Vinkkejä keinonahkasohvan huoltoon

Kostealla liinalla, pienellä määrällä lämmintä vettä ja seuraavilla vinkeillä voit pitää keinonahkasohvan kunnossa.
Vinkkejä keinonahkasohvan huoltoon

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 30 maaliskuuta, 2023

Keinonahka on synteettinen materiaali, joka on valmistettu jäljittelemään luonnollista nahkaa. Tietenkään se ei ole tehty eläimen nahasta, vaan se koostuu synteettisistä kuiduista, kuten polyesteristä tai polyvinyylikloridista (PVC). Lukuisia esineitä on verhoiltu ja peitetty tällä materiaalilla. Näiden vinkkien avulla voit huoltaa keinonahkasohvaa tehokkaasti.

Tällä materiaalilla on monia etuja, mukaan lukien helppohoitoisuus. Olipa kyseessä päivittäinen siivous tai tahrat, keinonahkasohvan huolto vaatii vain liinaa ja lämmintä vettä. Toisaalta kemikaaleja ja suoraa altistumista auringonvalolle tulee välttää.

Mitä on keinonahka?

Keinonahka tai tekonahka on synteettinen materiaali, joka on valmistettu erilaisista kuiduista ja polymeereistä. Sen tarkoitus on jäljitellä luonnollista nahkaa, joten sitä käytetään laajasti verhoilussa ja vaatteissa. Siten sitä löytyy mm. auton istuimista, housuista ja kodin huonekaluista.

Sen tärkeimpiä etuja ovat kustannukset, koska se on synteettinen materiaali. Keinonahan käyttö on yleensä paljon halvempaa kuin eläimen nahan. Siksi tällä materiaalilla päällystetyt tuolit ja sohvat ovat paljon edullisempia kuin oikealla nahalla päällystetyt.

Vaikka laatutasoja on erilaisia, keinonahka on yleensä erinomainen luonnonnahan jäljitelmä. Joitakin on jopa vaikea erottaa oikeasta nahasta. Se on erittäin helppohoitoinen materiaali, joka kestää hyvin hankausta, naarmuja ja muita päivittäisen käytön aiheuttamia vaurioita.

Erilaisia keinonahkoja

Keinonahka jäljittelee oikeaa nahkaa, ja muunnelmia on useita:

  • Stretch-nahka: Tätä käytetään tiukasti istuviin vaatteisiin, kuten sukkahousuihin ja leggingseihin.
  • Eläinprintti: Eläinkuviota käytetään laajasti muodin eri alueilla. Siksi on olemassa keinonahkaa, joka pyrkii jäljittelemään esimerkiksi käärmeennahkaa.
  • Metallisävyt: Tämä on tyyli, joka pyrkii simuloimaan metallisia sävyjä moderneihin asetuksiin.
Keinonahkasohvan huolto.
Nahkaverhoilu on kalliimpaa ja vaatii perusteellisempaa hoitoa, jotta se ei vaurioidu ajan myötä.

Kuinka keinonahkasohvaa hoidetaan

Yksi synteettisen nahan yleisimmin käytetty alue on kodin sisustus. Siten keinonahkaa löytyy tuolien, nojatuolien ja sohvien verhoilusta.

Sen lisäksi, että se on taloudellinen materiaali, se on myös helppohoitoinen. Hoito voidaan tehdä joukolla helposti seurattavia vinkkejä.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan myös tämän: Temppuja kynttilävahan poistamiseen vaatteista, lattiasta ja huonekaluista

Laatu ratkaisee

Vaikka kyseessä on luonnollista nahkaa jäljittelevä materiaali, laatua ei pidä unohtaa. Huonolaatuisella keinonahalla on taipumus halkeilla nopeammin ja sen kestävyys on heikko.

Toimi nopeasti keinonahkaisen sohvan kunnossapidossa

Tämän verhoilun huollon perusnäkökohta on kiirehtiminen, kun monimutkainen tahra syntyy. Jos se poistetaan välittömästi, keinonahan puhdistaminen ei aiheuta vaikeuksia. Mutta jos se pääsee tunkeutumaan syvemmälle materiaaleihin, tahraa voi olla vaikea poistaa.

Kangasliina ja vesi

Avain keinonahkaisen sohvan huoltoon on työskennellä kahden siivouksen peruselementin kanssa: lämpimän veden ja liinan. Yleensä hankaamalla kostealla liinalla on mahdollista poistaa tahrat tästä verhoilusta, kunhan ne puhdistetaan nopeasti.

