Logo image
Logo image

Miten poistaa rypyt vaatteista ilman silitysrautaa?

3 minuuttia
Opi poistamaan rypyt vaatteista ilman silitysrautaa tämän artikkelin vinkeillä, niin vaatteet ovat valmiita käyttöön!
Miten poistaa rypyt vaatteista ilman silitysrautaa?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Voiko rypyt poistaa vaatteista ilman silitysrautaa? Kyllä onneksi voi. Vaatteista voi saada rypyttömät ilman ikävää silittämistä.

Vaatteiden silittäminen on yksi niitä kotiaskareita, joita usein lykätään. Eikä mikään ihme: tehtävään kuluu paljon aikaa ja vaivaa.

Monen mielestä riittää, että vaatteet ovat puhtaat ja hyväkuntoiset, eikä niitä tarvitse silittää. Mutta kun on mentävä toimistolle tai tärkeään tapaamiseen, vaatteiden olisi oltava täysin rypyttömät; muutoin yleisilme ei ole kovinkaan siisti. 

Katsotaan nyt joitakin menetelmiä, joiden avulla rypyt saa silotettua vaatteista ilman silitysrautaa.

1. Suihkuta vaatteisiin vettä ryppyjen poistamiseksi

Jos kastelet vaatteen vedellä suihkepullon avulla, kuivuessaan siinä on vähemmän ryppyjä. Tämä ei ehkä ole kaikkein tehokkain menetelmä, mutta se ainakin vähentää ryppyjä huomattavasti. Suihkutus tulisi tehdä noin 30 sentin päästä vaatteesta.

Some figure

2. Käytä hiustenkuivaajaa

Tämä on se perinteisin ja käytetyin menetelmä ryppyjen poistamiseksi vaatteista ilman silitysrautaa. Hiustenkuivaaja on yleisesti käytetty laite, joka monelta löytyy kotoa. Poistaaksesi rypyt vaatteistasi levitä vaate ensin huolellisesti tasaiselle alustalle.

Laita sitten vain hiustenkuivaaja päälle ja liikuta sitä vaatteen yllä muutaman sentin päässä kankaasta. Voit lisätä pari tippaa vettä kankaaseen tai suihkuttaa sitä pullolla prosessia helpottaaksesi. Huomaat, kuinka rypyt katoavat tuossa tuokiossa!

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Vinkkejä vaatteiden kuivaamiseksi nopeasti

3. Käytä hiustensuoristusrautaa

Tämä on pettämätön menetelmä erityisesti vaatteen kaikkein hankalimmin silitettäviin osiin: kaulukseen, hihansuihin ja hihoihin. Tarkista ensin, ettei suoritusrauta ole likainen, siinä ei ole jäämiä hiustuotteista eikä se ole ruosteessa, jotta se ei tahri vaatteita.

Varo toisaalta myös painamasta sitä vaatteeseen liian voimakkaasti, jotta et polta kangasta.

4. Vesihöyry poistaa rypyt vaatteista ilman silitysrautaa

Tässä tapauksessa hyödynnetään suihkusta lähtevää höyryä ryppyjen poistamiseksi vaatteista. Laita vain vaate henkariin kylpyhuoneeseen ennen peseytymistä.

Pyri pitämään se poissa ammeen tai suihkun lähettyviltä, jotta se ei kastu. Suihkusta lähtevä höyry auttaa pitämään vaatteet rypyttöminä. Noin 15 minuuttia riittää.

5. Kostea liina poistaa rypyt vaatteista ilman silitysrautaa

Kostea liina tai pyyhe ei koskaan petä ja se on erittäin hyödyllinen menetelmä matkoilla, kun käytettävissä ei ole silitysrautaa tai muuta konstia.

Levitä vaate tasaiselle alustalle ja laita sen päälle kostea pyyhe niin, että painat vaatteen ryppyjä. Laita lopuksi vaate henkariin ja anna kuivua ennen pukemista.

6. Laita vaatteet kuivausrumpuun

Yksi keino poistaa rypyt vaatteista ilman silitysrautaa on käyttää kuivausrumpua. Tarkista kuitenkin ensin kunkin vaatteen tuotelapusta, missä lämpötilassa sen voi kuivata ja miten kauan sitä voi pitää koneessa.

Kun olet tarkistanut jokaisen vaatteen tuotelapun, laita kuivausrumpuun vaatteiden lisäksi jääpaloja. Kun kuivausrumpu kuumenee, jäästä vapautuu höyryä sen sulaessa. Tämä kosteus auttaa silottamaan ryppyjä.

7. Käytä ryppyjä poistavaa nestettä

Tällaisia suihkeita myydään kaupoissa ja niillä saa loistavia tuloksia, jos haluaa poistaa ryppyjä vaatteista ilman silitysrautaa. Ne ovat yleensä vieläpä melko edullisia ja hyväntuoksuisiakin. Noudata valmistajan ohjeita, niin saat vaatteistasi rypyttömät tuossa tuokiossa.

Voit valmistaa tällaista nestettä myös itse. Laita vain yksi osa etikkaa ja kolme osaa vettä suihkepulloon. Suihkauta sitä vaatteillesi ja anna niiden kuivua luonnollisesti. Liuos on edullinen, ympäristöystävällinen ja hyvin helppokäyttöinen!

Some figure

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Tunkkaiselta haisevien vaatteiden puhdistaminen

8. Patja poistaa rypyt vaatteista ilman silitysrautaa

Patjatemppu ei petä koskaan. Levitä vaate ensin tasaiselle alustalle ja oikaise rypyt käsin hellästi mutta napakasti.

Taita vaate sitten paperirullan tavoin ja laita se patjan painon alle. Noin puolen tunnin kuluttua vaate on valmis käytettäväksi!

Vaihtoehtoisia tapoja poistaa ryppyjä vaatteista ilman silitysrautaa

Toivottavasti pystyt käyttämään joitakin näitä menetelmiä poistaaksesi ryppyjä vaatteistasi, jos et tykkää silittämisestä tai käytössäsi ei ole silitysrautaa. Muista tarkistaa lämpötila niissä vaihtoehdoissa, joissa hyödynnetään lämpöä, kuten hiustenkuivaaja ja suoristusrauta, jotta vaatteesi eivät mene pilalle.

Nyt tiedät, ettei silitysrauta ole pakollinen laite matkoilla tai muutoinkaan. Saatavilla on kotitekoisia ja joka kukkarolle sopivia vaihtoehtoja, joita on erittäin helppo käyttää!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gómez Velásquez, A. E. (2018). Ropa de segunda mano y pronta moda, a nivel local y global(Bachelor’s thesis, Escuela Arquitectura y Diseño).
  • Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
  • Catherman, J. (2017). Guía práctica para la masculinidad: Cómo asar un filete a la perfección, cambiar un neumático, impresionar a una chica y 97 habilidades más que necesitas para sobrevivir. Baker Books.
  • Mas Muñoz, M. C. (2016). Procesos de lavado, planchado y arreglo de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • de Sousa Congosto, F. (2007). Introducción a la historia de la indumentaria en España(Vol. 231). Ediciones AKAL.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.