettavat lemmikkejä tai syövät autossaan.
On olemassa erityinen puhdistusaine lian käsittelyyn auton kaikkiin tekstiileihin ja koko ajoneuvoon. Huomaa kuitenkin, että tämä ei sovellu nahkaverhoilulle. Nahkaa varten edellisessä kohdassa annettu ohje on paras vaihtoehto.
Sekoita tässä tapauksessa yhteen viisi ruokalusikallista etikkaa, kaksi ruokalusikallista astianpesuainetta ja 1,2 dl kivennäisvettä.
Voit lisätä seokseen muutamia tippoja eteeristä öljyä parantaaksesi auton hajua. Sekoita hyvin ja suihkuta suihkepullolla joka puolelle auton verhoilua.
Anna vaikuttaa viisi minuuttia ja suihkuta sitten vedellä. Viimeistele imurilla, joka imee lian ja kosteuden.
Kangas- ja keinonahkaverhoilun puhdistusaine
Monissa huonekaluissa on verhoilu, joka on valmistettu synteettisestä nahasta, pellavasta, puuvillasta, vinyylistä tai kuitusekoituksesta. Näissä tapauksissa on parasta sekoittaa yhteen 1 dl etikkaa, saman verran nestemäistä kastiliasaippuaa ja saman verran lämmintä vettä.
Esipuhdista pölynimurilla ja ruiskuta seos verhoiluun ylhäältä alas. Viimeistele hieman kostealla mikrokuituliinalla ja anna kuivua.
Propanoliliuos
Verhoilu, jonka puhdistuskoodissa on kirjain “S”, tarvitsee erikoiskäsittelyn. Käytä tämäntyyppisissä verhoiluissa isopropyylialkoholia tai propanolia, joka on kaadettu suihkepulloon.
Tämä elementti on syttyvää, joten varmista, ettei lähellä ole tulenlähdettä kun käytät tätä pesuvaihtoehtoa.
Suihkuta hieman jokaiseen verhoilusektoriin ja hiero kevyesti pehmeällä harjalla. Puhdista vielä hieman kostutetulla mikrokuituliinalla. Anna kuivua muutama minuutti ja imuroi sitten.
Lue tämäkin: Vinkkejä keinonahkasohvan huoltoon
Puhdistusaine kodin verhoilujen pinttyneille tahroille
Jotkut tahrat ovat erittäin vaikeita, kuten lemmikkieläinten virtsa.
Jos näin on käynyt, on tärkeää poistaa tahra mahdollisimman pian, jotta se ei pääse tunkeutumaan kankaaseen. Ensimmäinen asia on kuivata mahdollisimman paljon, joko kuivilla liinoilla tai pölynimurilla, laajentamatta tahraa.
Laimenna sitten kaksi ruokalusikallista etikkaa 1,5 desilitraan vettä ja kostuta alue tällä. Kuivaa se uudelleen muutaman sekunnin kuluttua.
Voit myös käyttää ruokasoodaa, koska se neutraloi hapon. Mustetahroihin kannattaa ruiskuttaa propanolin ja etikan seosta ja hieroa sitten sienellä.
Jos sinulla on X-kirjaimella varustettu verhoilu tai verhoilussa on tahroja, joita on vaikea poistaa, se kannattaa viedä ammattilaiselle.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Almarza E, Martínez M, , Sánchezde la Torre C. Análisis químicos realizados en casos de intoxicaciones por detergentes y limpiadores. Revista de Toxicología [Internet]. 2002;19(2):79-84. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=91919205
- Cáceres Espitia JJ, Caycedo Lozano L, Trujillo Suárez DM. Efecto bactericida del ácido acético presente en el vinagre, una alternativa a desinfectantes sintéticos o químicos. Revisión sistemática. bol.redipe [Internet]. 13 de enero de 2022 [citado 20 de enero de 2023];11(1):440-51. Disponible en: https://revista.redipe.org/index.php/1/article/view/1653
- Graziano MU, Graziano KU, Pinto FMG, Bruna CQM, Queiroz RQ. Lascala CA. Eficacia de la desinfección con alcohol al 70% (p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Rev. Latino-Am. Enfermagem [Internet]. mar.-abr. 2013. Disponible en: https://www.scielo.br/j/rlae/a/CfZMMxxqFn6mgd74MK8m8Sh/?lang=es&format=pdf
- José Manuel Perdigones Hita. Limpieza del mobiliario interior. IC Editorial, 2021. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=KI40EAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=limpieza+tapizados&ots=oEbg9VMK8z&sig=3zZ6dbQqq0jhObz6iNsbAOLQ8V0#v=onepage&q=limpieza%20tapizados&f=false
- López-Naranjo F, Sosa-Martínez A. B, Altagracia- Martínez M, Ochoa-Chico J. M, , Córdova-Moreno R. Modelo educativo para el estudio toxicológico de productos de limpieza de uso comercial. Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas [Internet]. 2015;46(1):33-40. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57946147004
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.