Kiillosta huolehtiminen

Tärkein strategia kiillon säilyttämiseksi on välttää kemikaalien pääsyä keinonahkaan. Vaikka tärpätti, alkoholi, yleiskäyttöiset rasvanpoistoaineet ja valkaisuaineet sopivat muihin desinfiointitapauksiin, ne tulee pitää poissa tästä verhoilusta.

Tietysti kiilto säilyy, jos lisäksi siivotaan säännöllisesti ja tahrat poistetaan ripeästi.

Muut keinonahkahuonekalut ja erityiset tahrat

Puhdistustoimenpiteet ovat samanlaisia kaikissa keinonahkaverhoiluissa – olipa kyse sitten sohvista, tuoleista tai polkupyörän ja auton istuimista.

Toisaalta on olemassa joukko monimutkaisia tahroja, joihin tulisi käyttää vähän alkoholia. Nämä ovat tomaatti, limsa, suklaa ja muste.

Jos niiden poistaminen on muuttunut monimutkaiseksi joko ajan kuluessa tai tahran syvyyden vuoksi, kasta alkoholiin vanupuikko. Sen on kuitenkin oltava vain hieman kostea eikä sillä saa hangata voimakkaasti. Kun olet valmis, kuivaa välittömästi liinalla.

Muita vähemmän syövyttäviä tuotteita, joita voidaan käyttää monimutkaisiin tahroihin, ovat kasvojen puhdistusmaito, neutraali saippua, savikivi ja etikka. Sekoita ne aina lämpimään veteen ja poista jäännökset kuivalla liinalla.

Entä nahkasohvat?

Luonnonnahkasohvilla on samanlainen puhdistusprosessi kuin keinonahkasohvilla. Niiden huolto ja kestävyys saavutetaan pitämällä ne poissa auringonsäteiltä, poistamalla pölyt usein ja poistamalla tahrat kostealla liinalla.

Kiillossa on kuitenkin eroja. Sen ylläpitäminen vaatii ajoittain erityisten nahkapinnoille tarkoitettujen tuotteiden käyttöä, jotka ravitsevat ja kosteuttavat pintaa.

Alkoholi ei saa olla pitkään kosketuksessa keinonahan kanssa, koska se pilaa sen.

Keinonahkasohvan viholliset

On kaksi perusasiaa, joita on vältettävä synteettisellä nahalla verhoillun sohvan käyttöiän pidentämiseksi. Toisaalta auringonvaloon tulee kiinnittää huomiota, sillä sen ei ole suositeltavaa päästä vaikuttamaan suoraan materiaaliin.

UV-säteet kuivattavat kuidut, jolloin keinonahka menettää kimmoisuuttaan. Siksi sohva tulee pitää poissa auringonsäteiden vaikutukselta.

Toinen välttämätön näkökohta on liiallinen kosteus, tila, joka nopeuttaa sen huononemista. Tämä johtuu siitä, että kosteus tehostaa materiaalin hajoamista ja antaa sille kuluneen ulkonäön.

Saattaa siis tuntua ristiriitaiselta, että sen puhdistaminen tulisi tehdä kostealla liinalla, joten on tärkeää hieroa sitä myös kuivalla liinalla. Tavoitteena on poistaa kosteusjäämät prosessin lopussa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: TV-seinän sisustaminen

Vaurioituneen keinonahkasohvan huolto

Vaikka saatamme hoitaa kalusteet kaikkien suositusten mukaan, on mahdollista, että käyttö ja aika aiheuttavat sille vahinkoa. Siinä tapauksessa on olemassa joitakin tehokkaita tuotteita keinonahkaisen sohvan korjaamiseen. Esimerkiksi ns. laastarit.

Laastarit kiinnitetään huonekaluihin ja ne peittävät erittäin tehokkaasti reikiä tai tahroja. Syvempiä repeämiä varten on olemassa nahkatahnaa, joka voi täyttää alueen. Mukana on myös korjausväriä, joka palauttaa värin ja kiillon.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Alkoholi, sanomalehti ja muita lasinpuhdistuskonsteja
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Alkoholi, sanomalehti ja muita lasinpuhdistuskonsteja

Kokeile ikkunoidesi pesemiseen tässä artikkelissa esiteltyjä lasinpuhdistuskonsteja. Saat niillä hämmästyttävän hyvän lopputuloksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.