Logo image
Logo image

10 syytä siihen, miksi kotisi näyttää likaiselta, vaikka siivoat säännöllisesti

5 minuuttia
Jos kotisi näyttää likaiselta, vaikka siivoat sen joka päivä, sinun on ehkä muutettava tapojasi. Näin saat kotisi näyttämään hyvältä.
10 syytä siihen, miksi kotisi näyttää likaiselta, vaikka siivoat säännöllisesti
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 05 toukokuuta, 2023

Parhaiden tuotteiden käyttö tai huippuluokan siivouslaitteetkaan eivät takaa kodin puhtautta. Joskus, vaikka siivoaisit hieman joka päivä, kotisi näyttää likaiselta. Tämä johtuu huolimattomuudesta tai haitallisista tavoista.

Pienet, arkiset tottumukset, kuten laseihin tai peileihin roiskuneiden vesitippojen kuivaaminen, keittiötason pyyhkiminen rätillä rasvan poistamiseksi tai kenkien jättäminen oikealle paikalleen, lisäävät järjestystä ja hygieniaa.

On epämiellyttävää jos kotisi näyttää likaiselta, varsinkin jos yrität siivota joka päivä ja pitää järjestystä yllä. Samoin epäjärjestys ja epäsiisteys vaikuttavat yhdessä asuvien rauhaan. Miten se ratkaistaan? Tärkeintä on katsoa hieman pidemmälle ja ottaa käyttöön alla selittämämme rutiinit.

Miksi koti pitää siivota hyvin?

Vastaus on yksinkertainen: terveyden takia. Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan siivoaminen on ratkaiseva askel useimpien talon pinnoilla olevien mikrobien hävittämisessä.

Laitos väittää, että käyttämällä pesuaineita tai saippuoita minimoimme mikro-organismien määrän ja infektioriskin. CDC suosittelee, oikea tapa olisi puhdistaa kotitekoisilla vaihtoehdoilla ennen turvautumista muihin kemikaaleihin.

Lisäksi ympäristön puhtaus merkitsee mukavaa ja esteettisesti miellyttävää ympäristöä. Se vaikuttaa jopa henkiseen hyvinvointiin.

Aina kun siivoat kotia, siitä hyötyy sekä fyysinen että henkinen terveytesi

Miten kodin siisteys ja puhtaus hyödyttävät fyysistä ja henkistä terveyttä? Epäjärjestys ja likaisuus aiheuttavat ylistimulaatioota ja stressiä.

Samaan aikaan News Medical Life Sciences toteaa, että kotityöt ovat oiva stressinlievitysmenetelmä, jossa liikut ja harjoittelet mindfulnessia. Kyseisessä tutkimuksessa ehdotetaan, että siivoamisella on myönteisiä vaikutuksia, kuten inspiraation tunne ja negatiivisten varausten alentaminen.

Lue: Kuinka siivoaminen auttaa vähentämään stressiä?

Miksi kotisi näyttää likaiselta, vaikka siivoaisit usein?

Mitä oikein tapahtuu, kun siivoat jatkuvasti, mutta kotisi näyttää siltikin likaiselta? On mahdollista, että syynä on jokin seuraavista, tai useampi niistä:

1. Paha haju

Kodin tuoksuminen hyvältä on rentouttavaa ja välittää puhtauden tunteen. Kuten Revista Mexicana de Sociología -lehden artikkelissa todetaan, aivan kuten arvioimme, onko ruoka hyvää vai huonoa sen hajun perusteella, meillä on taipumus arvioida myös tunnelmaa.

Siksi luontaisiin aromiaineisiin vetoaminen on tapa tehdä yhteistyötä harmonian ja järjestyksen havainnoinnin kanssa. Laventeli, kaneli ja mänty ovat ihanteellisia tuoksuja.

Some figure
Laventelilla tuoksuttaminen on yksinkertainen tapa parantaa tunnelmaa puhdistuksen jälkeen.

2. Kaikkialla on pölyä

Talon pölyjä poistaessa on tärkeä puhdistaa myös listat, seinät, ovenraot ja kaikki alueet, jotka ovat täynnä saastuttavia hiukkasia, vaikka ne tuntuisivat kuinka merkityksettömiltä paikoilta.

Kun puhdistat, muista myös jalkalistat. Esineet, joihin pölyllä on taipumus kerääntyä erityisesti, ovat seuraavat:

  • Sängyt
  • Kirjahyllyt
  • Hyllyt
  • Koriste-esineet, maljakot yms.

3. Riittämätön valaistus

Kun huoneiden valaistus ei ole riittävä, ympäristö näyttää likaiselta. Taloissa, joissa ei ole moniakaan ikkunoita, kannattaa luottaa valkoisiin hehkulamppuihin ja säästölamppuihin, koska ne tarjoavat avaruuden ja hygienian tunteen.

Toisaalta, jos luonnonvaloa pääsee sisään, kokeile vaaleiden ja läpinäkyvien verhojen käyttöä ja sijoita kasvit tärkeimpiin kohtiin. Nämä strategiat parantavat huomattavasti minkä tahansa huoneen ulkonäköä ja auttavat niitä näyttämään puhtailta.

4. Et suunnittele viikoittaista tai kuukausittaista siivousta

Pelkkä imuri ei riitä. Koti näyttää siistiltä, kunhan suunnittelet perussiivouksen viikoittain ja perusteellisen siivouksen kerran kuukaudessa. Viikoittaisiin toimiin kuuluu kylpyhuoneiden pesu, lattioiden hankaus ja pölyjen pyyhkiminen huonekaluista.

