Temppuja kynttilävahan poistamiseen vaatteista, lattiasta ja huonekaluista

Onko sinulla kynttilävahan jättämiä tahroja vaatteissasi tai huonekaluissasi? Täällä kerromme kuinka niistä pääsee eroon.
Temppuja kynttilävahan poistamiseen vaatteista, lattiasta ja huonekaluista

Viimeisin päivitys: 25 tammikuuta, 2023

Kynttilävahan poistaminen on välttämätöntä tahrojen estämiseksi. Vaikka materiaali näyttää usein sulavan erilaisille pinnoille, on olemassa muutamia yksinkertaisia temppuja sen poistamiseksi.

Mutta miksi tehdä niin suuri juttu sulaneesta kynttilävahasta? Yleensä se johtuu siitä, kuinka rumalta vahalla tahriintunut esine näyttää, ja tämän aine voi aiheuttaa haittaa jopa terveydelle.

Kynttilät näyttävät ehdottomasti kauniilta, koristeellisilta ja monet niistä tuoksuvat herkullisilta. Meidän on kuitenkin oltava varovaisia niiden kanssa, myös käytön jälkeen. Meidän tulee oppia temput kynttilävahan poistamiseen eri pinnoilta.

Mitä on kynttilävaha?

Vaha on kiinteä, helposti sulava kasvi-, eläin- tai mineraaliperäinen aine. Vaha on muokattavaa eikä se liukene veteen. Sillä on useita käyttötarkoituksia, joista yksi yleisimmistä on kynttilöiden valmistus.

Muodoiltaan, väreiltään ja tuoksultaan monimuotoiset kynttilät koostuvat sydämestä ja polttoaineesta, joka tässä tapauksessa on vahaa, vaikka se voi olla myös rasvaa tai kerosiinia. Jälkimmäinen on yleisin, koska se on samankaltainen mehiläisten tuottaman synteettisen eritteen kanssa.

National Candle Associationin mukaan laadukkaat kynttilävahat tarjoavat puhtaan ja turvallisen palamisen valmistajien valitsemien seosten ansiosta. Yksi palamisen seurauksista on kuitenkin se, että vahaa roiskuu kynttilän ulkopuolelle.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan myös tämän: 5 kotikonstia kutistuneiden vaatteiden suurentamiseksi

Miksi on tärkeää poistaa kynttilävaha pinnoilta?

Sen lisäksi, että tekstiili, lattia tai huonekalu näyttää epämiellyttävältä, kun kynttilänpalat ovat sulaneet, on tärkeää poistaa jäämät terveyteen liittyvien tilanteiden välttämiseksi.

Kun se sulaa ja tarttuu pintoihin, henkilö on altis koskettamaan vahaa. Ja jos hän on allerginen sen ainesosille tai värille, hän voi kokea reaktion pelkästään materiaaliin koskettamisesta, kuten Medline Plus on arvioinut.

Vaikutukset sisältävät oireita, kuten seuraavat:

  • Ihon repeily
  • Turvotus
  • Punoitus
  • Rakkulat tai ihottuma

Jos kärsit näistä allergioista, on välttämätöntä poistaa vaha käsineillä.

Jos sinulla on ollut ihoallergioita, ole varovainen käsitellessäsi kynttilävahaa.

Vinkkejä kynttilävahan poistamiseen vaatteista, lattiasta ja huonekaluista

Etenkin joulun aikaan kynttilöitä käytetään yleensä osana koristeita. Ne sijoitetaan huonekalujen lähelle, hyllyille tai paikkoihin, joissa ne täydentävät koristeita. Kaikissa tapauksissa Latinalaisen Amerikan kynttilänvalmistajien liiton suosittelemat turvatoimenpiteet ovat välttämättömiä.

Kun nämä elementit palavat, on lähes väistämätöntä, että vaha tahraa kynttilän paikkaa tai pisara putoaa sitä siirrettäessä vaatteillesi, matolle tai huonekalulle.

Jos osuma jää johonkin näistä esineistä, on tärkeää tarkistaa valmistajan ohjeet ennen kuin yrität puhdistaa sitä jollakin menetelmällä. Jos ohjeet ovat tarjolla, saatat löytää erityisiä neuvoja. Jos ohjeita ei ole, on mahdollista suorittaa seuraavat temput.

Älä koskaan koske vahaan, jos se on kuumaa! Odota, kunnes se jäähtyy.

Kaapiminen

Pankkikortin reunalla tai levitysveitsellä kaapiminen toimii, jos vahaa on vaatteissa tai huonekaluissa. Älä hankaa kangasta näin.

