Logo image
Logo image

3 nopeaa tapaa lasimaljakkojen puhdistamiseen

4 minuuttia
Jaamme seuraavaksi 3 erittäin hyödyllistä, nopeaa ja tehokasta tekniikkaa kodin lasimaljakkojen puhdistamiseen; näillä vinkeillä onnistut pitämään lasimaljakkosi puhtaina pidempään ja mikä parasta, hyödyntämällä pelkästään kotitekoisia ja ympäristöystävällisiä puhdistusaineita.
3 nopeaa tapaa lasimaljakkojen puhdistamiseen
Kirjoittanut Paula Heidemeyer
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lasin ja kristallin puhdistaminen voi olla turhauttavaa ja uuvuttavaa työtä. Koska läpinäkyvät pinnat päästävät valoa materiaalin läpi, valitettavasti myös niissä olevat lika ja tahrat korostuvat entisestään. Jaamme sinulle seuraavaksi 3 näppärää ja tehokasta tapaa lasimaljakkojen puhdistamiseen; näiden vinkkien avulla puhdistus sujuu alta aikayksikön ja vieläpä täysin kotitekoisilla ja ympäristöystävällisillä puhdistusaineilla.

Kasvien kuivuessa ja mädäntyessä ne voivat jättää lasi- tai kristallimaljakkoon tahroja ja likaa, jota voi olla hyvinkin vaikeaa poistaa vahingoittamatta samalla materiaalin pintaa. Tästä syystä seuraavat yksinkertaiset tekniikat kodin lasimaljakkojen puhdistamiseen tulevat kiinnostamaan sinua varmasti.

 3 nopeaa vinkkiä lasimaljakkojen puhdistamiseen kotitekoisilla puhdistusaineilla

Voit puhdistaa lasimaljakot perusteellisesti luonnollisilla tuotteilla, joita varten tarvittavat ainesosat löytyvät onneksi jo monen kotoa valmiiksi. Lisäksi nämä seuraavaksi esiteltävät kodin puhdistusaineet ovat ympäristölle ystävällisiä vaihtoehtoja, jotka eivät viemäriin joutuessaan tule vahingoittamaan ympäristöä toisin kuin monet kaupalliset tuotteet. Toisin sanoen, ensinnäkään sinun ei tarvitse sijoittaa lasimaljakoiden puhdistamiseen runsaasti rahaa taikka käyttää syövyttäviä ja ympäristöä saastuttavia kemikaaleja.

Vinkkejä lasimaljakkojen puhdistamiseen: etikka ja kahvi

Some figure

Ensimmäisessä tekniikassa käytämme lasimaljakkojen puhdistamisessa hyödyksemme etikan happoisuutta ja kahvirakeiden karkeutta.

Tarvitset vain seuraavat ainesosat ja välineet:

Valmistusohjeet:

 1. Kuumenna ensin kaksi ruokalusikallista etikkaa pienessä kattilassa. Lämmitä sitä kattilassa muutaman sekunnin ajan, kunnes lämpötila saavuttaa kiehumispisteensä.
 2. Aseta sitten kahvinpurut puhtaaseen kulhoon ja lisää sekaan kuuma etikka hitaasti kaatamalla.
 3. Sekoita aineksia keskenään niin pitkään, että lopputuloksena on tasainen tahna. Kahvinpurujen on imettävä itseensä hieman kosteutta voidakseen kiillottaa lasimaljakon pinnan tehokkaasti mutta hellävaraisesti.
 4. Lisää sitten valmista tahnaa suoraan puhtaalle sienelle ja hiero seosta sienen avulla maljakon pintaan.
 5. Kun olet käynyt maljakon huolellisesti läpi, huuhtele maljakko lopuksi kuumalla vedellä ja varmista, että pintaan ei jää jälkiä etikasta tai kahvinpuruista.
 6. Aseta lasimaljakko seuraavaksi astianpesukoneeseen ja pese samalla ohjelmalla, jolla yleensä peset lasimaljakot. Kun pesuohjelma on valmis, poista maljakko heti pesukoneesta ja anna kuivua ilmavassa tilassa.
 7. Lopuksi, jos huomaat, että pintaan on jäänyt kalkkipisaroita tai muuta tahraa, poista tahrat huolellisesti kuivalla liinalla.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 7 tilaa vievää sisustusvirhettä pienessä makuuhuoneessa

Riisi ja etikka

Some figure

Riisin sisältämä tärkkelys auttaa poistamaan maljakon pinnasta niin likaa kuin muitakin hiukkasia.