Varaa yksi päivä kuukaudessa samoihin tehtäviin, mutta lisäämällä laatikoiden, komeroiden, ikkunoiden ja ovien siivoamiseen. Ajatuksena on kattaa kaikki tilat, käyttämällä tilaisuutta hyväksi heittääksesi pois huonokuntoiset ja lahjoittaaksesi tarpeettomat tavarat.

5. Lattiat ovat halkeilleet

Jos lattioissa on vikaa, etkä voi korjata asiaa juuri nyt, on aika naamioida ne. Levitä lattialle vaikkapa matto, joka peittää ikävät virheet ja kolhut.

6. Likaiset astiat

Kun olet laittanut ruokaa ja syönyt, pese astiat ja siirrä ne pois näkyviltä. Niin kauan kuin astioita on tiskialtaassa, sotku ei poistu talosta.

Älä jätä mitään kasaan tiskialtaaseen tai muualle keittiöön. Vaikka olisit väsynyt, on parempi käyttää muutama minuutti astioiden pesuun.

Some figure
Likaiset astiat eivät koskaan anna muun talon loistaa.

7. Et hyödynnä teknologiaa

Robottipölynimurit ovat yksi merkittävistä teknologisista lisäyksistä kotitöiden helpottamiseksi. Nämä laitteet vievät likaa lattialta samalla kun sinä omistat ne minuutit muille siivouspuuhille.

Tavallinenkin imuri on välttämätön, kuten sohvan siivoamisessa, mutta jos sinulla on siihen budjettia, hanki robotti-imuri. Ottamalla kaiken irti tällaisista laitteista vahvistat puhtautta, eikä koti näytä likaiselta.

8. Siivousvälineesi ovat huonossa kunnossa

Siivousvälineidenkin tulee olla hyvässä kunnossa. Kulunut luuta, repeytyneet rievut ja täysi pölypussi imurissa ovat muita esineitä, jotka heikentävät talon ulkonäköä. Puhdista siivousvälineet ja jos ne ovat päässeet tiensä loppuun, on aika vaihtaa ne.

Lue tämäkin: Alkoholi, sanomalehti ja muita lasinpuhdistuskonsteja

9. Kylpyhuoneen roiskeet

On lähes väistämätöntä, että pesualtaassa, peilissä ja muilla kylpyhuoneen pinnoilla näkyy hammastahna-, saippua- ja shampooroiskeita. Jos jätät ne puhdistamatta useiden päivien ajan, vaikeutat tahrojen poistamista, ja se lisää kylpyhuoneen huonoa ulkonäköä.

Varmista, että jätät pesualtaan puhtaaksi hammastahnasta tai hiuksista, jotka putoavat kampaamisen jälkeen. Pyyhi peilit mikrokuituliinalla tai sanomalehdellä ja pese suihkuverho tai -lasiseinä päivittäin.

Voittoa tavoittelematon järjestö Opcions huomauttaa, että etikka on hapan tuote, joka huuhtelee pois kalkkikertymiä, orgaanista ainesta ja laimentaa saippuahiukkasia, ehkäisee homeen muodostumista ja tarjoaa raikkaan ympäristön.

10. Likainen keittiö

Erityisesti liedelle ja sen lähellä oleviin työtasoihin ja kaappeihin jää jälkiä ruoanlaitossa käyttämästäsi öljystä. Jos kaapin pinta on mattapintainen, sitä enemmän rasvatahrat näkyvät, ja ne pilaavat keittiön ulkonäön heti.

Älä anna palaneen öljyn jäädä pinnoille liian pitkään, koska sitä on vaikea pyyhkiä pois myöhemmin. Tässä tehtävässä on tarkoituksenmukaista käyttää rasvanpoistoaineita.

Some figure
Älä jätä rasvapisaroita keittiöön. Siivoa myös heti aterian jälkeen.

Jos kotisi näyttää aina likaiselta, muista pienet yksityiskohdat, joilla on väliä

Useimmiten koti näyttää likaiselta ja epäsiistiltä merkityksettömiltä tuntuvien tapojen takia, jotka lopulta muuttuvat huonoksi rutiiniksi. Yksi niistä on täyttää makuuhuoneen nojatuoli vaatteilla, jotka olet riisumassa, tai juuri pestyillä vaatteilla, joita et heti vienyt kaappiin.

Ota tavaksi laittaa likaiset pyykit koriin ja taita ja laita puhdas pyykki kaappiin heti, kun se on kuivunut. Se voi tuntua aluksi ärsyttävältä, mutta johdonmukaisuus tekee siitä tavan, jota arvostat myöhemmin.

Lopuksi, järjestyksen ja puhtauden rakentaminen on siistin kodin salaisuus. Ja perheen osallistuminen on avainasemassa, sillä jos jokainen tekee oman osansa, kaikki asuvat yhdessä siistissä ja miellyttävässä ympäristössä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aliouche, H. (2022). Investigando el vínculo entre la limpieza y la salud mental. News Medical Life Sciences. https://www.news-medical.net/health/Investigating-the-Link-between-Cleaning-and-Mental-Health.aspx
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2022). Cuándo y cómo limpiar y desinfectar su casa. CDC. Estados Unidos. https://www.cdc.gov/hygiene/es/cleaning/cleaning-your-home.html#:~:text=Limpiar%20regularmente%20las%20superficies%20de,su%20familia%20a%20mantenerse%20sanos.
  • Opcions. (2022). El milagro del vinagre. Opcions. Impulsem el consum conscient. https://opcions.org/es/limpiar-con-vinagre/
  • Synnott, A. (2003). Sociología del olor. Revista mexicana de sociología65(2), 431-464. http://mexicanadesociologia.unam.mx/docs/vol65/num2/v65n2a6.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.