Tärpätti

Mineraalialkoholi tai tärpätti on liuotinformulaatio, jota käytetään usein maali- ja kuivapesuteollisuudessa, kuten National Fuels, Alcohol ja Portland Administration on todennut. Sitä voidaan käyttää kynttilävahan puhdistamiseen vinyylilattioilta pyyhkimällä se juuri aineeseen kastetulla liinalla.

Koska tämä on voimakas kemikaali, älä unohda suojata käsiäsi ja käyttää maskia. Archivos Argentinos de Dermatología huomauttaa, että tämän aineen aiheuttama ihotulehdus on harvinainen, mutta se ei vähennä sen todennäköisyyttä suoran kosketuksen tai sen johdannaisten kautta.

Alista se lämmölle

Lämpö on sopiva resurssi sulaneen vahan poistamiseen lattiasta. Yksi tapa on kastella sitä kuumalla vedellä, jotta vaha liukenee ja tulee pintaan. Sitten puhdistat sen saippualla ja vedellä.

Toinen järjestelmä on pitää hiustenkuivainta sen päällä. Kytke laitteen korkein lämpö päälle ja anna ilman puhaltaa suoraan lattialle, kunnes vaha muuttuu nestemäiseksi. Kun se muuttuu sellaiseksi, pyyhi vaha liinalla.

Silitysrauta auttaa myös poistamaan kynttiläkalvon vaatteista, pöytäliinoista ja lautasliinoista. Toimenpide koostuu vahan peittämisestä imukykyisillä paperipyyhkeillä ja silittämisestä keskilämmöllä, vaihtamalla papereita niiden imeytyessä.

Älä käytä pyyhkeitä, joissa on värillisiä kuvioita, koska korkeat lämpötilat saavat ne siirtymään kankaaseen.

Hyödynnä kylmää

Kynttilävahan jäädyttäminen on loistava strategia, koska kylmä kovettaa vahan ja yksinkertaistaa puhdistamista. Jos vahaa putosi pienelle kankaanpalalle tai kohtalaisen kokoiselle esineelle, voit laittaa sen hetkeksi pakastimeen, odottaa sen jäätymistä ja irrottaa vahan.

Kun jäännökset ovat huonekalun päällä, on suositeltavaa laittaa jääpaloja imukykyiseen liinaan käärittynä ja laittaa ne vahan päälle. Tunnin kuluttua sinun pitäisi pystyä kuorimaan vaha ilman ongelmia. Jos paloja on vielä jäljellä, kokeile kaapimista.

Pese erityisellä pesuaineella

Pesuaineet auttavat poistamaan kynttilävahan tiili-, sementti- ja laattalattialta. Ensimmäiseksi raaputa vahaa ja lopuksi pese veden ja pesuaineen seoksella.

Vahan tahraamien vaatteiden pesu pesukoneessa on myös idioottivarma temppu jäämien poistamiseen vahan raaputtamisen tai pakastamisen jälkeen.

Kynttilävahan poistamiseen on monia vinkkejä.
Kynttilävahan roiskuminen on erittäin tavallista, mutta nämä vinkit auttavat ongelman ratkaisemisessa.

Käytä erityisiä puhdistusaineita

Monikäyttöiset puhdistussuihkeet tai verhoilun puhdistusnesteet ovat ihanteellisia kynttilävahan poistamiseen. Suihkuta puhdistusainetta vahalle ja pyyhi vedellä kostutetulla sienellä tai mikrokuituliinalla.

Etikka tai alkoholi

Molemmat nesteet ovat tehokkaita, kun poistettava vaha on melko vanhaa. Etikka ja vesi yhtä suurissa määrissä on hyödyllinen keino vinyyli- ja puulattioille, koska se puhdistaa eivätkä pinnat haalistu. Pyyhi liinalla, kunnes vahasta ei ole enää jälkiä.

Alkoholi poistaa pinttyneen vahan kankaista. Sekoita kaksi osaa isopropyylialkoholia kahteen osaan vettä, hankaa pyyhkeellä ja huuhtele kylmällä vedellä. Toimenpide toistetaan, kunnes vaate on täysin puhdas.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea tämän: Käytä kotitekoista tahranpoistajaa kodin pinnoille

Bonusvinkki: Kierrätä kynttilävaha, jonka onnistut poistamaan

Raapimisesta saatu kynttilävaha on hyödyllinen askarteluun. Kerää tuote lasipurkkiin ja pidä se saatavilla tarvittaessa.

Kierrätät vahan sulattamalla sen uudelleen ja käyttämällä sydäntä uuden kynttilän valmistamiseksi. Se on myös tehokas apuväline saranoiden ja ovien vahauksessa tai vintage-leimasimena kirjaimille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.