Toinen nopea ja hyödyllinen tapa lasimaljakkojen puhdistamiseen on hyödyntää riisin, etikan ja astianpesuaineen (tai vastaavasti kalkinpoistoon tarkoitetun saippuan) yhdistelmää. Tämä tekniikka on erityisen hyödyllinen niissä tapauksissa, kun sinun täytyy pestä hyvin kapea lasimaljakko, jonka puhdistaminen ei ole mahdollista käden tai liinan avulla.

Tarvitset vain seuraavat ainesosat:

 • Kourallinen keittämätöntä riisiä
 • Lämmintä vettä
 • Etikkaa
 • Kalkinpoistoon tarkoitettua saippuaa (tai vaihtoehtoisesti astianpesuainetta)

Valmistusohjeet:

 1. Aseta ensin kourallinen raakaa riisiä lasimaljakkoon.
 2. Kaada sitten maljakkoon lämpimää (tai haaleaa) vettä, peitä maljakko ja ravistele sitä voimakkaasti, jotta riisitärkkelys jakautuu tasaisesti.
 3. Kun tärkkelys on jakautunut tasaisesti maljakon sisällä (vesi on hyvin sameaa) tyhjennä maljakko. Heitä riisi roskiin, sillä se ei enää ole syömäkelpoista.
 4. Jos lika ei ole poistunut kunnolla maljakon pinnasta, täytä maljakko etikalla ja vedellä ja anna seistä yön yli.
 5. Kaada seuraavana aamuna vesi ja etikka pois ja puhdista maljakko astianpesuaineella ja tarvittaessa myös kalkinpoistoon suunnatulla saippualla, jos niin haluat. Huuhtele lopuksi maljakko huolellisesti ja kuivaa puhtaalla ja pehmeällä liinalla.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Lasipintojen ja ikkunoiden puhdistus luonnontuotteilla

Vinkkejä lasimaljakkojen puhdistamiseen: poreilevat antiasidit

Some figure

Voit hyödyntää antasidien poreilevaa vaikutusta myös pinttyneen lian ja tahrojen poistamiseksi.

Jos se, mitä etsit, on happamien tahrojen poistaminen lasimaljakostasi, kerromme sinulle seuraavaksi, kuinka voit tehdä sen tehokkaasti ja nopeasti. Usko tai älä, vatsan liikahappoisuutta neutraloiville antiasideille löytyy käyttöä nyt myös lasimaljakkojen puhdistamiseen!

Tarvitset vain seuraavat ainesosat:

 • Kuumaa vettä
 • 1 tabletti poreilevaa antiasidia
 • Astianpesuainetta

Valmistusohjeet:

 1. Täytä lasimaljakko pintaan asti kuumalla vedellä. Varmista kuitenkin, että vesi ei ole kiehuvan kuumaa, sillä liian kuuma vesi voi vaurioittaa lasin pintaa ja saada sen jopa rikkoutumaan, erityisesti, jos materiaali on hyvin ohutta.
 2. Lisää seuraavaksi sekaan yksi antiasidi ja anna sen poreilevan vaikutuksen toimia noin puolen tunnin ajan.
 3. Kun puoli tuntia on kulunut, kaada vesi ja antiasidi pois ja puhdista maljakko puhtaalla vedellä ja muutamalla tipalla astianpesuainetta.
 4. Kuivaa maljakko lopuksi puhtaalla pyyhkeellä tai liinalla. Voit yhtä hyvin käyttää kuivaamiseen myös talouspyyhkeitä, sillä ne eivät jätä maljakon pintaan jälkiä.
 5. Tarkista kuivaamiseen jälkeen, että happopinttymät ovat kadonneet.

Tunsitko jo entuudestaan jonkin näistä yllä mainituista tekniikoista? Voit yhtä hyvin jakaa nämä vinkit myös ystäviesi ja läheistesi kesken, jos olet huomannut, että hekin kamppailevat lasipintoihin kertyneen lian ja pinttyneiden tahrojen kanssa. Näillä vinkeillä lasimaljakkojen (ja miksei myös muidenkin lasipintojen) puhdistus hoituu alta aikayksikön ja mikä parasta, täysin ilman myrkyllisiä ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.